Jak hlasovali recenzenti Aktuálně.cz o filmu roku 2014

Kultura Kultura
15. 12. 2014 17:34
Vybrali jsme nejlepší filmy roku 2014 v českých kinech. Podívejte se, pro které filmy hlasovali recenzenti Aktuálně.cz.

V anketě hlasovali: Jan Gregor, Tomáš Stejskal, Antonín Tesař, Martin Svoboda, Marek Čech, Benjamin Slavík, Boris Hokr, Martin Bubrín a Luboš Vedral.

Podívejte se jaké filmy vybrali.

Kmen.
Kmen. | Foto: kviff

Top filmy roku 2014 Antonína Tesaře

Seřazeno abecedně

Dva dny, jedna noc - Bratři Dardenni jako obvykle na špičce.

Godzilla - Probuzená zkáza se tentokrát úplně odpoutává od spojení s atomovou hrozbou, která stála v centru původní verze Iširo Hondy. Atomovky se stávají hračkami v rukou monster a lidé bezmocně přihlížejí jejich bitvě. Godzilla není jen převedením původní série do hollywoodského prostředí, ale spíše velmi kreativním dialogem. Tím je brilantní budování očekávání, které od začátku staví jen na náznacích v duchu prvního Hondova filmu a vrcholí plnohodnotným spektakulárním soubojem, který dokáže efektně zkombinovat „wrestlerský“ styl typický pro ty víc campové filmy japonské série s realističtějším vizuálem digitálních efektů.

Kmen - Slabošpyckyj se snaží být co nejpreciznější a nejextrémnější, a to až do masochistických poloh. V mnohaminutových záběrech, kde kamera často cestuje po dlouhých trajektoriích, i v mimořádně drastických výjevech je znát ambice tvůrců ohromit i velmi náročné a otrlé festivalové publikum. Kmen je vynikající film, na kterém je znát extrémní úsilí.

Leviatan - Velice solidní snímek, který nepojednává jen o aktuální politické situaci v Rusku, ale ještě více o moci jako takové a životě pod jejím vlivem.

Na hraně zítřka - Z hlediska vyprávění v současném hollywoodském velkofilmu se jedná o jeden z velkých triumfů. V časové smyčce lapený hrdina je v situaci podobné hráči hodně zapeklité bojové videohry, který se musí protlouct komplikovaným levelem se spoustou nepřátel až k finálnímu bossovi.

Přežijí jen milenci - Upíři jako metafora muzeí a archivů lidských dějin. Jarmuschovi nesmrtelní milenci sice přežijí, ale jen proto, aby se stali měsíci, na jejichž povrchu se odráží skutečně zářivá věčnost lidských výtvorů, jako jsou umělecká díla, vědecké teorie nebo latinské názvy biologických druhů.

V nitru Llewyna Davise - Jeden z nejsmutnějších filmů bratrů Coenů je stísněné, epizodické drama o potraceném talentu a smíření se s tím, že téměř nic nemáme ve svých rukou.

Vlk z Wall Street - Scorseseho cesta wall štrýtu je mnohem podvratnější, než se zdá. Nejlepší z nových hraných filmů o kapitálu a kapitalismu (Kapitál, Cosmopolis, Margin Call) vyniká právě v tom, jak je na první pohled významově problematický a jak podvratně pracuje s nadsázkou.

Zázraky - Snímek, který ukazuje, že ty nejdůležitější věci bývají zároveň ty nejméně nápadné. Celý film se skládá víceméně ze samých banálních všedních situací, nad nimiž nám mnohdy nestojí za to se pozastavovat, ale v nichž se nenápadně ukazují konflikty, kterými žije celá komunita. Daří se mu vzbuzovat dojem dětského ráje, který se proměnil v příliš těsné vězení.

Zmizelá - Řemeslně i scenáristicky brilantní thriller o nevyzpytatelnosti nitra těch druhých skvěle na mnoha úrovních využívá různé formy „klamání tělem“.

 

Právě se děje

Další zprávy