Jagsemaš, zeptá se Borat Čechů

22. 11. 2006 9:00
Praha - Média se v posledním měsíci zaměřila jen na tři ikony světového showbyznysu: Toma Cruise, Jamese Bonda - a Borata.
Foto: Reuters

Všichni jsou tak neskuteční, až jsou reální, a naopak: Tom Cruise se ženil, Itálie byla na nohou a my mohli být díky internetu při tom. James Bond se vrátil do kin a celý svět včetně Čechů opěvuje kouzlo akčních pohádek. Reportér Borat uráží, koho může... a málokdo si s tím ví rady. S jeho humorem budeme konfrontováni už zítra.

Film Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu má u nás premiéru 23. listopadu.

Vyhlášení Zlatých Glóbů skončilo bez překvapení. Sacha Baron Cohen, představitel kazašského reportéra Borata zvítězil v komediální sekci
Vyhlášení Zlatých Glóbů skončilo bez překvapení. Sacha Baron Cohen, představitel kazašského reportéra Borata zvítězil v komediální sekci | Foto: Bontonfilm

Postavu kazašského novináře Borata stvořil britský herec Sacha Baron Cohen; přidal ji do svého portfólia dalších dvou komediálních figur, rakouského módního reportéra Brüna, homosexuála, a slabomyslného rappera Ali G., heterosexuála. Zatímco Ali G. se už profláknul v celovečerním filmu Indahouse a Brünův čas má teprve přijít, zaměřil se Cohen na Borata.

Borat Sagdijev, homofob, antisemita, xenofob i rasista se z rodného Kazachstánu vydává do USA zkoumat tamní zvyky. Svými přihlouplými otázkami prozrazuje hodně ze svého myšlenkového světa, ale hlavně dělá pitomce z lidí, kteří možná se skrytými rozpaky, ale s kamennou tváří odpovídají. A nevědomky s ním hrají jeho hru.

Borat byl pro Američany neznámou postavou, a tak mohl Cohen svoji záškodnickou činnost páchat bez obavy o fyzickou inzultaci a studio 20th Century Fox, které do výroby filmu dalo 18 milionů dolarů, na vstupném vybralo sedmkrát tolik.

Lidé se rádi pobaví na cizí účet a taky jsou tam, kde se točí hodně peněz. Sacha Baron Cohen, tedy spíš jeho právníci, se musí vypořádat s obviněním z krádeže (to je u každého slavnějšího díla vlastně už folklor), zneužití mladistvých (jestli si to ti kluci nevymysleli, tak je to zlé) i žalobou celé rumunské vesnice; ale to pravděpodobně jako celé Rumunsko vůbec nikoho nezajímá. 

Turek Mahir Cagri se přihlásil o své místo na slunci, když tvrdí, že předobrazem buranského reportéra byl on, důkazy každý může najít na jeho stránkách www.ikissyou.org, a od Cohena chce uznat zásluhy na filmovém trháku letošního roku i část peněz, které si tím vydělal. Kdyby mu to nedopadlo (a asi nedopadne, protože Cohen tvrdí, že jestli někoho imituje, pak je to neznámý ruský lékař, kterého kdysi kdesi potkal), Cagri natočí vlastní film.

Foto: Reuters

Dva američtí vysokoškoláci, kteří se ve filmu mihnou, se svými obviněními míří k soudu. Autoři snímku je prý opili a pak natáčeli, jak v baru sledují erotické video Pamely Andersonové - navíc jim slíbili, že ve Spojených státech film nepoběží, a oni se teď cítí ublíženi na svých právech. První slyšení je v Los Angeles plánováno na 7. prosince.

A do třetice všeho dobrého i zlého, obyvatelé rumunské vesnice Glod, kde se Borat natáčel, by rádi za účinkování a jako "daň z potupy" dostali 30 milionů dolarů. Nevěděli, že jsou filmovými postavami, ale považovali se za účastníky natáčení dokumentu.

Sacha Baron Cohen alias Borat nařčení vážně nekomentuje, v televizních talk show propaguje svůj snímek, po kazašsku osahává moderátory v rozkroku a připravuje se na celovečerní film s Brünem v hlavní roli. Společnost Universal mu už za celosvětová práva nabídla 42 milionů dolarů...

Být nekorektně vtipný se totiž vyplatí, jak poznají i diváci v českých kinech.

 

Právě se děje

Další zprávy