Jackson poodhalil Hobita. Vzbudil rozpaky

Kultura Kultura
25. 4. 2012 17:17
Peter Jackson odhalil desetiminutový sestřih z filmového Hobita

Hollywood - Režisér Peter Jackson zveřejnil desetiminutový sestřih několika scén z chystaného filmu Hobit: Neočekávaná cesta. Slavnostní odhalení se uskutečnilo v rámci konference CinemaCon v americkém Las Vegas. Úryvek velkolepého snímku však vzbudil poměrně rozporuplné reakce publika, které byly způsobeny zejména snímáním obrazu o neobyčejně rychlé frekvenci.

Projekci ukázky z nového filmu Petera Jacksona provázely diametrálně odlišné názory účastníků konference. Zatímco jedni si snímání o frekvenci 48 fps namísto klasických 24 fps nemohou vynachválit, druzí záběry z Hobita přirovnávají k snímkům určeným pro televizní obrazovky. „Obraz byl moc ostrý a pronikavý. Zatím tam chyběl vyvážený kontrast a vše bylo buď příliš světlé, nebo naopak tmavé," vysvětluje jeden z účastníků.

Foto: Aktuálně.cz

Zástupci světových médií mají ale jiný názor a moderní metodu snímání spíše chválí. Například Associated Press označil stopáž za "živou a ostrou, kde kontury tváří hrdinů i letecké pohledy na hory vypadaly průzračně a zřetelně. Zdálo se, jako by herci vystupovali na pódiu a bylo možné se jich přímo dotknout". Právě takové výhody by měla metoda snímání obrazu o rychlosti 48 fps divákům nabízet. Díky vyšší frekvenci je filmový obraz prostorovější, reálnější, přináší více detailů a metoda je navíc šetrnější pro lidské oči.

Desetiminutový sestřih z chystaného filmu na námět knihy J. R. R Tolkiena dovolil účastníkům CinemaConu nahlédnout hned do několika klíčových scén Hobita. Peter Jackson v ukázce odhalil setkání Martina Freemana alias hobita Bilba s Glumem, podobu čaroděje Radagasta nebo monumentální bitvu s digitálně upravenými troly.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Revoluční metoda snímání o frekvenci 48 fps si v poslední době získává čím dál tím větší oblibu. O novou podobu záznamu stojí zejména filmoví revolucionáři. Tvůrce Avatara James Cameron v rámci nového projektu zvažuje dokonce snímání o frekvenci 60 fps.

Děj Tolkienovy klasické fantasy Hobit aneb cesta tam a zase zpátky rozdělil Peter Jackson do dvou částí. První díl s názvem Hobit: Neočekávaná cesta, bude mít premiéru během letošního prosince, film bude uveden také ve 3D. Na druhou část filmového Hobita si budou muset fanoušci počkat až do prosince 2013.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy