Jack Bauer poprvé bodoval na Emmy

BBC, ČTK, Hej
28. 8. 2006 9:50
Los Angeles - V Česku seriál 24 hodin příliš neuspěl, v Americe právě ovládl ceny Emmy - televizní obdobu filmových Oscarů.

Ceny Emmy pravidelně na sklonku léta (byť letos o něco dřív) rozděluje americká Akademie televizních věd a umění nejlepším dílům televizní zábavy.

Špionážní thriller 24 hodin s Kieferem Sutherlandem v hlavní roli vládního agenta, který bojuje proti mezinárodnímu terorismu, si z ceremoniálu odnesl hlavní cenu v kategorii darmatu a komedie. Seriál byl pravidelně nominován od roku 2002, ale nikdy prestižní cenu nezískal.

Foto: Aktuálně.cz

Navíc letos Sutherland osobně za ztvárnění agenta Bauera vybojoval trofej pro nejlepšího herce a celkem cyklus ulovil celkem pět cen. Sutherland úspěch série označil za "naprosto pozoruhodný".

Seriál, sledující vždy vyšetřování ve čtyřiadvaceti hodinových epizodách a v takřka reálném čase, byl v letošním 58. ročníku cen nominován celkem ve dvanácti kategoriích.

V minulosti ho viděli i čeští diváci na obrazovkách Novy; celkem stanice podle mluvčí Veroniky Šmítkové odvysílala tři řady. První série byla úspěšná, pak však zájem klesl. Agent Bauer svou misi v Česku nesplnil a byl odsunut z prime timu.

"O nákupu dalších řad nepřemýšlíme,protože seriál nesplnil naše očekávání z hlediska sledovanosti," říká Šmítková. Zato v zemi vzniku pořád Jack Bauer slaví úspěchy: od ledna 2007 tu poběží šestá série.

"Tak nakonec jsme to dokázali," pronesl v sále Sutherland směrem ke svému otci, herci Donaldu, v narážce na předchozí neúspěšné nominace. "Každý jednou za čas bude mít večer, který mu připomíná, že je mu toho dáno strašně moc -  a to je tenhle večer."

Seriál The Office
Seriál The Office | Foto: Aktuálně.cz

Satirická komedie The Office - Kancelář, americká verze britské série parodující život a práci v jedné firemní kanceláři, pak potvrdila roli jasného favorita své kategorie. Hlavní roli přihlouplého a protivného šéfa v seriálu hraje Steve Carell.

Hlavní cenu Emmy v kategorii nejlepšího komediálního herce však obdržel Tony Shalhoub za roli nepříliš duševně vyrovnaného detektiva v seriálu Monk. "To musí být hrozný omyl," vtipkoval laureát při přebírání televizního Oscara, již třetího v řadě.

V ženských kategoriích excelovaly Julia Louisová-Dreyfusová za výkon v komediálním seriálu The New Adventures of Old Christine a Mariska Hargitayová z dramatického seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti, který rovněž mohli vidět čeští diváci.

Hlavní cenu Emmy v kategorii nejlepšího komediálního herce obdržel Tony Shalhoub (na snímku s dcerou)za roli v seriálu Monk.
Hlavní cenu Emmy v kategorii nejlepšího komediálního herce obdržel Tony Shalhoub (na snímku s dcerou)za roli v seriálu Monk. | Foto: Reuters

V kategorii televizních reality show si vybojoval prvenství pořad The Amazing Race. Tato cesta kolem světa získala nejvyšší ocenění již čtvrtý rok za sebou.

woodyallenovský Alan Alda známý ze seriálu M.A.S.H. vyhrál cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za roli republikánského senátora v seriálu Západní křídlo (The West Wing), které bylo také k vidění na našich obrazovkách.

Americké vysílání seriálu už skončilo kvůli nepříliš dobré sledovanosti. Nicméně Aldovo vítězství seriál řadí mezi ty, které získaly nejvíc cen Emmy; Západní křídlo jich totiž teď má už šestadvacet.

Slavnostní vyhlašování cen organizátoři využili ke vzpomínce na významného producenta řady televizních seriálů Aarona Spellinga, který zemřel letos v červnu.

 

Právě se děje

Další zprávy