Ivan Trojan bude ještě letos Havla žádat o milost

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 10. 2007 13:30
Po Romingu Jiří Vejdělek uvede do kin drama Václav

Praha - Jiří Vejdělek po loňských komerčně úspěšných Účastnících zájezdu uvedl letos do kin romskou roadmovie Roming. V té době už natáčel Václava. Teď příběh prezidentské milosti ve zběsilém tempu dokončuje, aby ho ještě před koncem roku uvedl do kin.

Roming i Václava napsal Marek Epstein, s oběma scénáři bodoval v soutěži o Cenu Sazky. Dokončovaný snímek vypráví příběh na motivy milostí udělených prezidentem Havlem. Jeho hrdinou je mírně zpomalený vesnický outsider, který žije  s matkou uprostřed prostředí vesnice.

Film Václav - Ivan Trojan
Film Václav - Ivan Trojan | Foto: Aktuálně.cz

Problémy má nejen s vesničany, ale i s bratrem Františkem; od dětství s ním soupeří o matku i otce a teď navíc milenku Lídu. Napětí mezi Václavem, bratrem a vesnicí eskaluje v trestný čin, záchranu z vězení by mohla Václavovi přinést jen petice žádající jeho milost. Otázka zní: Podepíší ji netolerantní vesničané?

Film má nabité herecké obsazení, úloh bratrů se zhostili Ivan Trojan a Jan Budař. "Byla to pro mne příležitost zahrát úplně něco jiného, než jsem hrál kdy předtím," říká Trojan na stránkách Cineuropa věnovaných evropskému filmu. "Hrát takovou postavu je vždycky velká výzva a velká příležitost, ale také velký risk".

Roli Václavova bratra Františka Vingla si pochvaluje i Budař. "Je to traktorista, který je ženatý, ale má i milenku - to všechno v té malé vesnické komunitě. A na svého bratra žárlí," prozrazuje Budař.

Konference prý vznikla mimo jiné proto, že se Natan Šaransky chtěl setkat s Václavem Havlem na konferenci v Praze.
Konference prý vznikla mimo jiné proto, že se Natan Šaransky chtěl setkat s Václavem Havlem na konferenci v Praze. | Foto: Ondřej Besperát

Jejich matku hraje Emília Vašáryová, v dalších rolích se objeví Petra Špalková, Soňa Norisová či Jiří Lábus.

Do kin měl Václav původně vstoupit až na začátku roku 2008, premiéra ale nakonec byla posunuta na 6. prosince. "V prosinci nemá žádný jiný český film premiéru, v lednu je jich hned několik - Klein, Renč, přesunul se tam i Jakubisko," vysvětluje producent filmu Jaroslav Bouček urychlovací krok.

Václava uvede do kin nová distribuční firma Pragofilm. "Václav je prvním snímkem, který distribuujeme," potvrzuje Jaroslav Nietsch z Pragofilmu. Distribuci Václava převzal po původně ohlášené zavedené společnosti Bioscop. "Pragofilm měl nejlepší nabídku ve výběrovém řízení," říká Bouček.

Film Václav - Jan Budař a Petra Špalková
Film Václav - Jan Budař a Petra Špalková | Foto: Aktuálně.cz

Film si právě odbyl pracovní projekci v České televizi, která je koproducentem. "Líbil se úžasně, reakce na něj jsou skvělé," tvrdí Bouček.

Václav podle něj usiluje o účast na festivalech. "Je přihlášen na festival v Sundance, který kvůli nám posunul deadline, chystáme se ho dostat do soutěže Berlinale," dodává.

Václav vznikl právě v produkci Jaroslava Boučka a jeho firmy Buc film. Původně byl koncipován jako šestidílný seriál věnovaný prezidentským milostem. Nápad na seriál vzešel od mladého dokumentaristy Tomáše Kudrny. Nakonec se ale tvůrci a producenti rozhodli natočit příběhy na filmový materiál a uvést do kin

"Je to silný a nádherný příběh. Myslím, že výsledek bude stejně vydařený jako mé předchozí filmy Amerika, Kdo chce zabít Sekala či Babí léto," věří si evidentně Bouček na stránkách Cineuropa. "Tenhle film mne může dovést k  vysněnému cíli - pohlazení oscarové sošky."

 

Právě se děje

Další zprávy