Irský film s českou zpěvačkou je senzací v USA

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 6. 2007 0:00
Amerika poslouchá Markétu Irglovou a Glena Hansarda

Praha - Na světové festivaly české filmy příliš neprorážejí - zato čeští herci ano. Největším úspěchem české kinematografie na nedávném festivalu v Cannes bylo soutěžní uvedení filmu Muž z Londýna od maďarského režiséra Bély Tarra. Hlavní roli si v něm totiž zahrál Miroslav Krobot.

Už z lednového festivalu Sundance si Cenu diváků odvezl snímek Once, v kterém jednu z hlavních rolí ztvárnila zpěvačka Markéta Irglová - jako svou vůbec první hereckou zkušenost.

Od půlky května je film k vidění i v amerických kinech. Vydělal zatím nijak oslnivých 1,5 milionu dolarů - je totiž nasazený v artové distribuci v pouhé šedesátce menších sálů.

Nicméně film - natočený za 17 dní a 150 tisíc dolarů - si už na sebe vydělal a hlavně si hned po premiéře získal přízeň kritiky. V hodnocení serveru Metacritic, který shromažďuje recenze angloamerických médií, získal 89 bodů ze 100 a stal se tak jednou z nejlépe hodnocených premiér roku.

Drama irského režiséra Johna Carneyho vypráví o irském pouličním hudebníkovi a jeho neobvyklém osobním i hudebním svazku s českou emigrantkou. Tak trochu, nebo spíš tak úplně, si v něm sami sebe zahráli irský hudebník Glen Hansard a česká (tedy moravská) zpěvačka a klavíristka Markéta Irglová.

Osudy Hansarda, lídra respektované irské kapely The Frames, a mladé hudebnice jsou totiž stejnými pouty propojené i v reálném životě. Naposledy spolu natočili kritiky rovněž ceněné album The Swell Season.

Na Sundance byl Once původně uvedený jako neznámý snímek. Hned po prvním promítání se začalo mezi festivalovými návštěvníky mluvit o překvapení celé přehlídky. Další projekce už byly beznadějně vyprodány a zakončovaly je ovace ve stoje.

Glen Hansard úspěch netradičního muzikálu, který je kromě hereckých výkonů postaven i na písních obou protagonistů, vzápětí po vyhlášení výsledků komentoval slovy: "Přijetí je přesně takové, v jaké jsme doufali, ale zároveň neočekávali."

Plakát k filmu Once
Plakát k filmu Once | Foto: Aktuálně.cz

List Chicago Tribune film čtenářům přiblížil slovy: "Once má šanci stát se nejlepším hudebním filmem naší generace" a Rolling Stone napsal: "To nejlepší z nejlepšího v Sundance. Film, který určitě stojí za to vidět více než jednou".

Ohlasy se promítly i do zájmu o soundtrack s dvanácti písněmi Glena Hansarda a Markéty Irglové plus jednou skupiny Interference. Hned po vydání se vyšvihl mezi nejprodávanější alba na interentových obchodem Amazon nebo iTunes.

V Evropě se premiéra plánuje počátkem podzimu, práva pro Česko má Bontonfilm, termín premiéry ještě neuvedl. K letnímu předpremiérovému uvedení chystá film Letní filmová škola.

Je dobré, ale ne nejdůležitější, že se v druhém týdnu po premiéře stal film v přepočtu na jedno představení druhým nejnavštěvovanějším titulem za Piráty z Karibiku. Jak hrdě říká tisková zpráva.

Podstatnější je, že na "česko-irskou" hudbu jeho hrdinů slyší jiná Amerika; může to být šance a impuls pro ostatní. Zatím je to povzbudivé potvrzení trendu, že pro úspěch se dnes není vždycky nutné "globalizovat" ani spojovat s distribučními giganty, ale spíš se spřízněnými osobnostmi.

 

Právě se děje

Další zprávy