Iron Mana 3 porazila na startu jen celá parta Avengers

Kultura Kultura
6. 5. 2013 11:34
Iron Man 3 vydělal za první víkend 175,3 milionů dolarů
Foto: Falcon

Praha - Iron Man 3, první film z marvelovské „druhé vlny" po Avengers,  se hned po premiéře v USA ujal vedení v žebříčku nejnavštěvovanějších filmů roku 2013 a zahýbal i historickými tabulkami pro nejlepší filmové starty.

Čtěte také
Iron Man 3 je v Česku úspěšný, ale na Babovřesky nemá

Jako správný byznysmen totiž dokázal hlavní hrdina Tony Stark vydělat pořádné peníze, přesněji řečeno 175,3 milionů dolarů. Jeho páteční premiéra, která mu přinesla 68,31 milionů, byla osmým nejvýdělečnějším startem všech dob a víkendový zisk je ve světovém pořadí dokonce druhý (hned za snímkem o celém týmu Avengers, kteří při prvním víkendu vydělali 207,4 milionu dolarů). Porazil tak další filmové hity včetně Harryho Pottera - Relikvie smrti - 2. část i oba Temné rytíře. V žebříčku nejlepších filmových startů figuruje i Iron Man 2 - na dvanáctém místě.

Iron Man 3 v celosvětovém měřítku už Disneymu vydělal 680,1 milionu dolarů. K úspěchu velkým dílem přispělo uvedení v Číně, kde během víkendu utratili diváci za dobrodružství Tonyho Starka 63,5 milionu dolarů.

Famózně tak zahájil sezonu letních blockbusterů, v níž se očekává podobně raketový start zejména u snímků Star Trek: Do temnoty, restartu Supermana s názvem Muž z oceli či akčnímu hororu o boji robotů a monster Pacific Rim - Útok na Zemi.

Foto: Falcon

Nesrovnatelné jsou pak výdělky všech ostatních letošních filmů v USA o prvním víkendu. Vždyť druhý v pořadí - snímek Krev a pot - vydělal 7,6 milionu a třetí Nevědomí mělo po prvním víkendu 5,79 milionů dolarů.

První díl Iron Mana utržil celkově ve světě 585 milionů, druhý pak 624 milionů dolarů. Robert Downey Jr. a Gwyneth Paltrow sice oznamují konec série, ale Marvel zřejmě plánuje použít Iron Mana nejen pro Avengers 2, ale možná i další samostatné pokračování. Tak výnosné hračky se přece jen těžko někdo vzdá.

Na začátku Iron Mana 3 trpí Tony stresem z událostí v New Yorku, během nichž s ostatními superhrdiny zabránil invazi z jiné dimenze. Sám sebe drží v izolaci a roli ochránce světového míru v superobleku převzal jeho přítel, plukovník James Rhodes (Don Cheadle) jako zaměstnanec vlády Iron Patriot. Stark se ovšem bude muset vrátit do akce, když lidé z jeho okolí na vlastní kůži pocítí útok mezinárodního teroristy Mandarina (Ben Kingsley). Zároveň s Tonyho asistentkou Pepper Pottsovou (Gwyneth Paltrow) naváže kontakt Aldrich Killian (Guy Pearce) nabízející Extremis, novou technologii na vylepšení člověka.

Čtěte také
Recenze: Iron Man přidal místo dalších zbraní hravost

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

O jedno místo si v americkém žebříčku pohoršila černá komedie Krev a pot od Michaela Baye. Unesené a mučené oběti sadistických kulturistů  převedly na své trýznitele 33,91 milionů.

Se třetí pozicí si po třech víkendech musí vystačit sportovní historický film 42, v němž Brian Helgoland vypráví příběh Jacka Robinsona, prvního černošského hráče Major League Baseball. Jeho zážitky zatím vydělaly 78,33 milionů dolarů.

Joseph Kosinski a jeho Nevědomí s Tomem Cruisem v hlavní roli spadlo na čtvrté místo. Spása Země po zkáze způsobené mimozemšťany bude vykoupena za 75,96 milionů.

Páté místo patří nejpopulárnější pravěké rodině od dob Flinstoneových - Croodsovým. Snímek Chrise Sanderse a Kirka DeMiccoa má zajištěno 168,74 milionů dolarů.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na co do kina?

 

Právě se děje

Další zprávy