De Niro a Pacino omládnou o 40 let. Ve Scorseseho mafiánce hrají s Pescim a Keitelem

Kultura AP, Guardian, Kultura
29. 7. 2019 21:21
Velkorozpočtový gangsterský snímek režiséra Martina Scorseseho nazvaný The Irishman bude mít premiéru 27. září na letošním Newyorském filmovém festivalu. Dnes to uvedla agentura AP s odvoláním na pořadatele, kteří také zveřejnili první dvě fotografie z očekávaného dramatu.
Al Pacino a Robert De Niro na snímku z Irishmana.
Al Pacino a Robert De Niro na snímku z Irishmana. | Foto: Niko Tavernise, Netflix

Šestasedmdesátiletý držitel Oscara za režii Scorsese tak svou novinku prvně uvede ve městě, kde se ve 40. letech minulého století narodil. The Irishmana natočil za 125 milionů dolarů, což je v přepočtu 2,8 miliardy korun. Poskytla je streamovací společnost Netflix.

Snímek z Irishmana.
Snímek z Irishmana. | Foto: Niko Tavernise, Netflix

Film vypráví o odboráři napojeném na gangstery Franku Sheeranovi, který před svou smrtí tvrdil, že roku 1975 zavraždil odborového předáka Jimmyho Hoffu. Sheerana ve snímku ztvární Robert De Niro, Hoffu bude hrát Al Pacino. Další role dostali Joe Pesci, Harvey Keitel nebo Anna Paquinová.

Právě obsazení hvězdných herců, spojených s nejznámějšími novodobými filmy o mafiánech, vzbuzují očekávání u Scorseseho fanoušků. Stejně jako producenty dříve oznámená informace, že pětasedmdesátiletý Robert De Niro a o čtyři roky starší Al Pacino na plátně díky digitálním trikům omládnou o 40 let. Zařídí to triková společnost Industrial Light & Magic, známá prací na Hvězdných válkách, Indianu Jonesovi nebo Terminátorovi 2.

"Irishman je natočený v duchu snímků, na nichž jsme spolupracovali a které nás proslavily, ale doufám, že příběh vyprávíme z trochu jiného pohledu," avizoval letos Scorsese. "Uplynul nějaký čas a teď se na věci díváme jinak. Doufám, že jedinečně," dodal autor známých gangsterek Mafiáni z roku 1990, o pět let mladšího Casina nebo Skryté identity z roku 2006.

Právě na Mafiánech a Casinu již Martin Scorsese spolupracoval s herci De Nirem, kterého obsadil celkem do devíti titulů, a Pescim, který u Scorseseho hrál čtyřikrát.

Harveymu Keitelovi režisér svěřil hlavní roli ve snímku Kdo to klepe na moje dveře z roku 1967 nebo ve Špinavých ulicích z roku 1973, kde Keitel účinkoval právě po boku Roberta De Nira. Dále Scorsese s Keitelem spolupracoval na Alice už tu nebydlí, Taxikáři nebo Posledním pokušení Krista. Naopak Al Pacino se Scorsesem nyní natáčel poprvé.

Ředitel Newyorského filmového festivalu Kent Jones již Irishmana viděl a označuje ho za "mistrovské dílo, natočené s takovou kontrolou nad filmovým uměním, jaké jsem v životě viděl málokdy", říká. "Rozehrává tak jemné a lidsky intimní situace, že mě to ohromilo," dodává ředitel newyorské přehlídky, který prý snímek hned chtěl vidět podruhé, sotva ho dokoukal.

Netflix zatím na Irishmana láká jen krátkou ukázkou bez skutečných záběrů z filmu. | Video: Netflix

Jak připomíná agentura AP, internetová videotéka Netflix s Irishmanem míří vysoko, ráda by mu získala nominaci příští rok na Oscarech. Proto také film na podzim zřejmě pošle do kin předtím, než jej zpřístupní on-line.

Podrobnosti o distribuci však zatím nejsou známy a nelze odtušit, kolik biografů Scorseseho novinku nakonec promítne. Velké řetězce kin v USA dosud odmítají uvádět filmy, které nedodržují zavedená pravidla a prvních 90 dnů nezůstávají výhradně v kinech. Tuto podmínku ale Netflix splnit nemůže. Jeho obchodní model stojí na tom, že snímky co nejdříve poskytuje svým uživatelům, kteří Netflixu každý měsíc platí.

Martin Scorsese letos řekl, že Netflix byl jedinou firmou, která se nebála Irishmana zafinancovat. "Nikdo jiný do toho nešel. Nikdo," zopakoval Scorsese, který pro Netflix nedávno natočil hudební film na pomezí dokumentu a fikce Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story.

Jeho předešlý, tři roky starý hraný film Mlčení komerčně úspěšný nebyl. Právě kvůli slabým výsledkům, kdy Mlčení celosvětově utržilo jen 23,7 milionu dolarů, společnost Paramount odstoupila z původní navrhované dohody, že Scorsesemu zaplatí také Irishmana.

"Irishmana jsme dělali s vědomím, že se možná do kin nedostane. Řekli mi, že ho třeba někdo bude promítat pár týdnů. Třeba také ne. Nevadí mi to. Chtěl jsem ten film udělat za každou cenu," dodal Scorsese.

Ten opakovaně kritizuje velká studia za to, že jim dnes záleží jen na velkorozpočtových superhrdinských filmech. "Ty já nedělám. Člověk má v životě jen omezeně času. Potřebuju točit svoje věci," říká režisér.

Irishmana natočil podle knižní předlohy Charlese Brandta nazvané I Heard You Paint Houses. Tu adaptoval scenárista Steven Zaillian, podepsaný už pod Scorseseho filmem z roku 2002 Gangy New Yorku. Knihu nedávno v českém překladu Jany Jašové pod názvem Irčan vydalo nakladatelství Leda.

Právě v tomto díle gangster Sheeran vypověděl, že zabil odborového předáka Jimmyho Hoffu. Nešlo prý o jedinou vraždu, do které byl gangster zapletený.

 

Právě se děje

Další zprávy