Irglová s Hansardem mají další nominaci za Once

tur
12. 12. 2007 11:23
Kritici s dobrou muškou upřednostňují Útěk do divočiny
Útěk do divočiny
Útěk do divočiny | Foto: Aktuálně.cz

New York - Příběh o dobrodružné kerouackovsko-romantické cestě na Aljašku si získal největší přízeň Critics Choice. Sdružení recenzentů z televizí, rádií a webů mu přiřklo sedm nominací na své 13. výroční ceny.

Návrhy zahrnují i kategorie nejlepší film, nejlepší herec pro Emila Hirsche, nejlepší režie pro Seana Penna a nejlepší song pro Eddieho Veddera.

Jeho soupeřem bude i Glen Hasard s Markétou Irglovou. Od Critics Choice mají nominaci za píseň Falling Slowly a pro muzikál Once to po dvojí nominaci na Grammy znamená další zviditelnění.

Útěk do divočiny v nominacích o fous předstihl komedii Jasona Reitmana (Děkujeme, že kouříte), která v šesti zásazích utržila i nominaci pro herečku Ellen Page za roli těhotné teenagerky.

ČTĚTE: Eddie Vedder a Sean Penn varují: Příroda zabíjí!

Pět filmů urvalo po pěti nominacích: Sweeney Todd Tima Burtona, Hairspray, Michael Clayton, Pokání a drama Tahle země není pro starý - které bodovalo už při cenách newyorských kritiků.

S výjimkou Hairspray všechny jmenované filmy získaly nominace na film roku; v této kategorii se k nim dále připojili Americký gangster, Skafandr a motýl, Lovec draků a Až na krev, což byl zase pondělní favorit kritiků z Los Angeles.

Hairspray
Hairspray | Foto: Warner Bros

Critics Choice Awards každoročně organizuje Broadcast Film Critics Association, která má více než dvě stovky členů ve Spojených státech a Kanadě. Své vítěze kritici vyhlásí 7. ledna v Los Angeles.

  • Seznam všech nominovaných najdete ZDE

Obecně se Critics Choice těší dobré pověsti v předpovídání oscarových vítězů. Jejich tipy z loňska na film a režiséra roku Skrytá identita a Martin Scorsese se kryly s volbou Akademie.  

Kromě Hirsche se z nominací na herce roku může těšit George Clooney (Michael Clayton), Johnny Depp  (Sweeney Todd), Daniel Day-Lewis (Až na krev), Ryan Gosling a  Viggo Mortensen.

Z hereček si kritici dále všimli Amy Adams (Kouzelná romance), Angeliny Jolie (Síla srdce), Cate Blanchett (Královna Alžběta: Zlatý věk), Julie Christie (Daleko od ní) a Marion Cotillard (Edith Piaf).

Další atrakcí na cestě za Oscary bude čtvrteční vyhlášení nominací na Zlaté globy. Z dosavadního předvýběru však už teď krystalizují první výrazné filmy a herecké výkony roku 2007. Nejjasněji mezi ně patří Tahle země není pro starý, Až na krev a Daniel Day-Lewis.

 

Právě se děje

Další zprávy