Íránští filmoví rebelové ohromují svět, zastaví se v Praze

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 7. 1. 2015 11:35
Festival íránských filmů představuje aktuální trendy v kinematografii, kterou obdivují filmoví experti na světových přehlídkách.
Snímek Sama nocí tmou zahájí Festival íránských filmů v Praze.
Snímek Sama nocí tmou zahájí Festival íránských filmů v Praze. | Foto: Aerofilms

Praha - Pražská kina Světozor, Oko a poprvé také kino Scala v Brně se stanou dějištěm 4. ročníku Festivalu íránských filmů. V Praze se bude promítat od 7. do 11. ledna, brněnské projekce následují od 13. do 15. ledna.

Letošním tématem jsou rebelové íránského filmu, diváci během několika dnů zhlédnou nejvýraznější díla této kinematografie, úspěšné na filmových festivalech v Cannes, Berlinale, Benátkách, Karlových Varech, Rotterdamu a Sundance.

Tipy z programu Festivalu íránských filmů
Autor fotografie: kviff

Tipy z programu Festivalu íránských filmů

Já že se zlobím?
Nejkontroverznější film v Íránu měl premiéru minulý rok na Berlinale. V Íránu doteď oficiálně ne kvůli politické zaujatosti a zobrazení nepokojů v Íránu v roce 2009.

Rybka a kočka
Hororově laděný snímek Rybka a kočka je celovečerním debutem Shahrama Mokriho, který se rozhodl svůj experimentální počin natočit v jediném záběru, dlouhém úctyhodné dvě a půl hodiny. A navíc ještě telefonem.

Přestupní stanice
Dokument o přistěhovalcích promítal už festival Jeden svět.

"Všechny mají vysokou uměleckou hodnotu, odvážný přístup k tématu a byly natočeny bez kompromisů, s velmi malou nebo žádnou podporou. Jde tedy o tvůrce, kteří dělají filmy navzdory nepříznivým podmínkám a nedostatečným financím," řekla mluvčí přehlídky Klára Skřenková. Připomněla, že klíčovými tématy prvních dvou ročníků byly ženy a děti, letos to byl "jiný pohled", který publiku nabídl unikátní záběry z Íránu.

Festival íránských filmů má čtyři sekce: Soutěž celovečerních hraných filmů, Dokumentární soutěž, Krátké filmy a snímky uvedené mimo soutěž. O prestižní Cenu poroty, ve které zasedne čtveřice respektovaných osobností z různých uměleckých prostředí, se utká sedm celovečerních hraných filmů. V soutěži bude udělena také Cena diváků. O hlavní cenu za nejlepší dokument se bude ucházet šest titulů.

Nesoutěžní sekce Krátký film nabídne šest snímků promítnutých v jednom bloku. Tři hrané snímky budou uvedeny v mimosoutěžní sekci, reprezentující nejnovější trendy dynamicky se vyvíjející íránské kinematografie. Všechny projekce doplní české a anglické titulky.

Tradiční součástí Festivalu íránských filmů je doprovodný program, který ve čtvrtek 8. ledna ozdobí speciální večer v pražském kině Royal (dříve Bio Illusion) nazvaný Hudba & Film. Na programu bude "live" koncert íránských hudebníků s následnou projekcí filmového překvapení.

 

Právě se děje

Další zprávy