Íránský soud poslal režiséra Panahího na 6 let za mříže

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 12. 2010 0:51
Filmař se zúčastnil loňských protivládních protestů
Foto: wikipedia

Teherán - Íránský soud poslal na šest let za mříže režiséra Džafara Panahího, který se hlásí k íránské opozici. Souzen byl za protirežimní film týkající se událostí po loňských prezidentských volbách. Vypukly po nich největší demonstrace od islámské revoluce, při kterých přišlo o život osm desítek lidí.

 Panahího advokátka sdělila, že součástí rozsudku je zákaz filmování a vycestování ze země na 20 let. "Pan Panahí byl odsouzen k šestiletému vězení za účast na shromážděních a za šíření protirežimní propagandy. Na 20 let má zákaz točit filmy, psát scénáře, cestovat do ciziny a poskytovat místním i zahraničním sdělovacím prostředkům rozhovory," informovalů sdělila Faríde Ghejratová. Na odvolání proti rozsudku má 20 dní.

Už na začátku roku byl devětačtyřicetiletý filmař držen dva měsíce ve vazbě. propuštěn byl v na kauci poté, co začal držet hladovku na protest proti svému věznění. Rovněž se chtěl sejít se svojí rodinou a právním zástupcem a žádal propuštění před zahájením procesu.

Padesátník Panahí je zřejmě nejznámějším íránským filmařem v zahraničí, byl oceněný na filmových festivalech v Chicagu, Cannes a Berlíně. Zatčen byl v březnu a po 88 dnech byl propuštěn na vysokou kauci dosahující v přepočtu přibližně čtyř milionů korun. Ve vazbě držel hladovku, jíž protestoval proti podmínkách, v nichž byl zadržován, a jíž si vynutil propuštění na kauci.

Foto: Aktuálně.cz

Mezinárodní filmový festival Berlinale s ním počítal pro svůj příští ročník do poroty. Měl být členem poroty na letošním filmovém festivalu v Cannes, ale kvůli zákazu vycestovat nepřijel.

Panahí v roce 2000 získal na Berlinale Zlatého medvěda pro nejlepší film za svůj snímek Kruh. Tento příběh o útisku žen v islámském světě ve stejném roce kraloval i benátskému filmovému festivalu.

V roce 2006 dostal Panahí v Berlíně Stříbrného medvěda za tragikomedii Offside o fotbalových fanynkách, které jsou zadrženy při snaze proniknout na kvalifikační zápas pro mistrovství světa mezi Íránem a Bahrajnem. Ženy v Íránu se nesmějí účastnit mužských sportovních akcí.

V Íránu se Panahí zúčastnil loňských protivládních protestů. O povolebních událostech natočil i protirežimní film. Opozice si myslí, že výsledek prezidentských voleb byl zmanipulován. Několik stovek lidí bylo při demonstracích zatčeno a mnozí stanuli podobně jako Panahí před soudem.

Ve vězení je také advokátka Nasrín Sotudíová, která některé členy opozice zastupovala. Čelí obvinění z ohrožení bezpečnosti státu a drží hladovku. Nositelka Nobelovy ceny za mír, právnička a kritička íránského režimu Šírín Ebadíová v Ženevě žádala o propuštění své kolegyně.

Podle ní je Sotudíové život ohrožen. Ebadíová shromáždila několik stoupenců před ženevským sídlem OSN, ale počtem je převýšili přítomní novináři. Podle Ebadíové věznění Sotudíové odporuje íránskému zákonu. Zatčena byla 4. září a je prý držena na samotce.

 

Právě se děje

Další zprávy