Írán žaluje Hollywood. Argo je prý reklamou CIA

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 3. 2013 13:21
Írán bude u soudu zastupovat advokátka a manželka Šakala
Foto: Warner Bros.

Teherán - Írán chce kvůli oscarovému snímku Argo režiséra Bena Afflecka žalovat Hollywood. Ve filmu se prý objevuje "nereálný obraz země". Státní orgány se žalobu rozhodly podat, když kulturní referenti a filmoví kritici snímek zhlédli na soukromé projekci.

Čtěte také
Recenze: Argo má patos i humor. Oscar ho nemine

Írán chystá odpověď Affleckovi, vlastní Argo

Do Teheránu podle místního tisku přicestovala i francouzská právnička Isabelle Coutantová-Peyreová, která by íránským úřadům měla se žalobou pomoci. Coutantová-Peyreová se dostala do povědomí veřejnosti jako advokátka a manželka svého času nejhledanějšího teroristy světa venezuelského původu Ilyicha Ramíreze Sáncheze, který je známý pod přezdívkou Carlos či Šakal a který si odpykává trest doživotního vězení ve Francii.

Thriller Argo režiséra Bena Afflecka, natočený podle skutečné události z konce 70. let minulého století, líčí úspěšnou snahu CIA dostat z Íránu americké diplomaty v přestrojení za filmový štáb.

Film nepromítalo žádné íránské kino. V zemi je ale dostupný na pirátských DVD a vyvolává tam protichůdné reakce. Írán již před časem vznesl námitky, že film je protiíránský a že je "reklamou na CIA".

Jako politický a protiíránský krok si mnozí v Íránu vysvětlují i fakt, že Oscara pro nejlepší film, který snímek Argo získal, vyhlašovala manželka amerického prezidenta Michelle Obamová.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy