Írán hrozí bojkotem benátského filmového festivalu

Kultura Kultura
2. 8. 2012 17:33
Perské filmy by mohly být z festivalu staženy kvůli ropným sankcím EU
Foto: Reuters

Praha - Přes své ministerstvo kultury pohrozila Íránská islámská republika stažením své účasti z Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, jehož 69. ročník začne 29. srpna. Důvodem jsou obchodní a ekonomické sankce, jež na Írán uvalila Evropská unie 27. října 2010 a zpřísnila je tento rok.

„Vzhledem k tomu, že Evropská unie uvalila nelidské a ilegální sankce na Irán, přirozeně přemýšlíme o bojkotu Benátského filmového festivalu," prohlásil Alireza Sajjadpur z oddělení ministerstva kultury, které cenzuruje film.

Írán zdůrazňuje, že perské snímky často patří na takových akcích mezi skvostné příspěvky.  Podle organizátorů festivalu by však k výrazné škodě v případě bojkotu nedošlo, jelikož žádný z nich letos neusiluje o Zlatého lva. V Benátkách má letos být z íránské produkce navíc promítnut pouze The Paternal House režiséra Kianoushe Ayariho, který ani nebyl podroben úpravám požadovaným islámskou republikou.

Toto není první souboj s iránskou cenzurou. V minulosti byl na filmovém festivalu v Cannes  promítán dokumentární snímek v Íránu vězněného Jafara Panahiho s názvem Není to film, který byl propašován na USB flashce schované v koláči. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znáte filmové novinky?

 

Právě se děje

Další zprávy