Intimní život ultraortodoxních židů odhalí Posvátné sperma

ČTK ČTK
10. 2. 2015 14:31
Dokument izraelského režiséra Ori Grudera se zabývá intimními oblastmi života ortodoxní židovské komunity. Dotýká se sexuální výchovy, masturbace i sexu.
Posvátné sperma.
Posvátné sperma. | Foto: Sacred Sperm

Jeruzalém - Izraelský filmový režisér Ori Gruder se stal ultraortodoxním židem ve třiceti letech. Teď je otcem šesti dětí a narazil s nimi na problém sexuální výchovy. Rozhodl se proto natočit dokument, který pod názvem Posvátné sperma řeší kromě jiného i téma židovského zákazu masturbace.

Film už byl vysílán v Izraeli a dostal se do kin i ve Spojených státech. Gruder ve snaze dobrat se vysvětlení poskytuje ve filmu názory rabínů a umožňuje veřejnosti nahlédnout do života ortodoxních židů. Jejich každodenní úkony se řídí židovským právem halacha, které obsahuje návody na to, co jíst nebo jak se oblékat. Řeší také otázky intimního soužití a zakazuje sexuální styk před uzavřením sňatku. Sex je pouze prostředkem plození.

Podívejte se na ukázku z dokumentárního filmu Posvátné sperma.
Podívejte se na ukázku z dokumentárního filmu Posvátné sperma.

Rabín a Gruderův přítel Jisrael Aharon Ickovič ve filmu říká, že výchova dětí začíná požadavkem nikdy se nedotýkat sexuálního orgánu a nedívat se na něj. "Proč? Protože oko vidí a srdce touží a to jsou prostředky ke spáchání hříchu," řekl. I Grudera překvapilo, že chasidi učí chlapce močit bez doteku penisu. Od třinácti let hoši nosí speciální široké trenýrky, které jim to mají umožnit.

Gruder se ve filmu projevil jako neodbytný tazatel a chtěl vědět, co si mají počít dospívající hoši, kteří navzdory všem opatřením přesto pocítí erekci. Ickovič na to dal zcela přirozeně tuto odpověď: "Zabořit nehty do nohou, postavit se na špičky, dělat uvolňovací cviky a nechat to odeznít. Pomáhá také hluboké dýchání, skákání a rychlá chůze."

Posvátné sperma.
Posvátné sperma. | Foto: Sacred Sperm

Gruderův film je označován v Izraeli za fascinující dokument nejen kvůli zvolenému tématu, ale také ochotě režiséra přiblížit prostředí ortodoxních židů, kteří se vyznačují spíše uzavřeností a snahou co nejvíce ochránit své soukromí. Ve filmu jsou scény z rituální lázně, náboženských škol i svateb s přísně oddělenými skupinami mužů a žen.

Gruder se stal věřícím židem po studiích a ukončení vojenské služby. Vylíčil i pocit viny, který měl, když se stal věřícím a kdy si uložil tresty za své minulé hříchy. "Ponořil jsem se do rituální lázně naplněné ledem, postil jsme se, rozdal jsem peněžní dary a dodnes jezdím každoročně do malého lyžařského střediska a nahý se tam vyválím ve sněhu," řekl.

Film se už promítal v Jeruzalémě i Tel Avivu, v Londýně a v USA. V sálech v Izraeli bylo přítomno laické publikum, protože ultraortodoxní židé do kina chodit nesmějí, aby nebyli vystaveni bezbožnému světu. Gruder ale ví, že mnozí si film stáhli z internetu a že studenti ješiv ho mají stažený v telefonech.

 

Právě se děje

Další zprávy