Internet si pojedenácté rozdal své Oscary

jps, BBC
6. 6. 2007 14:00
Webby Awards mají Beastie Boys, Bowie i BBC
Webby awards, David Bowie
Webby awards, David Bowie | Foto: Reuters

New York - Webby awards, které se samy sebe titulují coby Oscary internetu, našly pojedenácté své majitele. Podle očekávání letošní výsledky cen reflektují současnou módu, která vládne internetu - sdílená videa.

Webby awards ocenily webové stránky ve více než stovce kategorií a o hlavních cenách rozhodla porota, ve které zasedají kromě známých umělců spjatých s internetem (Beck) také internetoví experti, jako je například jeden z otců sítě Vint Cerf.  Na důkaz důležitosti internetové prezentace tu svůj hlas mají i zástupci showbyznysu: v jury  zasedá mimo jiné tvůrce Simpsnových Matt Groening nebo hollywoodský producent Harvey Weinstein.

Beastie Boys na předávání Webby awards 2007
Beastie Boys na předávání Webby awards 2007 | Foto: Reuters

Jednou z hlavních cen udílených přímo Akademií Webby awards je cena pro Osobnost internetu roku: letos ji získali Steve Chen & Chad Hurley, zakladatelé YouTube. Jejich stránky, v rámci kterých si miliony uživatelů zdarma ukládají a prohlížejí videa, patří k největším fenoménům současného internetu.

S  YouTube souvisí i ceny pro herecké výkony na internetu. Cenu pro nejlepší herečku získala patnáctiletá Jessica Lee Rose za svůj fiktivní video-deníček publikovaný právě na YouTube.

Cenu pro nejlepšího herce si odnesl bezejmenný představitel do černého oděného nindži v populární show Ask A Ninja. Tato amatérská show získala letos cenu za nejlepší video přímo v hlasování uživatelů YouTube.

Pro cenu si v New Yorku došel také David Bowie, který si odnesl uznání Akademie za celoživotní přínos internetu, stejně jako zakladatelé virtuální aukčního prostoru eBay.

Porotci ocenili například i nejlepší zravodjaské a novinové weby: mezi ně patří BBC a The Guardian.

Webby awards 2007, zakladatelé YouTube Steve Chen (vlevo) a Chad Hurley.
Webby awards 2007, zakladatelé YouTube Steve Chen (vlevo) a Chad Hurley. | Foto: Reuters

Cen za design a "user friendly" přístup se dočkala i řada úzce specializovaných webů, ať už jsou to turistické bedekry nebo propagační stránky nadnárodních korporací.

O osudu dalších desítek cen pak rozhodli lidé z celého světa svým internetovým hlasováním. Cen se tak dočkaly stránky internetových rádií, politiků, blogerů.

Na kompletní seznam výherců a nominovaných se podívejte ZDE
 
Mezi specifika předávání internetových Webby Awards patří pravidlo, ža každému výherci je povolena děkovací řeč o maximálně pěti slovech. "Nabídka začíná na 99 centech," řekla tak šéfka eBay s trofejí v ruce. Zástupce BBC byl vážnější: "Pořád na tebe myslíme, Alane," vzkázal korespondentovi BBC Alanu Johnstonovi zajatému v Gaze. 

 

Právě se děje

Další zprávy