Nové Star Wars se inspirují u starých válečných filmů. Režisér pouštěl hercům Most přes řeku Kwai

mad
18. 7. 2016 16:09
Režisér Rian Johnson, který právě dotáčí osmý díl Hvězdných válek, chtěl, aby štáb před začátkem natáčení zhlédl dva klasické válečné filmy, a to Most přes řeku Kwai a Přímo nad hlavou. Na londýnské akci Star Wars Celebration se také svěřil s tím, že když poprvé vstoupil na palubu legendární lodi Millennium Falcon, cítil silné emoce.
Star Wars: Síla se probouzí
Star Wars: Síla se probouzí | Foto: Disney

Režisér Rian Johnson promluvil na londýnské konferenci Star Wars Celebration o tom, že jej při natáčení nových Hvězdných válek inspirovaly staré válečné filmy.

Před natáčením Epizody VIII měl štáb za úkol zhlédnout snímky Most přes řeku Kwai (1957) a Přímo nad hlavou (1949). Režisér chtěl, aby se slavná sci-fi série ubírala směrem, který vychází z těchto oceňovaných snímků.

V Mostu přes řeku Kwai, který získal sedm Oscarů, je Alec Guinness válečným zajatcem, který musí pro Japonce stavět most, v druhém snímku organizuje Gregory Peck coby nepopulární armádní generál nálety na nacistické Německo.

Epizoda VIII dějově přímo naváže na předchozí díl, který končil scénou, v níž Rey (Daisy Ridley) vyhledala Luka Skywalkera (Mark Hamill), jenž pobýval na opuštěném ostrově. Režisér prohlásil, že osmý díl tak bude prvním filmem v sérii, který bude pokračovat přesně tam, kde předchozí snímek Star Wars skončil.

Režisér se na akci také svěřil, že když na place poprvé vstoupil na palubu lodi Millennium Falcon, byl omámen: "Jdete do toho s pocity velké nostalgie, ale pak si uvědomíte tu zodpovědnost, kterou musíte rychle překonat, a že musíte odvyprávět příběh, který se v této době bude jevit jako živý," řekl Johnson.

Režisér také oznámil, že vzhledem k tomu, že on a Gareth Edwards, který režíruje spin-off Rogue One: Star Wars Story, natáčí své filmy současně, budou mít oba cameo roli ve snímku toho druhého.

Producentka filmu Kathleen Kennedy vysvětlila, proč byl vybrán právě Johnson: "Neříkám to o mnoha lidech, ale myslím, že Rian pracuje s kamerou stejně dobře jako Steven Spielberg."

Osmý díl Hvězdných válek dorazí do českých kin 14. prosince 2017, spin-off Rogue One: Star Wars Story již letos 15. prosince.

Rogue One: Star Wars Story - trailer s českými titulky | Video: Disney / Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy