Inkvizitor Bardem: Jsem obětí historie

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 2. 2007 12:00
Rozhovor - O hraní ragby v socialistickém Československu a o strašném dabingu vyprávěl v Praze herec Javier Bardem.
Herec Javier Bardem hraje v novém filmu postavu kněze Lorenza
Herec Javier Bardem hraje v novém filmu postavu kněze Lorenza | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Osmatřicetiletý španělský herec ve Formanových Goyových přízracích ztvárnil krutého (a vlasatého) inkvizitora Lorenza. Do Prahy přijel coby milý, vtipný, sympatický (a krátkovlasý) chlapík.

Goyovy přízraky - Javier Bardem
Goyovy přízraky - Javier Bardem | Foto: Aktuálně.cz

A: To jste ostříhaný kvůli roli?

Ano. Byl jsem před měsícem dokonce plešatý. Je to kvůli filmu Láska za časů cholery. Natáčel se v Kolumbii podle Márquezovy knihy. Hraju hlavního hrdinu, Francisca Arizu.

A: Jak byste popsal Lorenza z Goyových přízraků?

Je to oběť historie. Je to nebezpečný a fanatický člověk. Můžete být fanatikem Boha, Alláha nebo fotbalu - ale když při tom někomu ubližujete, je to nebezpečné. A on pro svou víru je ochoten i zemřít - i když je to jiná víra než na začátku filmu.

A: Bylo těžké se proměnit z mnicha ve služebníka revoluce?

Bylo to těžké v tom, že plno věcí se točilo třeba ve stejný den. Ale jinak to byla zábava.

A: A hrajete rád takhle rozporuplné postavy?

Proč ne? Neberu to v potaz. Role jsou buď dobře nebo špatně napsané. Rád si vybírám postavy, které v sobě mají protiklady. I když třeba v  Lásce za časů cholery jsem opravdu kladná postava.

A: Jaká byla spolupráce s Milošem Formanem?

Je to skvělý člověk, má skvělý smysl pro humor. A umí se zasmát i sám sobě, to je první známka jeho inteligence, které si všimnete. Takže je s ním veselo, odlehčí to situaci. Ale když dojde na natáčení, plně se soustředí na práci. Je opravdu rozkošný člověk.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Znáte jeho filmy?

Mám nejradši Přelet nad kukaččím hnízdem, herecké výkony tam jsou excelentní. Viděl jsem i Lásky jedné plavovlásky a moc se mi líbily; jinak moc českých filmů neznám. V Česku jsem ale už byl - v roce 1984. Přijel jsem sem hrát ragby. Tenkrát to tu bylo celé takové temné...

A: Připadá vám, že téma inkvizice je pro Miloše Formana osobní?

Někdy mluvil o tom, že to souvisí s Českou republikou. I když spíš na tiskových konferencích než při natáčení. Říkal, že v Česku potkal lidi, kteří byli extrémními fanatiky ve věci své politické myšlenky, pak se ale ze dne na den proměnili v ochranitele jiných myšlenek. Takové věci se podle mě každý den dějí i ve Španělsku...

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Máte osobní vztah k obrazům Francisca Goyi?

Ani ne. Samozřejmě se mi líbí, párkrát jsem je viděl v muzeu. Ale ani pro natáčení jsem jeho obrazy nijak zvlášť nestudoval.

A: Proč se film o španělské inkvizici a Goyovi vlastně natáčí v angličtině?

Dělali jsme i španělskou verzi Goyových přízraků - ale moc dobře to nefungovalo. Dabovali jsme ji - znělo to spíš jako imitace, reakce zrovna ve Španělsku byly dost smíšené. Dabing je strašná práce a zvlášť, když máte dabovat sebe. Sedíte v malé blbé tmavé místnosti a říkáte si, jak ten hlas zabarvit příslušnými pocity? Je na to málo času a je to takové nepřirozené.

A: Antonio Banderas, Penelope Cruzová, Blanca Portillo, Gael García Bernal, vy - není španělsky mluvících herců v Hollywoodu nějak moc?

Je to logické. Španělsky mluvící komunita v USA je větší a větší. Já ale moc hollywoodské filmy nedělám. Na Oscara jsem byl nominován za film Než se setmí, který je až antihollywoodský. Dělám prostě anglicky mluvené filmy.

 

Právě se děje

Další zprávy