Indy vyhrál v Česku nad sluníčkem i nad Hřebejkem

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 5. 2008 10:00
Rekordy ale nepadly ani ve zdejších kinech
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Indiana Jones vstoupil do českých kin razantně. Za první víkend si snímek Indiana Jones a Království křišťálové lebky u pokladen multikin zaplatilo 61 tisíc diváků, a film tak prozatím v Česku utržil podle Unie filmových distributorů 8,3 milionu korun.

Převálcoval tím všechny letošní trháky včetně těch českých - mezi nimi dosud letos vedla Taková normální rodinka se ziskem z prvního víkendu kolem 40 tisíc diváků. Rekord prvního víkendu roku 2008 vedl nevalný Asterix a Olympijské hry, kterého o prvním víkendu vidělo 52 tisíc diváků.

Stejně jako ve světě sice Indy boduje, ale na rekordy  to není - včetně českých kin.  Nejúspěšnější domácí film, Svěrákovy Vratné lahve, vidělo loni o prvním víkendu 107 tisíc. A na vůbec nejúspěšnější počin, třetího Pána prstenů s podtitulem Návrat krále, v roce 2004 přišlo víkend po premiéře 149 095 občanů Česka.

U mě dobrý
U mě dobrý | Foto: Martin Špelda pro T.H.A.

Indiana Jones vw světě za první víkend vydělal 311 milionů dolarů. Česká částka je o několik řádů nižší, i tak to ale stačilo na pevné usazení na prvním místě žebříčku a porážku všech českých filmů, které aktuálně kina nabízejí.

Před dvěma týdny vstoupil do kin nový film Jana Hřebejka. Mariášová komedie U mě dobrý o prvním víkendu přilákala jen 28 tisíc diváků. Po druhém víkendu si skore o něco vylepšila: v tvrdé konkurenci Stevena Spielberga, Harrisona Forda a Cate Blanchett si o víkendu vydobyla 19 tisíc diváků a celkem už jich má 69 tisíc. Tržby jsou téměř shodné s s hrdinným archeologem - 8,4 milionu korun.

Za třetím místem, které obsadila nevalná romantická komedie Mejdan v Las Vegas, se neochvějně drží dvě české komedie, které sice u kritiků příliš nebodují, diváky ale pořád lákají.

Taková normální rodinka na čtvtém místě má už na kontě 18 milionů korun za 149 tisíc diváků, vinařské Bobule na pátém místě vystoupaly až ke 30 milionům korun a 249 tisícům diváků.

Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Na šestém místě se krčí Iron Man, který v souboji s Indym spíše prohrává; další dvě místa patří opět Česku a dvěma vydařeným snímkům, které si oproti minulému týdnu výrazně polepšily.

Karamazovi Petra Zelenky z minulého 11. místa vystoupali na místo sedmé, celkově netradiční adaptaci divadelní hry Dejvického divadla s Ivanem Trojanem či Davidem Novotným vidělo 31 tisíc diváků. Vdělala 3,3 milionu korun a potvrdila, že jarněletní horka neznamenají, že by si diváci před odchodem do kina chtěli doma nechat mozek.

Polepšil si i Venkovský učitel, i když jen o jednu příčku. Z devátého je teď na osmém místě a s celkovým ziskem 153 tisíc diváků vede i nad Takovou normální rodinkou. Milostné trable Pavla Lišky a Zuzany Bydžovské v režii Bohdana Slámy vydělaly celkem už 18 milionů korun.

Šestý český film první dvacítku uzavírá. Je jím dokument Občan Havel, který se drží v top 20 už dlouhých 17 týdnů. Časosběrný dokument, kterému by mohl prospět i aktuální mediální humbuk kolem divadelní premiéry Havlova Odcházení, už utržil celkem 13 milionů korun a vidělo ho 125 tisíc diváků - na dokument opravdu bezprecedentní úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy