Indie Gera asi nezavře. Soud pozastavil stíhání

jps, BBC
15. 5. 2007 15:10
Skandál kvůli polibku indické celebrity není u konce

Dillí - Indický nevyšší soud pozastavil platnost zatykače, který na amerického herce vydal minulý měsíc soud v Radžastánu. Herec měl porušit zákon tím, že v rámci charitativní akce na pódiu políbil bollywoodskou hvězdu Shilpu Shettyovou.

I té podle indického práva hrozil trest. Nejen za veřejné pohoršování, ale i za to, že se objetí hollywoodského herce dostatečně nebránila. Soud v Radžastánu proti ní vznesl celkem tři obvinění.

Teď čeká na další rozsudek nejvyššího soudu, který se bude zabývat žádostí hereččina právníka, aby tři různá obvinění byla změněna v jedno a aby se spor přesunul do Bombaje, kde Shettyová žije.

Herečka sice v okamžik incidentu reagovala podrážděně a Gerovi po poněkud nemotorném objetí a pokusu o polibek vytkla, že "to už je snad trochu moc" - později se ale za herce postavila a hájila ho před hněvem indické ulice i indických novinářů.

Snímek americké hvězdy s indickou kráskou v náručí zaplnil titulní stránky novin, televize opakovaly "šokující záběry".  Lamač ženských srdcí a buddhista si před objektivy kamer neuvědomil, že v Indii jsou takové projevy náklonnosti na veřejnosti nepřípustné. Vášnivé objetí se záklonem a několik polibků na tvář dohnalo Indy až k pálení jeho portrétů.

Jejich rozhořčení sdílely i úřady. Soud v Jaipuru nazval Gerovo chování "aktem obscénnosti" a vydal na něj zatykač. Herec celkem pochopitelně nevycházel z údivu: myslel si prý, že kauzu všichni hned hodí za hlavu.

Foto: www.channel4.com

"V Indii je jedna malá pravicová a velmi konzervativní strana, která se považuje za morální policii země a takovéhle věci dělá často," vzkázal z bezpečí Ameriky. Podle místních zákonů mu stále hrozí tři měsíce vězení, pokuta nebo obojí.  I jeho případ přes pozastavení čeká na přidělení k příslušnému soudu.

Shettyové se letos podařilo rozpoutat už dvě "kulturní nedorozumění".  Na začátku roku se stala mučednicí v britské verzi Celebrity Big Brother.  Jedna ze soutěžících Jade Goodyová jí doporučila, aby se vrátila zpátky do slumu a podle názvu rýžové placky ji spolu s ostatními oslovovala Poppadom. Další narážky už režie vypípávala.

Skandál řešila britská média a ministr financí Gordon Brown, který byl v Indii na obchodní cestě, musel pořad vysvětlovat v tamních médiích i členům indické vlády. Goodyovou diváci vyloučili a Shilpu "v roli oběti" vynesli k vítězství.

 

Právě se děje

Další zprávy