FOTO Nezávislé Oscary ovládli otrokáři a bojovníci s AIDS

Herečka Lupita Nyong'o a režisér Steve McQueen vyhráli "nezávislé Oscary" za film 12 let v řetězech.
Brad Pitt v roli producenta i herce filmu 12 let v řetězech...
... byl také nesmírně spokojený.
Režisér Steve McQueen je favoritem i pro oscarové klání.
Steve McQueen pronáší děkovnou řeč ve stanu na pláži.
Foto: Reuters
Kultura ČTK Reuters Kultura, ČTK, Reuters
2. 3. 2014 13:20
Filmové The Independent Spirit Awards přezdívané "nezávislí Oscaři" vyhrál Steve McQueen a dramatem 12 let v řetězech, mezi herci pak Matthew McConaughey a Jared Leto z Klubu poslední naděje.

Fotogalerie - Na Oscary nominovaný snímek 12 let v řetězech britského režiséra Stevea McQueena ovládl ceny pro nezávislé filmy Spirit Awards, které se v sobotu rozdávaly v Santa Monice.

Otrokářské drama, které je nominované na Oscara v devíti kategoriích, posbíralo pět vítězství včetně ceny za nejlepší film. Režisér McQueen získal cenu za nejlepší režii, což ho staví do silné pozice před udílením cen Americké filmové akademie.

Na rozdíl od Oscarů nebo Zlatých globů se Spirit Awards udělují v neformálním prostředí a v uvolněné atmosféře v obřím stanu na pláži v kalifornské Santa Monice. Obvykle se jedná o sluncem prozářenou akci, ale letos se hosté museli vybavit deštníky a holínkami, a ceremonii přerušoval déšť bubnující do stanu.

Vycházející filmová hvězda Lupita Nyong'o, pro kterou byl film 12 let v řetězech debutem na stříbrném plátně, získala cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a doslova skákala radostí. Ve stejné kategorii je nominovaná také na Oscara. "Děkuju vám. Tohle není špatný dárek k narozeninám," prohlásila herečka, které bylo v sobotu jedenatřicet let.

Ocenění v nejlepší ženské hlavní roli získala Cate Blanchett za snímek Jasmíniny slzy od Woodyho Allena; za něj je pokládána za favoritku také v oscarovém klání.

V mužské kategorii slavil úspěch rovněž na Oscara nominovaný Matthew McConaughey, který v posledních dvou letech úspěšně přešel z komediálních rolí k nezávislým dramatům. Ocenění získal za film Klub poslední naděje, kde hraje Rona Woodroofa trpícího AIDS.

Cenu za nejlepší mužskou vedlejší roli získal McConaugheyho filmový kolega Jared Leto, další z horkých favoritů na Oscara.

Spirit Awards uděluje americká organizace podporující nezávislou filmovou tvorbu Film Independent. Náklady nominovaných filmů nesmí přesáhnout 20 milionů dolarů. Další podmínkou nominace je jedinečná vize, originální a provokativní námět a také to, aby díla byla natočena mimo velká hollywoodská studia, i když mohou vzniknout v jejich specializovaných divizích. Aspoň týden musí snímky běžet v kinech nebo musí mít za sebou účast na prestižních filmových festivalech. Stopáž filmů musí být nejméně 70 minut.

The Independent Spirit Awards pro nejlepší filmy roku 2013

Nejlepší film
12 let v řetězech

Nejlepší herečka v hlavní roli
Cate Blanchett (Jasmíniny slzy - Blue Jasmine)

Nejlepší herec v hlavní roli
Matthew McConaughey (Klub poslední naděje)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Lupita Nyong'o (12 let v řetězech)

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Jared Leto (Klub poslední naděje)

Nejlepší režisér
Steve McQueen (12 let v řetězech)

Nejlepší scénárista
John Ridley (12 let v řetězech)

Nejlepší kameraman
Sean Bobbitt (12 let v řetězech)

Nejlepší dokumentární film
20 Feet From Stardom

Nejlepší zahraniční film
Život Adele

Nejlepší debut - film
Ryan Coogler (Fruitvale Station)

Nejlepší debut - scénář
Bob Nelson (Nebraska)

 

Právě se děje

Další zprávy