Impérium Harryho Pottera vrací rekordní úder

Kamil Fila Kamil Fila
20. 7. 2009 15:30
První víkend: 160 milionů v USA a 400 milionů celkem

Los Angeles - Po tak obrovském nástupu, jaký měl o uplynulém víkendu šestý díl Harryho Pottera, se finanční analytici už jen ptají: Utrží film s podtitulem Princ dvojí krve ve světových kinech miliardu dolarů?

Zatím se to ovšem podařilo jen čtyřem snímkům. Titanicu (1,84 miliardy), Pánu prstenů: Návratu krále (1,12), Pirátům z Karibiku 3 (1,06 mld.) a nejnověji batmanovskému Temnému rytíři (1,001).

Harry Potter a Princ dvojí krve si zatím globálně vede nejlépe ze všech šesti dílů série podle knih J. K. Rowlingové. Na otvíracích víkendových tržbách má zásluhu i odsouvání data premiéry, takže fanoušci byli podstatně více natěšení než dříve a ve vlně s sebou nabrali i diváky, kteří by na film možná sami od sebe nešli.

Šestka měla kvůli celosvětově spuštěnému marketingu i kvůli pirátům mohutný start - a to se odrazilo na tržbách. Celkově utržila za víkend v 84 zemích, kde byla uvedena, sumu 396,7 milionu dolarů.

Foto: WB

Z toho v USA 159,7 milionu, v Británii 32,4 milionu, v Německu 23 milionů, ve Francii 20,2 milionu a například v Japonsku 18,2 milionu. Tím film překonal Spider-Mana 3, který v roce 2007 utržil za víkend globálně 381,6 milionu.

Předpoklady, že v době ekonomické krize se chodí víc do kina, se opět potvrdily. Stejně jako zkušenosti producentů, že právě filmové série přinášejí v současnosti největší zisky.

Hlavní nápor před víkendem

Pokud se ovšem vrátíme na domácí, americkou půdu, pak na pětidenní rekord (od středy do neděle) Harry Potter nedosáhl a stačilo to jen na šestou příčku. Letošním pětidenním rekordmanem jsou Transformers 2: Pomsta padlých (s kulatými 200 miliony) a absolutním vítězem loňský Temný rytíř (203,7 milionu).

A zvláštní je, že pokud by se počítal jen klasický víkend od pátku odpoledne do neděle večer, bude Princ dvojí krve naopak druhý nejméně úspěšný díl ze všech šesti potterovských filmů, hned po pětce - Fénixově řádu. Získal 79,5 milionu dolaru z 4325 kin.

Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - Rupert Grint
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - Rupert Grint | Foto: Reuters

Čtěte také:
Bude z Harryho Pottera Bilbo Pytlík?
Recenze: Šestka je nadbytečná výplň před finále

Ukazuje se totiž, že premiéra předsunutá na středu - oproti obvyklejšímu čtvrtku - způsobuje u velkých filmů hlavní nápor diváků v prvních dvou dnech a o víkendu už pak návštěvnost mírně klesne.

Miliardová otázka tak zůstává otevřená. Nejblíže měl k této hranici hned první film Kámen mudrců, který celosvětově utržil 937 milionů dolarů.

Může se stát, že se šestka po kobercovém náletu poměrně rychle vyčerpá, předpoklady jsou ale pořád poměrně dobré. Na hlavní návštěvnickou skupinu, teenagery, pamatuje film milostnými peripetiemi hrdinů, všem fanouškům ságy nabízí detaily z jejich oblíbeného světa.

A tak má zatím šestka u diváků na Mezinárodní filmové databázi IMDb nejlepší hodnocení 8,1 bodu z deseti - byť se dá předpokládat, že časem klesne. Dlouhodobě nejlépe se drží třetí díl Vězeň z Azkabanu se 7,7 bodu.

To, nač fanoušci čekali

I kritici se většinou k Princi dvojí krve staví velmi vstřícně. Na databázi Rottentomatoes.com je z více než 200 recenzí 84 procent kladných a celkový průměr hodnocení je 7,1 z 10.

Objevují se ocenění typu "mnohem dospělejší film než předchozí", "dosud nejlepší adaptace potterovských románů", či poněkud kontroverzní a dvojsmyslné "přesně to, nač fanoušci čekali".

Foto: Aktuálně.cz

Přesto očekávatelně nechybějí právě hlasy zklamaných fanoušků, že film opět nezachytil vše podstatné z předlohy; opět se objevují i tradiční stížnosti, že hlavně lidé, kteří knižní sérii neznají, se jen obtížně mohou orientovat v ději.

S tím souhlasí i ta menšina recenzentů, která filmem není nadšena. Christopher Tookey z britského Daily Mail zase tvrdí, že šestý díl nedovede diváky vtáhnout do děje, protože linka je prostě nejasná.

Podle Petera Bradshawa z britského Guardianu je šestka "temnější, hormonálnější (…) a bohužel nudnější". Podle kritika Jackieho Coopera je poslední díl dokonce "nejtupějším v celé dosavadní sérii" a trpí tím, že je v něm příliš mnoho teenagerské romance a příliš málo kouzlení.

Šokující pointa

Eric Melin na stránce Scene-Stealers.com poukazuje na to, že "pokud má být série stále dospělejší a má být o dospívání, tak by bylo moudré, kdyby scenárista Steve Kloves začal také jednat s diváky tak, jako když jsou dospělí".

Podle Jamese Kendricka z Network Film Desk film má "momenty vizuální elegance, ale chybí mu rytmus" a "nebohé duše, které nečetly knihu, budou z děje ustavičně zmatené".

Podivnou nedějovost naopak hájí Sean O´Connell z týdeníku Charlotte Weekly. Podle něj je snímek "menší, intimní, osobní a křehký. Téměř se zdá, že se nic neděje… dokud neuděláte krok zpátky a neuvědomíte si, že v tomto filmu se hraje o všechno".

A snad největší ódu složil na posledního Harryho Pottera recenzent Kevin Carr z časopisu 7M Pictures a jeho tvrzení přebíraly i velké tiskové agentury a další internetové stránky.

Kromě toho, že naopak oproti výše citovaných kolegům označil Prince dvojí krve za nejlepší film série, zároveň ho přirovnal k páté (tedy druhé klasické) epizodě Hvězdných válek: Impérium vrací úder, kde rovněž přijde šokující pointa, která převrátí dosavadní náhled na celý příběh.

 

Právě se děje

Další zprávy