Idol ze Sněženek a machrů se změnil v zoufalce

Jitka Gráfová
28. 2. 2008 18:50
Jak se točí pokračování legendárního filmu
Herec Václav Kopta má pro film pracovní název "Sněženky a machři po 25 letech, ale po třiceti kilech".
Herec Václav Kopta má pro film pracovní název "Sněženky a machři po 25 letech, ale po třiceti kilech". | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stará zablácená dodávka s názvem Nakladatelství Radek Převrátil stojí na dvoře jednoho pražského skladiště a u ní sedí zoufalec, kterému se na sjezd maturantů z školních let vůbec nechce.

Není to blonďáček a idol z 80. let, ale plnoštíhlý muž s neslušivými tlustými hnědými brýlemi. "Pracovně to nenazývám Sněženky a machři po 25 letech, ale po třiceti kilech," vtipkuje představitel Radka Václav Kopta.

Jeho postarší sekretářka ho přemlouvá, aby na sraz jel, a nutí mu lyže po svém manželovi.  "Stejně na to nevlezu," odsekává jí.

Radek plný iluzí je ten tam; je bez ženy, permanentně otrávený, deprimovaný a neúspěšný.

"Na sraz přijíždí totálně zlomený, naštvaný, ztratil iluze, ta postava je pro mě dobře napsaná. O to bude větší šok, když si moje fanynky vzpomenou na toho blonďáčka,"  říká Kopta, který ztvárnil jednu z rolí v Hřebejkově chystaném filmu U mě dobrý a dělá hudební doprovod u talk show Mr.GS na Nově.

"Bude to brutální změna. Hraje se mi to ale dobře, je to lepší než se nutit do nějaké hubnoucí kúry ve fitku a hrát nějakého playboye."

Na srazu po 25 letech se opráší i staré lásky "Po Marice jede Viki Cabadaj, ale ten  jede po každé sukni," odkrývá něco z pokračování. "Mě především zajímá profesorka Hanka - je tam i takové jiskření, ale více nebudu prozrazovat."

Do dvojky se mu moc nechtělo, aby nevznikla nastavovaná kaše. "Teď si to už užívám, považoval jsem to za blbost, dlouho jsem se bránil - ale už jsem viděl i nějaké sestřihy a mám nyní dobrý pocit."

Režisér Viktor Tauš už natáčel v Peci pod Sněžkou, zatím ale filmařům moc nepřeje počasí. "Slezl sníh, tak jsem zvědavý, zda se to vůbec dotočí," říká Kopta.

Minulý pátek kvůli počasí byl i natáčecí den zrušen. V ten den měla být na place i olympijská vítězka Kateřina Neumannová coby učitelka lyžování.

Během naší návštěvy se točilo na jednom nuselském dvoře v Praze. Scény na horách se kvůli nedostatku sněhu nedaří natočit.
Během naší návštěvy se točilo na jednom nuselském dvoře v Praze. Scény na horách se kvůli nedostatku sněhu nedaří natočit. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Já si myslím, že když jsme to točili před lety, tak takové problémy se sněhem nebyly," vzpomíná herečka Eva Jeníčková alias filmová Marika, jež se vrací z Ameriky a utíká od svého bohatého manžela.

Kromě starých známých - jako je Michal Suchánek, Veronika Freimanová i Jan Antonín Duchoslav - dostal epizodní roli i režisér prvních Sněženek Karel Smyczek, který legendární film natočil v roce 1982.

Jediný, kdo zamrznul v 80. letech  je profesor Karda, nyní majitel penzionu, kam se všichni sjíždějí. "Vůbec nic se nezměnilo, ten člověk je pořád stejný," říká Radek Brzobohatý. Přes vysoký věk nasadil staré artistky a batoh z 80. let a před kamerou lyžoval.

Autory scénáře jsou Radek John a Ivo Pelant.  Podle režiséra Tauše, který se podílel na poslední verzi, je scénář jednodušší, soustředěnější jen na aktéry prvního filmu. Zmizely přidané postavy i politické motivy.

Kameramanem je Milan Chadima, který točil oba díly Rothova Hostelu a podílel se na v Praze natáčených Letopisech Narnie.

Foto: Produkce filmu

Premiéra je plánovaná na 2. října, ale o týden později se má objevit Hřebejkův Nestyda, proto tvůrci ještě přemýšlejí, že datum posunou.

"Určitě to nebude taková řachanda jako jednička, film se posouvá spíš k hodnocení, co se u této generace změnilo. Změnila se doba a zestárli jsme- ale  není to o krizi středního věku, spíše o prvním velkém bilancování," uzavírá Václav Kopta.

 

Právě se děje

Další zprávy