I se Stříbrným medvědem hrozí Mujićovi vyhoštění z Berlína

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 1. 2014 9:21
Nazif Mujić získal cenu za herecký výkon na loňském Berlinale, německé úřady mu ale zamítly žádost o azyl.
Herec Nazif Mujic z filmu Epizoda u Zivotu Beraca Zeljeza
Herec Nazif Mujic z filmu Epizoda u Zivotu Beraca Zeljeza | Foto: Reuters

Berlín - Nazif Mujić se stal hvězdou loňského filmového festivalu Berlinale, když za svůj výkon v dokumentárním dramatu režiséra Danise Tanoviče Epizoda ze života sběrače železa dostal Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce.

Film předkládá výjevy ze života skutečných postav - Senady a Nazifa, chudého páru žijícího ve vesnici v bosenských horách, v níž jedinou možností, jak se dostat k nějakému výdělku, je sbírat železo a vozit ho do nejbližšího města.

Epizoda u životu berača željeza
Epizoda u životu berača željeza | Foto: Aktuálně.cz

"Nazif Mujić získal v Berlíně za svou roli cenu pro nejlepšího herce, což se ovšem nedalo brát jinak než jako angažované gesto, protože výkony ústředních hrdinů nejsou sice strojené, ale nejsou dostatečně silné na to, aby člověk při sledování filmu zapomněl na to, že jde o neherce, kteří se snaží být sami sebou," napsal o filmu recenzent Aktuálně.cz Jan Gregor.

Nyní ovšem Mujić s rodinou žije v ubytovně pro uprchlíky na okraji Berlína a čeká, zda bude muset Německo nedobrovolně opustit. Německé úřady mu totiž zamítly žádost o azyl, a v zemi tak může zůstat jen do 25. února. Pořadatelé Berlinale se na poslední chvíli snaží jeho vyhoštění zabránit.

Mujić médiím v Německu vylíčil, že po úspěchu na prestižním filmovém festivalu ho doma všichni vítali jako celebritu. Původně věřil, že zůstane u herectví, nedostal ale žádné nabídky.

Režisér Danis Tanovic filmu Epizoda u Zivotu Beraca Zeljeza (uprostřed) s herci Nazifem Mujicem a Senadou Alimanovic.
Režisér Danis Tanovic filmu Epizoda u Zivotu Beraca Zeljeza (uprostřed) s herci Nazifem Mujicem a Senadou Alimanovic. | Foto: Reuters

Přišel i o práci, neboť ostatní prý byli přesvědčeni, že je bohatou hvězdou. Když si našel zaměstnání v sousedním městě jako sběrač odpadků, lidé ho údajně uráželi a vysmívali se mu, že filmová star sbírá smetí. K tomu si poranil záda a muset nechat i této práce. "Na konci podzimu jsme byli tak chudí, že jsme neměli ani na jídlo. Tehdy jsem se rozhodl jet zpátky do Berlína," řekl Mujić.

Místo limuzíny, bodyguardů a červeného koberce jako loni v únoru ho ale v německé metropoli s manželkou a třemi dětmi čekala ubytovna pro uprchlíky, neboť vytoužený azyl v Německu nezískal. Německo azyl lidem z Bosny a Hercegoviny už delší dobu neuděluje, protože tuto zemi pokládá za politicky stabilní.

Pomoci se mu nyní snaží pořadatelé Berlinale, jehož nový ročník začne 6. února.

"Když jsme minulý týden zjistili, že je Mujić zpátky ve městě, okamžitě jsme ho kontaktovali," uvedla mluvčí festivalu Frauke Greinerová.

Organizátoři podle ní pozvali celou jeho rodinu na letošní přehlídku a mezi sebou vybrali peníze na právničku, aby Mujićův případ prověřila. "Jeho situace je složitá, ale my věříme, že ta právnička by mu mohla pomoci," poznamenala Greinerová.

Mujić, který v oceněném filmu hrál sebe sama, nyní čeká, jak vše dopadne. Zbývá mu ale ani ne měsíc. Do Bosny se každopádně vrátit nechce. "Tam bychom neměli na jídlo ani nic, abychom mohli vychovávat naše děti," tvrdí nechtěná filmová hvězda.

Stříbrnou sošku medvěda z Berlinale nosí neustále u sebe a stále je přesvědčen, že pro něj byla více požehnáním než prokletím. "Tenhle medvídek je moje vízum do Německa," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy