I producenti si myslí, že filmem roku je němý Umělec

Kultura Kultura
22. 1. 2012 18:36
Snímek opět porazil Děti moje s Clooneym v hlavní roli
Umělec
Umělec | Foto: HCE

Los Angeles - Francouzský němý film The Artist (Umělec) potvrdil o víkendu titul největšího sběratele cen v letošní sezóně. Obdržel v Los Angeles hlavní trofej pro snímek roku od vlivného Sdružení amerických producentů (Producers Guild of America).

Producenti jsou jedním z mnoha novinářských sdružení a profesních cechů, kdo dali černobílému němému snímku o počátcích kinematografie přednost před komediálním dramatem Děti moje s Georgem Clooneym v hlavní roli. To patří k hlavním soupeřům Umělce v boji o Oscary.

Děti moje
Děti moje | Foto: Reuters

Přesto všechno se zdá, že oscarové výsledky budou spíše opačné. Umělec sice zapadá do současných preferencí kritiků a akademiků, ale minimálně svou formou nepatří němá komedie k typickým oscarovým vítězům. Na druhé straně za ním v USA stojí bratři Weinsteinovi, jedni z nejlepších lobbistů v Hollywodu, a producentský cech patří k velmi vlivným sdružením, jehož členové zasedají i v oscarové akademii.

Jejich rozhodnutí minimálně potvrzuje otázku, zda může francouzský snímek soutěžit o hlavního Oscara - o čemž se stále vedou v médiích debaty. Nezdá se pravděpodobné, že by se právě producenti zabývali snímkem, jenž je vyřazen z finále filmové sezóny.

Z dosavadních výsledků vyplývá, že Hollywood oceňuje právě sebereflexivní oslavy dějin kinematografie (Umělec, Hugo a jeho velký objev) a pak vážná společenská témata jako rasismus a dopad finanční krize - ovšem zobrazovaná s konejšivou, hořkosmutnou nadějí a smířením (Děti moje a Černobílý svět).

Děti moje od autora Bokovky Alexandera Paynea vyprávějí o otci, jenž musí najít vztah k dcerám poté, co se jeho žena dostane po nehodě do kómatu. Černobílý svět (The Help) byl natočen podle bestselleru Kathryn Stockettové a pojednává o „rasovém boji" černých služek na americkém Jihu v 60. letech.

Černobálý svět
Černobálý svět | Foto: Aktuálně.cz

V nominované desítce producentů byli kromě těchto tří zmíněných filmů dále Půlnoc v Paříži, Hugo, Ženy sobě, Muži, kteří nenávidí ženy, Moneyball, Spielbergův Válečný kůň a Dny zrady - další film s Clooneym, který toto politické drama i režíroval.

Animákem roku  jsou podle producentů Tintinova dobrodružství od Stevena Spielberga. Cenu za televizní dramatickou sérii dostala od producentů prohibiční sága Boardwalk Empire spoluprodukovaná Martinem Scorsesem. O čtvrté vítězství v řadě tak přišlo drama Mad Men o reklamní agentuře z 60. let. Komediálním seriálem roku je podle producentů Taková normální rodinka z ABC, minisérií či TV filmem roku Downtonské opatství z britské ITV 1.

Umělec se v polovině ledna stal nejúspěšnějším dílem při udílení Zlatých Glóbů. Dostal ceny za nejlepší komedii či muzikál, pro nejlepšího herce v této kategorii a za hudbu. Děti moje vyhrály ceny za nejlepší drama a hereckou cenu pro Clooneyho.

V úterý odpoledne zdejšího času budou vyhlášeny letošní oscarové nominace, ty však asi do souboje tří hlavních favoritů větší jasno nevnesou. Těžko předpokládat, že by v nich některý chyběl; už proto, že před několika lety se nominace na snímek roku rozšířila z pěti na deset adeptů.

Čtěte také:
Poklidné Zlaté glóby ovládl němý Umělec a tatík Clooney
Jak se neuctivý Gervais chystal na udílení Zlatých Glóbů
Do nominací na Glóby nejhlasitěji promluvil němý Umělec

Nejapný Gervais bude opět moderovat Zlaté Glóby
Francouzský Umělec opanoval Critics Choice Awards

 

Právě se děje

Další zprávy