I Kung Fu Pandy mají své sny. A tenhle je skvělý

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 7. 2008 14:30
Přichází kříženec animáku s kung-fu filmem

Recenze - Animovaný panteon rozšířilo daší roztomilé zvířátko. Kope kolem sebe dobře mířenými ranami, používá hmaty a chvaty. Umí se totiž pěkně porvat o své sny a diváci se při jeho sledování "cesty bojovníka" nebudou nudit.

Stejně jako předtím u Hortona i tentokrát mohou směle s dětmi jít také rodiče. Zatímco u slůněte mohli přemýšlet o analogiích mezi pohádkovým světem a Bushovou zahraniční politikou, u Kung Fu Pandy si před olympiádou v Pekingu mohou zopakovat, v čem tkví tajemství čínského úspěchu.

Film dokonce mohl vzniknout jako pragmatická reakce na vzrůstající obchodní potenciál nejlidnatější země světa - která je určitě plná diváků lačných dobrodružství malého, typicky čínského roztomilého tvorečka s kung-fu schopnostmi. Pokud to opravdu byl záměr zabodovat v Říši středu, naštěstí ale z filmu nijak netrčí, a z Číňanů si dokonce láskyplně utahuje.

Animované rodinné komedie už nabídly řadu žánrových mixů a vydaly se do nejrůznějších světů. Blue Sky vyrazil do Doby ledové, Dreamworks spřátelil diváky s krysami (Spláchnutej), žraloky (Příběh žraloka), včelami (Pan Včelka) i zelenými obludami (Shrek).

Pixar kontroval nabídkou seznámení s hračkami (Příběh hraček), Příšerkami, brouky (Život brouka) či mořskými rybkami (Hledá se Nemo), po Autech teď zkouší štěstí ještě s robůtkem Wall-E, v žánrovém mixu komedie a sci-fi.

Ještě nikdy se ale animovaná rodinná podívaná nespářila s kung-fu filmem. Zní to bizarně, ale kupodivu to funguje. Originální je doba středověku, v níž se film v daleké Číně odehrává - i sám hlavní hrdina, pandí medvídek Po.

Poetika kung-fu filmů je tu využita beze zbytku, na rozdíl od předchozích snímků ze studia Dreamworks včetně Shreka to není jen sled jakkoli vtipných a parodických scének, ale spíš pocta celému žánru.

Kung Fu Panda
Kung Fu Panda | Foto: Bontonfilm

Film začíná skvostným bojovým snem hlavního hrdiny, obsahuje i několik akcí nabitých scén se skvělou choreografií - třeba Poův boj s mistrem Šifu o knedlíček nebo výjev na visutém mostě, o finále nemluvě.

Poův sen o kung-fu kariéře je v ostrém kontrastu k jeho fyziognomii člena rodiny, které "v žilách proudí bujon". Tady lze opět vyrukovat s analogií k příběhu obří, ale dlouho podceňované země, která až v posledním desetiletí zažívá boom.

Po není žádný hrdina, ale stejně jako titulní figury v řadě předchozích animovaných filmů spíše outsider, který se musí o místo na slunci rvát, co mu síly stačí. Nejspíš by do smrti prodával s otcem nudlovou polévku, ale on se rozhodl se jít za svým snem - stát se kung-fu bojovníkem.

Příležitost se mu naskytne záhy: zemi je třeba ochránit před zlým tygrem a právě Po je zvolen, aby se mu postavil. Zároveň to znamená dokázat, že je tím pravým; na jeho pozici si totiž brousí zuby Pět postrachů, tedy pět zkušených bojovníků představujících jednotlivé školy - tygřice, zmije, jeřáb, kudlanka a opice. Podaří se Poovi přesvědčit sebe i druhé, že tygrovi Tai Lungovi se má postavit právě on?

Foto: Aktuálně.cz

Poova silná a dlouho nenaplňovaná touha překonat svá omezení dodává příběhu občas až tragický rozměr velkých příběhů, tím spíše, že je film prodchnut východní filozofií.

"Čínskou moudrost" tu zosobňuje zmíněný mistr Šifu, zpočátku značně ostražitý vůči chlupaté kouli, která se hodlá postavit jeho pěti bojovníkům. Přitom trousí nejrůznější hluboké pravdy, v čemž mu zdatně sekunduje poněkud už senilní guru Ugvej.

Samozřejmě že je to celé trochu instantní. Připomíná to hollywoodský pohled na Čínu jako na zemi nových nudlových polévek a starých pravd o tom, že v boji vítězí ten, kdo je na boj připraven. Ale zároveň to dodává pěknou atmosféru amerického martial arts béčka z dřevních dob pirátského videa.

A stejně jako dobrý bojovník i film vždycky vybalancuje míru nadsázky, komiky, akce a roztomilosti. Tuhle rovnováhu mají kung-fu snímky ostatně už od 70. let, kdy byl jedním z králů žánru (taky) tlouštík Sammo Hung.

Kung Fu Panda
Kung Fu Panda | Foto: Bontonfilm

Výtvarná podoba vychází z pohádkové idyly a s rozpočtem 120 milionů víc než naplňuje současné standardy, ale výjimečnost pandy tkví právě v kombinaci příběhem. V původním obsazení ho ještě umocňuje skvělé obsazení dabérů od Jacka Blacka přes Angelinu Jolie až po Jackieho Chana a Lucy Liu.

U nás jsou k dispozici dvě původní kopie, ale ani české obsazení (Saša Rašilov, Nela Boudová, Otakar Brousek st.) za svými hollywoodskými vzory výrazně nezaostává.

Kung Fu Panda, USA 2008. Scénář Jonathan Aibel, režie Mark Osborne, John Stevenson, hudba Hans Zimmer, v českém znění Saša Rašilov, Otakar Brousek, Miroslav Táborský, Tereza Bebarová a další. 88 minut, distribuce Bontonfilm. Česká premiéra 3. července 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy