I Hofmann a Suchánek ubrali. Nova natočila nezvykle civilní seriál Odznak Vysočina

I Hofmann a Suchánek ubrali. Nova natočila nezvykle civilní seriál Odznak Vysočina
Michal Suchánek jako Karel Šmíd.
Martin Hofmann jako Petr Bach.
Martina Jindrová jako Julie Maxová a Simona Hába Zmrzlá v roli Kateřiny Vlčkové.
Simona Hába Zmrzlá v roli Kateřiny Vlčkové.
Foto: TV Nova
Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
9. 1. 2022 17:34
Černotu obrazovky narušuje jen drobný diagonální pruh modře. Až pak se víko studny odvalí a pohledům kriminalistů odhalí mrtvolu. Takových záběrů v seriálech televize Nova mnoho nenajdeme. Novinka Odznak Vysočina však nezaujme jen kamerou. Mladí režiséři Andy Fehu a Pavel Soukup natočili kriminálku plnou vražd, ale také přirozených postav a obyčejných problémů.

V historickém městečku uprostřed Posázaví mají vyšetřovatelé hned několik potíží. Jednak se jim tu nezvykle množí mrtvoly a jednak se ke sboru přidala mladá, ambiciózní, pedantská kolegyně, která dbá na pravidla a řád.

"Až ji někdo zabije, nemusíte hledat vraha, budu to já," pronáší na adresu její přehnané aktivity detektiv a bývalý lékař Karel Šmíd, jehož v typicky nervní poloze ztvárnil Michal Suchánek. V podobném duchu si občas přisadí kolega Petr Bach hraný Martinem Hofmannem, drsňák, co žije sám v přístřešku, který má blíž k maringotce než domku.

Běžně by bylo zaděláno na typickou snůšku klišé, tento policejní útvar pod vedením trochu chaotické Dany Veselé v podání Moniky Hilmerové se jim však vyhýbá. Ukazuje se jako velmi životaschopná jednotka.

Scenárista Petr Koubek s kolegy Štefanem Titkou, Martou Fenclovou a Evou Taubrovou krimisérii zasadili do fotogenického prostředí Vysočiny, záběrům dominuje silueta hradu v Ledči nad Sázavou. Jinak se ale tvůrci zbytečně nadmíru neopájejí leteckými záběry krajiny, naopak se drží při zemi. Což může být hlavní potíž jinak povedeného seriálu. Milovníci detektivek nedostanou ani záplavu podivných případů plných brutalit či mystiky podle populárních skandinávských modelů. Ale ani kdovíjak komplikovaná vyšetřování.

Ačkoli středobodem prvních tří dílů zůstává vražda, důležitější než zákruty policejních procedur jsou tu mezilidské vztahy. A tak první epizoda nevyvolává napětí jen tím, kdo z vesničanů zabil místní "zlobábu", podle níž se jmenuje. Více se soustřeďuje na to, proč měla takovou přezdívku a zda se tak trochu nepodobá nové kolegyni v policejním sboru.

Výsledkem však není stereotypní zjištění o upjatých ženských posedlých pravidly, naopak se ukazuje, že věci jsou složitější. Ambiciózní policistka Kateřina Vlčková hraná Simonou Hába Zmrzlou dostává podpůrná slova od své šéfky a stává se plnohodnotnou členkou týmu.

TV Nova začne Odznak Vysočina vysílat 13. ledna, přednostně je k vidění ve videotéce Voyo. | Video: TV Nova

První epizoda tak mimoděk pojednává také o tom, jak snadno na vesnici vznikají předsudky a nevraživosti.

Podobně v dalším dílu případ mladé dívky sražené autem vede mimo jiné k tématu zneužívání, ve třetí části se řeší exekuce. Aniž by se dostavil pocit, že někdo chce publikum vychovávat a promlouvat k němu o důležitých tématech dneška.

Oba režiséři zúročují předchozí zkušenost s žánrovým vyprávěním i vedením herců, jejichž výkony nenutí k ošívání, jak je v českých seriálech běžné. Pavel Soukup zaujal už krátkým filmem Lesapán, který se pohyboval na pomezí erbenovské balady a moderního hororu, a pro Mall.tv natočil úspěšný, částečně kriminální seriál #martyisdead, který získal prestižní mezinárodní cenu Emmy.

Andy Fehu má také zkušenosti s krimi a thrillerem ze seriálu Pěstírna, ale schopnost hrát si s žánry prokázal hlavně svým debutem na pomezí hororu, thrilleru a komedie Nenasytná Tiffany i žánrově podobně pestrou novinkou Shoky a Morthy: Poslední velká akce. Narážku na tento svůj počin, který patřil k nejlepšímu z loňské kinoprodukce, ostatně pozorným divákům schoval ve třetí epizodě Odznaku Vysočina.

Soukup a Fehu ukazují, že i televizní produkce komerční stanice může mít trochu vyšší standardy, než je zvykem.

Nova vzhledem k rozvoji placené videotéky Voyo, kde je seriál přednostně k vidění, nyní více investuje do původního obsahu. A tato novinka, kterou pro ni natočila produkční společnost Bionaut, se průměru vymyká. Ne drahou výpravou, hlavní investice zjevně šla do tvůrčího "kapitálu".

Martina Jindrová jako Julie Maxová a Simona Hába Zmrzlá v roli Kateřiny Vlčkové.
Martina Jindrová jako Julie Maxová a Simona Hába Zmrzlá v roli Kateřiny Vlčkové. | Foto: TV Nova

A tak když se hádají nespokojení vesničané, kamera je snímá zblízka skrze rozmazané hlavy ostatních a v dynamickém střihu přenáší řevnivou atmosféru do publika. Hofmann i Suchánek jsou sice obsazeni podle typu, zůstávají ale nezvykle civilní a šetří průpovídkami, tvůrci poměrně tlumí jejich typické pózy. Na někoho možná až příliš.

Jenže už pro ty obyčejné dialogy a vyobrazení policejní jednotky, které se obejde bez nutnosti mít ve sboru alespoň jednu karikaturu, si Odznak Vysočina jasně říká o pozornost. Jistě existují kriminální seriály, které se důsledněji a realističtěji věnují samotným vyšetřovacím metodám. Ale není mnoho českých kriminálek, které by měly tak živoucí postavy.

Odznak Vysočina

Režie: Pavel Soukup a Andy Fehu
Seriál vysílá TV Nova, přednostně je k vidění ve videotéce Voyo.

 

Právě se děje

Další zprávy