I baseballový mág Brad Pitt pokleknul před Lvím králem

Kamil Fila Kamil Fila
27. 9. 2011 7:49
Hvězda Stmívání natočila nezáměrnou komedii roku
Premiéra filmu Moneyball- Brad Pitt
Premiéra filmu Moneyball- Brad Pitt | Foto: Reuters

Los Angeles - Znovu nasazenou disneyovskou klasiku Lví král z roku 1994 nebyla schopná sesadit z trůnu ani jedna ze čtyř novinek v amerických kinech. Lví král je zkrátka králem žebříčku návštěvnosti i druhý týden. Nová 3D konverze si nyní připsala dalších 22,1 milionu dolarů.

Ostatní  tituly si přitom také nevedly úplně zle. Celkový objem tržeb filmů, které běžely v amerických kinech o uplynulém víkendu, dosáhl 116 milionů dolarů, což z něj dělá - alespoň nominálně - nejvýdělečnější zářijový víkend všech dob.

Foto: Aktuálně.cz

Lví král se nyní každopádně blíží celkových 400 milionových tržbám na domácí půdě (zahrnují se sem všechny peníze od premiéry v roce 1994) a pravděpodobně se tak brzo dostane až mezi 10 nejúspěšnějších filmů všech dob.

Nejúspěšnější baseballový film

Sportovní drama Moneyball s Bradem Pittem v hlavní roli, na nějž se sázelo nejvíc a které vedlo páteční žebříček, nakonec utržilo 20, 6 milionů dolarů z 2993 kin a skončilo na druhém místě. Překonalo tak dosud nejúspěšnější baseballový film The Benchwarmers (19, 7 milionu) a celkově je premiérově pátým nejúspěšnějším sportovním filmem všech dob.

Pro Brada Pitta jde o standardní výkon; naposledy měl podobný výsledek s Po přečtení spalte (19 milionů) a filmem Podivuhodný příběh Benjamina Buttona (26,8).

Vzhledem k tomu, že psal Aaron Sorkin, je namístě srovnání s  předchozím snímkem tohoto scenáristy - filmem The Social Network, který za první víkend utržil 22, 5 milonu.  Stejně jako u Social Network i u Moneyballu vycházel Sorkin z faktografické knihy, tentokrát od Michaela Lewise  - Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game.

Foto: Aktuálně.cz

Na Moneyball chodili podle statistik studia Sony/Columbia vyrovnaně muži i ženy (51/49 procentům) a 64 procent publika bylo starších 35 let, což je vysoké číslo. Snímek byl natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneyho, generálního manažera týmu Oakland A.

Tento muž prý změnil všechna dosavadní baseballová tradiční moudra. Když byl donucen dát dohromady tým s omezeným rozpočtem, musel přechytračit bohatší kluby. Někdejší univerzitní hráč se tak spojil s počítačovým odborníkem Peterem Brandem (Jonah Hill) a pomocí promyšleného algoritmu najímali hráče, které hledači talentů nazývají „kazovými", ale kteří mají všichni schopnost vytvořit tým, skórovat a vyhrávat zápasy. Tím se Beane dostal pod palbu tradicionalistů, kteří spoléhají na hvězdy.

Snímek, který režíroval Bennet Miller, jenž zaujal předchozím životopisným dílem o spisovateli Trumanovi Capotovi, má prý značné šance na letošních Oscarech. Podle ohlasů přes veškeré soustředění na čísla nikdy neztratí ze zřetele, že jde o hru, v níž účinkují lidské bytosti. Skvělá souhra mezi Pittem a Hillem prý pomáhá přečkat i mírně kolísavé tempo vyprávění.

Delfín do každé rodiny

Každopádně to, co by mohlo být velmi suché a nezáživné, se snímku daří učinit zajímavým a zábavným. Alespoň na tomto se shoduje dosavadních 146 recenzí z celkem 154, které eviduje recenzentská databáze Rottentomatoes.com. Průměrné hodnocení je tu velmi vysoké: 8, 1 bodů z deseti, což roli možného oscarového favorita potvrzuje.

Zdá se, že se konverzační drama s 50 milionovým rozpočtem zaplatí a má šanci přerůst v klasiku svého žánru. Některé pochybovačné hlasy ale tvrdí, že film občas prezentuje hru, jako by v týmu byli jen tři hráči, a bohužel vynechává, jak bezskrupulózním způsobem je veden dnešní sportovní byznys.

 

Premiéra filmu Moneyball- Philip Seymour Hoffman
Premiéra filmu Moneyball- Philip Seymour Hoffman | Foto: Reuters

Na uživatelské databázi IMDb.com si ale film rovněž vede výborně. Dosavadních zhruba 1400 hlasujících mu uděluje 8,2 bodu z deseti; bližší statistiky napovídají, že se líbí o trochu více mužům než ženám a primárně je určen mužům mezi 18 a 30 lety. Trochu horší osud čeká Moneyball v zámoří, kde baseball není tak populární. V českých kinech, kam bude uveden až 1. prosince, ho budeme doceňovat spíše jako potenciálního oscarového kandidáta než vzrušující sportovní drama.

Třetí místo v žebříčku má trojrozměrný film Dolphin Tale s 20,3 miliony. Pro Česko už existuje distribuční titul Můj přítel delfín, datum premiéry v kinech či uvedení na DVD ale není zatím známo.

Příběh malého chlapce, který se skamarádí se zraněným delfínem, jenž přišel o ocas, sází na dojemnost a roztomilost. Svou účast na natáčení ale neodřekli ani dobří herci jako Morgan Freeman a Ashley Juddová. Dobrý konec, kdy veterinář delfínovi vytvoří umělý ocas, se dá očekávat. Snad mu diváci přinesou i dost peněz, aby se splatil 37 milionový rozpočet.

Překvapivě ohlasy nejsou tak špatné ani příliš výsměšné, což se od lehce cynických recenzentů dá očekávat. Na Rottentomatoes je ze 71 evidovaných recenzí 59 kladných a průměrné hodnocení se pohybuje na 6,5 bodech z deseti. „Jde o ideální rodinný film" - opakuje se to často v tolika recenzích, že na tom asi něco bude. Nejlepší prý je snímek ve chvílích, kdy se z nás nesnaží ždímat slzy, což prý ani není moc často.

Nezáměrná komedie roku

Zato čtvrtý film v žebříčku, akční thriller s nic neříkajícím názvem Abduction (u nás ještě víc neříkajícím distribučním titulem Bez dechu), to slíznul hodně nepěkně. Kromě toho, že 11,2 milionu za víkend z 3118 kin značí slabou návštěvnost na jeden sál, zaznamenal film i rekordně špatné recenze.

 

Foto: Aktuálně.cz

Devatenáctiletá herecká hvězdička Taylor Lautner se ukázal neschopný utáhnout akční film s absurdní zápletkou, kdy student střední školy objeví svoji fotografii na webové stránce s pohřešovanými dětmi a zjistí, že jeho "dosavadní" otec a matka rozhodně nejsou jeho skutečnými rodiči. Chce víc než cokoliv jiného odkrýt svoji pravou identitu. Do cesty se mu však připletou vládní agenti a začíná ho pronásledovat policie.

Lautnerův herecký kolega a konkurent ze série Twilight Robert Pattinson uspěl o trochu lépe - melodrama Voda pro slony mělo jak lepší víkendové tržby (16, 8 milionu), tak především lepší recenze, kde si z jeho výkonu nikdo moc neutahoval.

Zato Lautner se stal terčem brutálního výsměchu. Zjevně ho už předem nebere vážně cílové publikum akčních filmů - mladí muži. Distribuční studio uvádí, že téměř 70 procent publika totiž tvořily ženy. Podle statistik IMDb.com jsou také dívky do 18 let a pak zase ženy nad 45 let jediné, jimž se film aspoň trochu líbí.

Jinak i publikum na IMDb.com uděluje mimořádně nízkou průměrnou známku 3,9 bodu z deseti. Na Rottentomatoes.com, kde hodnotí přísnější recenzenti, má Abduction dokonce jenom 3,1 bodu z deseti. Z 62 dosavadních recenzí pouze 2 vyznívají kladně; a to jde ještě o stejné médium.

Foto: Aktuálně.cz

Zda se s tak bídným potenciálem a rychle se šířící negativní šuškandou podaří zaplatit 35milionový rozpočet, je dosti nejasné. Například recenzent Avi Offer z NYC Movie Guru nazval snímek „Nejlepší nezáměrná komedie roku". JulieRigg z Movie Time zase popisovala, jak se při návštěvě kina mladé publikum vysmívalo nikoli akčním scénám, ale hloupým dialogům. neuvěřitelným zápletkám a nechtěně směšným odhalením.

Nezáměrnou zábavu si české teenagerky budou moci užít v kinech o 29. září.

Bez Bourneovy inteligence

Těžko říct, zda horší katastrofou ale nakonec není další akční thriller s názvem Killer Elite, který skončil o víkendu až na pátém místě se sumou  9,5 milionu dolarů. Hlavní potíž je, že v něm hrají podstatně větší hvězdy než Taylor Lautner - Jason Statham, Clive Owen a Robert De Niro, čili se rozpočet vyšplhal až na 70 milionů dolarů.

Pro režiséra Garyho McKendryho je Killer Elite celovečerním debutem, ale může jít i o zastavení rozjeté kariéry. Všechny předchozí Stathamovy sólové filmy utržily více a stály méně: The Mechanic (11,4), Transporter 3 (12,1) i Death Race (12,6 milionu), týmovka The Expendables dokonce 34, 8 milionu.

Foto: Aktuálně.cz
 

Složitá zápletka vypadá takto: ománskému šejkovi zbývá pár měsíců života. Než mu čas vyprší, chce dostat na talíři hlavy mužů, kteří zabili jeho tři syny a nabízí za to svá ropná pole. Oběťmi šejkovy odplaty se mají stát příslušníci britských speciálních jednotek SAS, kteří syny připravili o život během války o Omán.

Tuto pracovní nabídku bez konkrétních detailů, dostane Hunter (Robert De Niro), legenda mezi nájemnými zabijáky. Když po příletu do Ománu zjistí, že má zlikvidovat příslušníky SAS, nechce úkol vzít. S tím se tak trochu počítalo, protože Hunter má být návnadou ve složité hře, jejímž cílem je najmout na tenhle úkol Dannyho (Statham).

Hunterův žák a přítel je ve svém oboru absolutní jednička, ale před časem ho pověsil na hřebík. Pokud práci vezme a zabije tři esa SAS, zůstane Hunter naživu. V čele „bodyguardů" příslušníků SAS stojí jejich bývalý člen Spike (Clive Owen), který chce kolegy ochránit za každou cenu.

Někteří recenzenti tvrdí, že Statham je pořád stejně dobrý, dokonce ani De Niro neztrácí nic ze svého charismatu, film to ale nedokáže vytáhnout z průměru. Jiní naopak tvrdí, že Stathamovo tvrďáctví už je na hranici parodie a talent De Nira a Owena je zcela promrhán. Průměrné hodnocení v angloamerických médiích se pohybuje okolo slabé známky 4,7 bodů z deseti a kladně vyznívá sotva čtvrtina recenzí. Killer Elite se prý pokouší být inteligentní jako trilogie o Jasonu Bourneovi, ale vůbec nedosahuje jejích kvalit.

V českých kinech budeme mít možnost vidět tento zapomenutelný akční film od 6. října.

 

Právě se děje

Další zprávy