Hvězdy íránského filmu vyprávějí především o dětech

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 1. 2013 10:25
Festival íránských filmů začíná 9. ledna v Praze
Festival nabídne oceňované drama Bílý balónek
Festival nabídne oceňované drama Bílý balónek | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní druhý ročník Festivalu íránských filmů se zaměří na starší filmy, prověřené léty. Organizátoři představí významné tvůrce jakými jsou Amir Naderi, Abbas Kiarostami, Jafar Panahi či Bahram Beizai. Spojujícím článkem těchto oceňovaných filmů je téma "dítě". Festival se koná od 9. do 13. ledna pražských kinech Světozor a Lucerna, nabídne i dokumentární a krátkometrážní snímky.

Abbas Kiarostamí
Abbas Kiarostamí | Foto: FDC

Projekce mají dokumentovat, že děti si íránští tvůrci vybírají jako častý motiv hraných i dokumentárních snímků. "První ročník Festivalu íránských filmů lákal diváky především na oscarový snímek Rozchod Nadera a Simin, který ostatní filmy neprávem trochu zastínil. Druhý ročník představí ještě silnější a ucelenější kolekci klenotů íránské kinematografie. Propojí ji ústřední téma - dítě, a to bez ohledu na rok vzniku vybraného filmu," řekl k dramaturgii Káve Dánešmand z produkční skupiny Tokada Productions. Skupina působí v Praze, Festival íránských filmů vymyslela a celý jej produkuje.

Diváci se můžou těšit například na příběh osmiletého chlapce s názvem Kde je dům mého přítele? (1987) známého režiséra Abbáse Kiarostamího, který se představil i na předchozím ročníku festivalu.

Zahajovacím filmem druhého ročníku Festivalu íránských filmů bude živelný film Běžec (1984) íránského scenáristy a režiséra Amira Naderiho, který patří už od sedmdesátých let minulého století k nejvlivnějším tvůrcům íránské kinematografie. Je držitelem mimo jiné Zlatého lva z festivalu v Benátkách. Film pojednává o chlapci, který přijde ve válce o domov a jako jedinou možnost, jak si splnit své životní sny, vidí zápis do školy.

Amir Naderi
Amir Naderi | Foto: Aktuálně.cz

Dalším výrazným filmem v dramaturgii druhého ročníku festivalu bude snímek Bílý balónek (1995) režiséra Jafara Panahiho, jednoho z nejvýznamnějších představitelů íránské nové vlny. Panahi získal za svou práci řadu ocenění po celém světě (Zlatý lev na MFF v Benátkách, Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně a další). Za svůj celovečerní režijní debut Bílý balónek obdržel v roce 1995 Zlatou kameru v Cannes. Britský list The Guardian tento film také zařadil mezi padesát nejvýznamnějších rodinných filmů světové kinematografie.

Celková struktura festivalu zůstane zachována v podobě sekcí Hraný film, Dokumentární sekce a Sekce krátkých filmů, v rámci nichž se představí kolem patnácti snímků - mnohé v tuzemské premiéře. Filmy budou opatřeny českými i anglickými titulky.

Druhý ročník přinese i několik novinek. Vedle dopoledních projekcí pro základní a střední školy k nim bude patřit Afghánský den - projekce vybraných nejlepších filmů afghánské kinematografie v jednom večeru, jež doplní živá hudba a další doprovodné akce.

Předprodej vstupenek byl zahájen 2. ledna. Více informací o festivalu naleznete na webu festivalu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Na co do kina?

 

Právě se děje

Další zprávy