Hvězdné Cannes zakončí satira, která vrtí hvězdami

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 4. 2008 17:37
Hollywoodský film What Just Happened? uzavře festival
Robert de Niro ve filmu What Just Happened?
Robert de Niro ve filmu What Just Happened? | Foto: Aktuálně.cz

New York - Hollywoodská satira What Just Happened? si odbyla spíš rozpačitou premiéru v lednu na festivalu Sundance. Teď dostane druhou šanci v rámci závěrečného večera na nejprestižnějším festivalu světa, který si jinak hvězdy spíš hýčká a hřeje se v jejich odlesku.

Hlavní roli bojovného hollywoodského producenta, který prochází profesní i osobní krizí, ztvárnil Robert De Niro. Film se z části odehrává právě na canneském festivalu, který v příběhu zahajuje hrdinův fiktivní snímek.

Film je hvězdami přímo nabitý - mimo jiné se v něm objeví Catherine Keener jako šéfka filmového studia, v poněkud parodických rolích sebe sama pak Sean Penn či Bruce Willis.

  • Cannes se blíží
  • Co se chystá? Do Cannes jede Tarantino i český producent
  • Česká hvězda: Liška jede do Cannes jako Návštěvník
  • Co bude k vidění: Přijede do Cannes rozdvojený Che Guevara?
  • Světová premiéra: Indiana Jones válcuje kina tři měsíce před premiérou
  • Příběh začíná na testovací projekci fiktivního filmu Fiercely, v němž hraje Penn. Slabé výsledky studio přinutí, aby ho přestříhalo, režisér ale nechce obětovat svou vizi. To je jen jeden z problémů, kterým čelí hlavní hrdina.

    Robert de Niro ve filmu What Just Happened?
    Robert de Niro ve filmu What Just Happened? | Foto: Aktuálně.cz

    "Je to nejlepší satira na Hollywood od Altmanova Hráče," nešetří slovy chvály internetový Slashfilm.com. Podle magazínu ale filmu mohlo uškodit, že je až příliš ponořen do polosvěta hollywoodského byznysu. "Většině lidí v Sundance se ale film líbil a některé vtipy zní až příliš reálně."

    Snímek natočil Barry Levinson, autor snímků Rain Man, Bugsy či politické satiry Vrtěti psem. Předlohou se staly paměti producenta Arta Linsona, který v poslední době stál třeba za vydařeným snímkem Útěk do divočiny, jako producent je podepsaný i pod snímky Klub rváčů či Černá Dahlia.

    Před uvedením v Sundance se o satiře spekulovalo jako o předpokládaném hitu, který se jistojistě prodá za sedmimístnou sumu. Film si tu ale vysloužil smíšené kritické přijetí a nezaujal ani nákupčí a distributory. Do kin by podle IMDB měl přijít letos, přesnější datum není známo.

    Festival v Cannes letos proběhne od 14. do 25. května, kompletní program oznámí na tiskové konferenci příští týden. Zahajovací film zatím není znám, na festivalu bude mít světovou premiéru nové dobrodružství starého archeologa Indiana Jonese nazvané Tajemství křišťálové lebky. Loni festival zakončil snímek Denyse Arcanda Dny temnoty (Věk ignorance).

     

    Právě se děje

    Další zprávy