Hunger Games vládnou kinům. Pokračovat budou bez Rosse

Kultura Kultura
11. 4. 2012 8:24
Sci-fi film pro mládež vydělal už 460 milionů dolarů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Adaptace prvního dílu trilogie Hunger Games se v USA dál drží na špici žebříčku návštěvnosti. Fantasy snímek dokázal překonat i čerstvé premiéry - Prci, prci, prcičky (minulý týden na 2. místě) a 3D verzi Titanicu (3. místo). Za jmenovanými filmy skončily v návštěvnosti amerických a kanadských kin Hněv Titánů a Sněhurka.

Film z postapokalyptické budoucnosti pojednávající o nedobrovolných soubojích na život a na smrt přenášených televizí se už stal nejúspěšnější jarní premiérou všech dob, když utržil za první víkend 155 milionů. A jeho komerční úspěch pokračuje - příběh, jehož natočení stálo 79 milionů, vydělal po světě již 460 miliónů dolarů.

Catching Fire bez Rosse

Stále víc se ale mluví o pokračování. Produkce prvního sequelu má začít v letošním srpnu. Po včerejšku je ale jasné, že druhý díl série s podtitulem Catching Fire (v českém překladu Vražedná pomsta) už nebude režírovat Gary Ross. Ten se se společností Lionsgate podle zákulisních dohadů nedomluvil na výši odměny, což ovšem sám Ross samozřejmě popřel. „Jako scénárista a režisér nemám jednoduše dost času, který potřebuji k napsání a přípravě filmu, jak bych chtěl. Termín je pevný a dost šibeniční," prohlásil Ross. Minulý týden přinášely internetové servery The Playlist a Deadline.com opačné informace, když připouštěly, že Rossův návrat k filmové sérii je možný.    

Podle analytika Paula Dergarabediana může za úspěch především popularita předlohy spojená s nízkou konkurencí. „Velká reputace spojená s datem premiéry, které tomu dalo široké hrací pole, umožnila filmu efektivně dominovat trhu," prohlásil odborník.

Experti již dříve odhadovali, že snímek režiséra Garyho Rosse by mohl ve světě utržit až 700 milionů dolarů. "Tento film dokazuje distributorům, že nemusí s největšími trháky čekat až do léta nebo na prázdniny," říká Phil Contrino z filmového serveru Boxoffice.com. "Pokud je film přitažlivý, diváci na něj přijdou a je úplně jedno, kdy se v kinech objeví," dodal.

Dle serveru Boxoffice.com - zřejmě díky dívčí protagonistce - získal film zájem hlavně mezi ženským publikem, které tvoří 61 % jeho diváků.

Literární předloha (česky vyšla pod názvem Aréna smrti) čítá celkem tři knihy, v kinech by se přitom měly objevit čtyři filmy s tematikou Hunger Games.

 

Právě se děje

Další zprávy