Hunger Games lámou rekordy. Mají 155 milionů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 3. 2012 8:53
Jde o třetí nejúspěšnější premiéru všech dob
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Film Hunger Games natočený podle populárního románu pro teenagery přepsal při své premiéře v zámořských kinech historické tabulky. Během uplynulého víkendu utržil celkem 155 milionů dolarů, což v celkovém pořadí znamená třetí výkon všech dob.

Před ním je jen poslední, osmý film ságy o Harry Potterovi (169 milionů) a zatím poslední Batmanovo dobrodružství uvedené v roce 2008 pod názvem Temný rytíř, jež tehdy zíksalo z pokladen 158 milionů. Kromě toho se úvodní díl nové ságy stal nejvýdělečnějším filmem společnosti Lionsgate, čímž překonal osm let starý kontroverzní dokument Michela Moora Fahrenheit 9/11. Čísla 2 a 3 na oficiálním žebříčku návštěvnosti (21 Jump Street a Lorax) zůstala minulý týden za premiérou hluboko pozadu. Na druhou stranu, zahraniční tržby jsou poměrně zklamáním. První víkend přinesl filmu 59,3 miliónu na základě tržeb ze 67 zemí, čímž zůstal v neamerických výdělcích i za letošním velkým propadákem, Johnem Carterem.

Film z postapokalyptické budoucnosti pojednávající o nedobrovolných soubojích na život a na smrt přenášených televizí je také vůbec nejúspěšnější jarní premiérou všech dob. Překonal zatím poslední zpracování Alenky v říši divů od Tima Burtona, které během víkendové premiéry v roce 2010 utržilo 116 milionů dolarů.  

Yahoo! News citují šéfa distribuce Davida Spitze, který byl potěšen, když v sále viděl fanoušky v kostýmech hlavních postav. „Takové chování je na úrovni  Star Treku a Star Wars, prohlásil Spitz.   

Podle serveru Boxofficemojo - zřejmě díky dívce coby hlavní hrdince - získal film zájem hlavně mezi ženským publikem, které tvoří 61% jeho diváků.

Experti odhadují, že snímek režiséra Garyho Rosse by mohl ve světě utržit až 700 milionů dolarů. "Tento film dokazuje distributorům, že nemusí s největšími trháky čekat až do léta nebo na prázdniny," říká Phil Contrino z filmového serveru Boxoffice.com. "Pokud je film přitažlivý, diváci na něj přijdou a je úplně jedno, kdy se v kinech objeví." dodal.

Producenti filmových Hunger Games mají zřejmě nakročeno k obrovským tržbám i v budoucnosti. Předloha (česky vyšla pod názvem Aréna smrti) čítá celkem tři knihy, v kinech by se přitom měly objevit čtyři filmy s tematikou Hunger Games.

 

Právě se děje

Další zprávy