Hudba: Tohle není svět, tohle je Disco

tur
27. 5. 2008 16:35
Novinky pro týden od 27. května do 2. června

Gipsy.cz - Reprezent
Rok a půl po vydání "zlaté" desky Romano Hip Hop přichází fúzující sdružení Gipsy.cz s druhým albem. Kromě už v Eurosongu provařeného Benga beating zařadil kvartet coby bonus track i dlouho slibovanou satiru na předsedu KDU-ČSl Jiřího Čunka. „A na závěr si s námi dejte trochu té Čunárny" ovšem tvoří jen obsahové vybočení z jinak pevně nastaveného mustru Gipsy.cz. Reprezent navazuje na debutovou nahrávku a přináší dále rozvíjený "romano hip-hop style" - kombinující hip hop, rap, romskou tradiční hudbu a popové i r´n´b prvky. Propojení romské tradice s novými prvky - tedy world music využité k našminkování hip-hopové velkohubosti - vyneslo Gipsy.cz přízeň i v zahraničí. Na profilu MySpace se titulují jako "cikánské rytmy přicházející z Kafkova města".
MySpace kapely najdete ZDE  

Foto: Aktuálně.cz

The Futureheads - This Is Not The World
Není úplně nejběžnější, aby se největším hitem britské kytarovky stala coververze dvacet let starého emocionálního ždímače od Kate Bush Hounds of Love. Ale co je dnes běžné, že? The Futureheads se na třetím albu osvobodili od své vydavatelské firmy a založili si vlastní, prý kvůli kreativní svobodě. Ale do žádných experimentů se nepustili: The Is Not The World se singlem The Beginning of The Twist jen dál oře už beztak rozbrázděné lány britské „post-franz-ferdinandovské a kaiser-chiefovské" scény. K tomu si ještě můžete dosadit častá přirovnání k Blur v období Modern Life is Rubbish a obraz „májkovského zlatého dědictví" britpopu je dokonale hotový.   
MySpace kapely najdete ZDE   

Foto: Aktuálně.cz

HEALTH - DISCO
Eponymní debut kalifornských ujetých noise rockerů se právě dočkal remixové varianty. To, co je v základu precizně zvládnutým hlukem na hranici příčetnosti, který zdrhá před monotónním zkroušeným vokálem, se v DISCO přepracování stává tahákem na parket pro všechny, kdo stydí natolik, že i tanec berou jako racionální akt. Že se torzovité struktury HEALTH ideálně hodí pro elektronickou úpravu, se ukázalo už na společném singlu Crimewave s Crystal Castles, který to dotáhl na deváté místo britského žebříčku indie singlu. Na albu DISCO pochopitelně nechybí. A kromě kanadské 8-bitové dvojice HEALTH jako nakopávací tabletku spolkli filadelfský DJ-sko/producentský kolektiv Pink Skull, remixéři Acid Girls, spřízněná losangeleská kapela Captain Ahab nebo elektronik CFCF z Motrealu.
MySpace alba Disco najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy