Hudba: Šprti v psychologii i dějepise

tur
11. 6. 2008 9:47
Novinky pro týden od 10. do 16. června

N.E.R.D. - Seeing Sounds
Zase to nějakou dobu vypadalo, že se Pharrell Williams - ještě s Chadem Hugo, s nímž tvoří duo The Neptunes - totálně rozplyne v produkování nahrávek jiných a bude zmiňovat jen, když si někdo vzpomene na poslední Madonninu desku. Nic takového; trio N.E.R.D., kam Pharrell s Chadem přibrali ještě kámoše Shaye Haleyho, vydává po čtyřleté pomlce třetí album. „Nestaráme se o žánry a neděláme to pro peníze," říká Pharrell Williams. To první je zjevné hned po poslechu a škváru si opravdu vydělávají jinde, i když obě předchozí alba si v hitparádách vedla výjimečně dobře. Titul Seeing Sounds neodkazuje ke sledování počítačového ekvalizéru, nýbrž synestézii. Tedy zážitku, kdy člověk slyší barvy nebo skutečně vidí zvuky, jeden smysl nahrazuje druhý. N.E.R.D. vás chtějí totálně zmást.
MySpace kapely najdete ZDE   

Foto: Aktuálně.cz

Fleet Foxes - Fleet Foxes
Jestliže nějaké uskupení samo sebe popisuje jako „barokní pop, hudba z fantasy filmů, Motown… a nic moc z rockové kapely" a nemýlí se, pak je to na pováženou. Obzvlášť když veškerý hudební tisk vyrukuje s nejvyšším ohodnocením pro pětici dvacátníků ze Seattlu, kteří se sice inspirovali i u Beach Boys, ale nakonec je jejich harmonie zavedly na adventní koncert. K tomu si přidejte obal alba, na němž použili malbu od Pietera Brueghela a bezčasá spojnici mezi surfováním v USA, tichou nocí v Tyrolích a renesančním jarmarkem lidových řemesel je dokonalá.
MySpace kapely najdete ZDE   

Foto: Aktuálně.cz

The Fratellis - Here We Stand
Všichni tři si dali příjmení Fratelli, dokonce čtyři včetně jejich managera - ovšem pouze jediný z nich se tak jmenuje doopravdy. Sepjetí s kapelou jako u Ramones, ovšem tím veškerá podobnost končí. Skotské trio zkouší navázat na úspěch, který jim předloni vynesl debut Costello Music. Ne, že by na nich bylo něco úplně zajímavého, jenom svým přístupem k xkrát překopanému brit-popu dokázali zaujmout tu Kasabian, tu znovu sjednocené Police, aby si je vybrali za předskokany. Zájem veřejnosti se postupně nabalil a za Costello Music získali v roce 2006 cenu Brit Awards v kategorii objev roku. Vydrápali se s tím i na druhé místo v hitparádě alb, teď už jen otázka, kam se postaví Here We Stand.
MySpace kapely najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy