Hudba: Návrat Portishead i Ohm Square

tur
28. 4. 2008 15:55
Novinky pro týden od 29. dubna do 5. května

Portishead - Third
Jedenáct let to trvalo kapele, jež spolu se jmény Massive Attack a Tricky vytvářela svatou trojici žánru trip-hop. Jejich debut Dummy byl v roce 1995 oceněn Mercury Prize a v USA se ho prodalo 150 tisíc kusů, ještě než tam kapela odehrála jakýkoli koncert. Podobně si díky náklonnosti tisku vedlo i v Evropě. Už tehdy stydlivou trojici Geoff Barrow, Beth Gibbons a Arian Utley zaskočil úspěch, z něhož se vzpamatovávali tři roky, než našli způsob, jak na první desku navázat. A i když ani lapidárně nazvaná novinka Third nepřináší pražádný stylový odklon z ostychu a pomalého osmělování, je zřejmé, jako moc velcí perfekcionalisté Protishead jsou. Ukázali to i na živé nahrávce Roseland NYC Live z roku 1998 - a obdobnou pošmournou vycizelovanost nabízejí i v aktuální formě.
MySpace kapely najdete ZDE 

Foto: Aktuálně.cz

Ohm Square - Taking Shape
Zcela v době náležejícím stylu zareagovali Ohm Square na současné distribuční trendy. Jejich novinka Taking Shape, jež následuje po tři roky starém Love Classics, by měla být ke stažení přímo od kapely ZDE. Včetně skladby Broken Clocks, jež zazněla ve filmu Vladimíra Michálka O rodičích a dětech. Někdejší pionýři drum'n'bassu v Čechách s britskou zpěvačkou Charlie One a Janem Čechtickým v čele,  kteří se přerodili v popaře, se při distribuci na vlastní triko také rozhodli podstatně zjednodušit platbu. Probíhá prostřednictvím SMS, jedna skladba fanouška přijde na 15 korun a celá deska na 99. Pro materialisty je samozřejmě k dispozici sběratelská dvouset kusová číslovaná edice s obalem od Petra Písaříka.
MySpace kapely najdete ZDE 

Foto: Aktuálně.cz

Santogold - Santogold
Prozatím jen za mořem, ale s brzkým výhledem na evropskou distribuci vychází očekávaný debut newyorské interpretky, která syrově mixuje dub, elektroniku a rock. Santogold patří mezi ostře sledované zpěvačky letošního roku a jestliže se ve spektru přirovnání objevuje i britská zpěvačka M.I.A., pak není náhoda, že právě ona si Santogold pozvala jako hosta na své turné a také se objevila na její novince. Mezi dalšími participanty se mihne třeba  producent Diplo. Ať už jsou její skladby přirovnávány k Pixies a její prezentace k Yeah Yeah Yeahs, ze Santogold se klube univerzální respektování hodná persona, jež může jeden den koncertovat s Björk a druhý nahrávat s Ashlee Simpson.    
MySpace zpěvačky najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy