Hudba: Drahá vědo, jestřáb kvílí jen v noci

tur
23. 9. 2008 11:45
Novinky pro týden od 23. do 29. září

TV On The Radio - Dear Science

Foto: Aktuálně.cz

Málokterá kapela byla kritikou před dvěma lety milována tak jako tenhle brooklynský spolek vousáčů. Uctíval je po zemitých novinkách hladovějící Pitchfork i tradiční Rolling Stone a Spin z nich udělal kapelu roku 2006. Nyní chráněnci Davida Bowieho předkládají další důvod k lásce. Jako každá skupina, jež to vyhraje u publika i u recenzentů, dodrželi TV On The Radio zásadní podmínku, kterou je: měnit se. Jestliže Return to Cookie Mountain trčelo mezi gospelem a zadumanou ambientní elektronikou, pak s Dear Science si vzpomněli na disco, osmdesátá léta v černé barvě a hrají, jako kdyby Prince trpěl klinickými depresemi a nadváhou.
MySpace kapely najdete ZDE

Kings Of Leon - Only By The Night

Foto: Aktuálně.cz

Tři bratři a bratranec - všichni s příjmením Followill - v jedné kapele. A tím seznam podivuhodností kolem kapely, kde otec tří členů byl kazatel, nekončí. Pocházejí z Tennessee, tudíž náboženská výchova na nich zanechala stejné stopy jako Jack Daniel's. Není vůbec divné, že tenhle mix okouzlil Bona z U2 a vytáhl Kings Of Leon poměrně brzo jako předkapelu na turné. Pro zvláštní jižanské frázování zpěváka Caleba a buranský základ si je zase oblíbil Eddie Vedder z Pearl Jam. Kings Of Leon se z někdejší pozice The Strokes z vidlákova vypracovali na headlinery festivalů, letos uzavírali první večer v Glastonbury, a Only By The Night si pokračuje v jejich dalším rozpínání. Proč by taky jinak dávali singlu jméno Sex On Fire.
MySpace kapely najdete ZDE

Mogwai - The Hawk is Howling

Foto: Aktuálně.cz

Ticho před bouří, bouře, ticho, oblačno až zataženo. Převážně instrumentální žánr postrock se po letech na výsluní dostal do stylistické pasti, v níž se už do omrzení kombinuje napětí s uvolněním. Pionýři a jedna z nejvlivnějších stylových kapel Mogwai sice od tohoto mustru neupouští, ale podobně jako japonští Mono se snaží nacházet aspoň jiný zvuk. Drobným signálem toho je skutečnost, že jejich šesté album The Hawk Is Howling překvapivě vychází na dříve výlučně elektronickém až jazzově experimentálním labelu Wall of Sound. Skoti, kteří se naposledy uvedli soundtrackem k filmu Zidane: A 21st Century Portrait, jsou ojedinělí i svými emblematickými a návodnými názvy. Začít rockové album skladbou I'm Jim Morrison, I'm Dead vyžaduje dost sebeironie.   
MySpace kapely najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy