Hudba: Best of posledních tří dekád

tur
2. 6. 2008 15:51
Novinky pro týden od 3. do 9. června
Foto: Aktuálně.cz

Radiohead - The Best of Radiohead
Krokem „Zaplaťte, co chcete" se Radiohead loni vyvázali ze všech závazků, kterými je svírala firma EMI. S krédem „Vyrazíme z vás, co ještě jde," sáhlo vydavatelství do archivu a poskládalo kolekci všech singlů této kapely. Ne v chronologickém prostředí, ale na přeskáčku si tak každý řidič kamiónu bude moci na benzínové pumpě obstarat vhled do tvorby jedné z nejdůležitějších kapel devadesátých let. Vděčná odrhovačka Creep tu sousedí s milou - ale jen co do melodie - No Surprises. V zásadě „best of civilizační úzkosti polykatelnou formou pro každého". A když už nic jiného, i členové kapely z této kompilace získají tantiémy, které pomohou zahojit nejistý výnos z downloadu In Rainbows.  

Foto: Aktuálně.cz

Ladytron - Velocifero
Čtvrté album electroclashových pionýrů z Liverpoolu se snaží dokázat, že kapela přežila boom žánru temné elektroniky s mumlavými a mrazivými texty. Děje se tak i příklonem k exotice. A ještě větším spoléháním se na to, že jedna ze členek Mira Aroyo se narodila v Sofii, má bulharštinu zadarmo - a kromě toho, že má Ph. D. z molekulární genetiky, udělá se svou mateřštinou v kapele hodně parády. To se ostatně hodně projevovalo i na předcházejícím albu Witching Hour. Ladytron mezitím koncertovali s Nine Inch Nails i Gwen Stefani. Velocifero nepohrdá e-clashovými schématy, ale zároveň přejímá i standardní indie rockové rytmické postupy. To vše kapela předvede naživo 12. července na festivalu Creamfields v Břeclavi.
MySpace kapely najdete ZDE

Foto: Aktuálně.cz

Mudhoney - The Lucky Ones
Kapela, která vydřela cestu celé grunge scéně. Kapela, ke které vzhlížela Nirvana. Kapela, která v osmdesátých projezdila celé Spojené scény, aby dala vědět, že ze Seattlu pochází i něco jiného než Boeing, vydává na tradičním labelu Sub Pop deváté album. Po koketování s velkým vydavatelstvím v devadesátých  letech, které skončilo naprostou neprodejností této sarkasticky ironické čtveřice, se v novém miléniu Mudhoney vrátil zpět pod křídla firmy, jež je vynesla na výsluní. The Lucky Ones rezignují na experimenty svého předchůdce  Under a Billion Suns - kde kapela, jež těží ze Stooges, blbnula i s dechovou sekcí. Mudhoney model 2008 se stylově vrací k nezatíženým začátkům v období EP Superfuzz Bigmuff. Tudíž žádný mazání se s tím: jedenáct nových skladeb nahráli za tři a půl dne - včetně overdubů!
MySpace kapely najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy