Hu hu hu, Cthulhu přijde ve 3D a za 130 milionů

Kamil Fila Kamil Fila
2. 8. 2010 10:00
Guillermo del Toro natočí s Cameronem Lovecrafta
Foto: goremasternews

Los Angeles - V současném Hollywoodu není režiséra, který by měl rozděláno více projektů. Ani superpracovitý Ridley Scott není takový workoholik jako Guillermo del Toro - anebo možná jen žádný režisér tolik nemluví o tom, co všechno bude dělat.

Za množstvím informací o rozdělaných projektech může i to, že Del Toro je velký internetový fanoušek a rád hojně diskutuje po síti, účastní se různých chatů a neodmítá ani pozvání do televize, kde působí vždy velmi entuziasticky.

Čili: nejnovější zprávy říkají, že Guillermo del Toro hodlá adaptovat "hrůzostrašnou" klasiku H. P. Lovecrafta V horách šílenství (At he Mountains of Madness) a že ji hodlá natočit s velkým rozpočtem a ve 3D v produkci krále tohoto projekčního formátu - Jamese Camerona, autora Avatara.

Foto: Reuters

Del Toro se prý film snažil prosadit film do výroby mnoho let; scénář napsal už v roce 2004 spolu  Matthewem Robbinsem, ale neustále se mu dostávalo odmítání, protože horory jsou v povědomí studiových účetních zafixovány jako nízkorozpočtové filmy. Del Toro si ale díky dosavadním úspěchům a také díky narůstající popularitě 3D a rozmnožení kontaktů na další tvůrce vydobyl pozici, kdy může žádat na lovecraftovskou adaptaci 130 milionů dolarů a bez problémů je dostat.

Podle del Torových vlastních slov se hororový žánr zbytečně uskromňoval a teklo do něj málo financí. Adaptace V horách šílenství by měla být „úhelným dílem" podobně jako Vetřelec od Ridleyho Scotta, Věc od Johna Carpentera nebo The Shining od Stanleyho Kubricka - tedy filmy s obrovskou výpravou a náročným designem.

Poté, co se původem mexický autor etabloval v Hollywoodu snímky Blade 2 a Hellboy 1-2 a oscarovou akademii okouzlil temnou fantasy Faunův labyrint, otevřela se mu vrátka k velkým produkcím. Dlouho byl spojován s režií Hobita („předpokračování" Pána prstenů), ale nakonec od projektu odstoupil (přípravy se protahovaly a jeho naplněný diář se zřejmě hroutil).

Foto: Aktuálně.cz

Potenciálnímu novému režisérovi - jím by mohl být (opět) Peter Jackson, jenž na další tolkienovskou adaptaci dohlíží jako producent - nicméně zanechal mnoho přípravných materiálů včetně návrhů vzhledu všech hrdinů a monster.

Del Toro je totiž kromě jiného také perfekcionista; proto se prý i přípravné práce V horách šílenství  rozjíždějí již teď, aby v létě příštího roku, kdy se začne točit, bylo vše do detailu promyšleno. Cameronova pomocná ruka a technické zázemí a rady mu můžou zajistit, že nepůjde o žádnou nepovedenou a lacinou 3D konverzi, ale plnohodnotný 3D film (dosud vlastně žádný takový vyjma Avatara neexistuje).

Příběh slavné povídky V horách šílenství ukazuje osudy polárnické výpravy na Antarktidu, která zde objeví utajené město dávné vesmírné civilizace a narazí přitom i na jinou - nepřátelskou - formu života. Román z roku 1931 vycházel na pokračování v časopise Astounding Stories.

Foto: vfxplanet.com

Lovecraft, označovaný někdy za Poea 20. století, psal tíživým stylem plným temné atmosféry. Vytvořil svoji vlastní mytologii bájných bytostí, které obývaly Zemi dlouho před námi, ale pak byly vyhoštěny, žijí „mimo náš prostor" a teď čekají na svůj návrat. Jedním z těchto takzvaných Prastarých byl i Veliký Cthulhu - bytost,  jež se stala synonymem pro něco nepopsatelně děsivého, pro extrémní (prapůvodní vesmírné) zlo. 

Postava i celá mytologie se objevuje v díle Lovecraftových následovníků i epigonů; kromě sci-fi pronikla do počítačových her nebo textů metalových kapel (instrumentálku The Call Of Ktulu nazvanou podle druhé nejslavnější Lovecraftovy povídky složila Metallica).

Del Toro má každopádně ve výhledu ještě další filmy aspoň spojené s hororovým žánrem: novou verzi Frankensteina (k níž již existuje scénář a proběhly první testy masek), novou verzi Dr. Jekylla a Mr. Hydea i adaptaci ceněného románu Drood. V něm autor science fiction a hororů Dan Simmons žánrem alternativní historie popisuje posledních pět let života Charlese Dickense a jeho spojení s  děsivou postavou označovanou právě jako Drood.

Foto: Aktuálně.cz

Všechny tyto snímky mají přitom být přísně dobové, neaktualizované a nemodernizované. Mají jen znovuoživit klasiku a přinést divákům tradiční podívanou. Rovněž adaptace V horách šílenství má být zasazena do 19. století.

Donedávna se ovšem del Torovo jméno nejčastěji spojovalo s remakem hororu The Haunted Mansion - Strašidelný dům, který měl točit pro Disneyho studio. Nyní se ovšem ukazuje, že pouze píše scénář a bude film produkovat, nikoli režírovat. Nebyla by to jeho první produkce - ve svém portfoliu má už hororové snímky Sirotčinec a Splice.

Del Toro dokonce musí v poslední době dementovat zprávy o všech svých údajných závazcích - a nyní například v rozhovoru pro televizi MTV vyšlo najevo, že rozhodně nebude dělat novou verzi Van Helsinga. Ve hvězdách je naopak pořád to, zda natočí nového (a opět staromódně dělaného) Pinocchia. 

 

Právě se děje

Další zprávy