Hřebejkův seriál Víťaz uvede nová videotéka. Koupila práva i na Hejlíkův pořad

Kultura Kultura
10. 1. 2023 13:23
Práva na vybrané evropské seriály HBO včetně dosud neuvedeného Víťaze režiséra Jana Hřebejka získala nová streamovací služba SkyShowtime, která v Česku začne fungovat ještě toto čtvrtletí. Ve snaze konkurovat Netflixu nebo českému Voyu nabídne také gastronomický cestopis Spolu & hladoví od Lukáše Hejlíka, polskou Warszawianku nebo švédský Medvědín.
Víťaze režiséra Jana Hřebejka (druhý zleva) ještě pro HBO vyrobila společnost Etamp Film Production.
Víťaze režiséra Jana Hřebejka (druhý zleva) ještě pro HBO vyrobila společnost Etamp Film Production. | Foto: HBO

Firma v úterý oznámila, že na akvizici 21 seriálů se dohodla s Warner Bros. Discovery, což je nedávno vytvořená struktura spojující firmy WarnerMedia, jež vlastní HBO, a Discovery.

Právě v důsledku jejich fúze za 43 miliard dolarů, dle tehdejšího přepočtu přes 900 miliard korun, manažeři oznámili nutnost uspořit až tři miliardy dolarů a zahájili celosvětovou restrukturalizaci. Z ní vyplynulo loňské oznámení, že HBO přestane točit filmy i seriály v několika zemích včetně Česka a neuvede už ani svůj první hraný slovenský projekt, šestidílného Víťaze režiséra Jana Hřebejka.

Novinka scenáristů Zuzany Dzurindové, což je dcera bývalého slovenského premiéra Mikoláše Dzurindy, a Petera Nagyho pojednává o slovenském předsedovi vlády, jenž se vrací z politiky do běžného života. Když nástupce radikálně rozvrátí veškeré jeho kroky, protagonista se ve snaze dokázat svou důležitost pokusí převzít vedení alespoň doma, kde žije s manželkou a třemi dcerami. Protože byl ale dlouho odtržený od nich i světa, zjišťuje, že si dávno zvykly obejít se bez něj.

Rodinnou komedii s herci Adym Hajduem, Ivanou Chýlkovou nebo Milanem Ondríkem tedy letos uvede nová videotéka SkyShowtime. "Je to přelomová dohoda, která nám zajišťuje okamžitý náskok v rámci originálního obsahu," říká k získání práv výkonný ředitel služby Monty Sarhan. "Lokální nabídka je důležitou součástí naší strategie a velmi nás těší, že se můžeme stát domovem jak těmto novým seriálům, tak populárním pořadům, které rezonovaly u diváků v severských zemích, střední a východní Evropě a Španělsku," dodává.

SkyShowtime od HBO dohromady koupilo 168 epizod nových i již dříve vysílaných pořadů. Finanční podmínky transakce firma neupřesnila.

Pod značkou SkyShowtime Originals předplatitelé uvidí ve světové premiéře tři novinky, kromě Víťaze to bude polská tragikomická série o sukničkáři se spisovatelským nadáním Warszawianka, finské kriminální Id, točící se okolo podvodů s uměním, a druhá řada španělského příběhu dvou kamarádek Tak či onak. Přesné datum uvedení společnost teprve oznámí.

V nabídce SkyShowtime se dále objeví švédské seriály Medvědín a Obnažené, norské Zpřítomnělí, dánské Kamikaze nebo maďarský Informátor. Uživatelé uvidí také gastronomický cestopis Spolu & hladoví od Lukáše Hejlíka a jeho dcery Kláry nebo špionážní sérii Bez vědomí s Táňou Pauhofovou.

To vše se stane součástí katalogu jinak opřeného o tituly studií Universal Pictures, Paramount Pictures, Nickelodeon, DreamWorks Animation, Paramount+, Showtime, Sky Studios nebo Peacock.

Videotéka zatím funguje na 12 trzích, předplácí si ji okolo 90 milionů domácností. Jako první začalo SkyShowtime loni na podzim v Dánsku, Finsku, Norsku a Švédsku. V prvním čtvrtletí letošního roku odstartuje kromě Česka a Slovenska také v Albánii, Maďarsku, Kosovu, Polsku nebo Španělsku.

Bez vědomí je splněný sen, vždycky jsem chtěl točit špionážní drama, říká Zachariáš

Filmařům se do natáčení období komunismu moc nechce, řekl v DVtv před čtyřmi roky režisér Ivan Zachariáš, autor seriálu Bez vědomí. | Video: Martin Veselovský, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy