Hřebejk točí Americkou krásu po česku

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 8. 2006 11:00
Praha - Kráska v nesnázích vstupuje do kin 7. září. Ale už dnes Jan Hřebejk začíná natáčet další film, tragikomedii Medvídek.
Na festivalu měl předpremiéru nový český film Kráska v nesnázích. Jan Hřebejk za něj získal zvláštní cenu poroty.
Na festivalu měl předpremiéru nový český film Kráska v nesnázích. Jan Hřebejk za něj získal zvláštní cenu poroty. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A protože si na nezájem publika nemůže stěžovat, není ani důvod měnit úspěšný tým. Scénář opět napsal Petr Jarchovský, film opět produkuje společnost Total Helpart T.H.A. Ondřeje Trojana.

Také herecká sestava působí povědomě hřebejkovsky: S Natašou Burger a Jiřím Macháčkem už režisér spolupracoval na Horem pádem, s Annou Geislerovou a Romanem Luknárem zase na Krásce v nesnázích.

Do týmu teď přibyla ještě dvojice Táňa Vilhelmová a Ivan Trojan. Ve filmu se objeví také Věra Křesadlová a Jiří Menzel v rolích rodičů.

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: 2 media

"Pokud bychom měli žánrově film přirovnat k některému dílu světové kinematografie, mohla by to být Americká krása nebo Hana a její sestry," říká Jan Hřebejk s tím, že Medvídek bude hodně konverzační film, který zkoumá z mnoha úhlů fenomén manželství a vše, co k němu patří.

"Tedy mateřství, otcovství, nevěry. To, jak je někdy manželství rozkládáno plíživě, nebo naopak, jak i velké zásahy zvenčí ho nerozklíží. Těžiště je tedy v postavách a jejich psychologii," vysvětluje Hřebejk.

Jeho pracovní tempo je enormní a v posledních letech ještě nabírá na obrátkách.  Hřebejk to ale vysvětluje spíše pílí svých spolupracovníků: "Já bych klidně mohl točit film každý rok. Není to ale zas tak moje zásluha jako spíš Petra Jarchovského, který není líný, a především Ondřeje Trojana, který je schopen projekt rozjet, i když není do poslední chvíle jisté jeho financování." 

Medvídek se začíná natáčet 1. srpna v Praze a na jejích perifériích. Pokračovat se bude do 28. srpna a po přestávce naváže podzimními scénami a krátkou zimní dotáčkou.

Premiéra je plánována na podzim příštího roku. Film vzniká ve spolupráci s televizí Nova.

 

Právě se děje

Další zprávy