Hřebejk se vrátí ve filmu Učitelka do kolektivní letargie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 4. 2014 15:24
Režisér Jan Hřebejk a scénárista Petr Jarchovský připravují další společný projekt. Film Učitelka má premiéru naplánovanou na rok 2016.
Jan Hřebejk.
Jan Hřebejk. | Foto: Profimédia

Plzeň - Komerčně nejúspěšnější tandem českého filmu - režisér Jan Hřebejk a scénárista Petr Jarchovský - pracuje na filmu Učitelka.

Opět půjde o retro drama odehrávající se v 80. letech na předměstské základní škole, kde ředitelka spolu s rodiči hledá způsob, jak se zbavit učitelky podrobující si manipulací rodiny svých žáků.

"Půjde o sedmnáctý celovečerní film Jana Hřebejka. Máme přibližně pět verzí scénáře, postupně se blížíme k finální podobě. Zahájili jsme casting hlavních dospělých rolí a v průběhu léta a podzimu bychom rádi uskutečnili obhlídky, plánujeme točit jen na lokacích, pravděpodobně mimo Prahu," uvedl producent snímku Ondřej Zima.

Točit by se mělo příští rok, rozpočet je 20 milionů korun. Premiéra je naplánovaná na rok 2016.

Jarchovský do námětu promítl vlastní zkušenost z dětství. Učitelka je bezdětnou vdovou po vysokém armádním důstojníkovi, manipulací si podrobuje rodiny žáků. Zjistí si, kde pracují jejich rodiče a jak by jí mohli být užiteční.

"Pokud někdo odmítne 'výpomoc', může si být jistý, že na to doplatí. Ač se příběh odehrává v časech minulých, kořeny problémů s klientelismem, korupcí, manipulací a ohýbáním práva jsou naprosto analogické a vyrůstají ze stejné půdy, půdy živené lidským strachem, vypočítavostí, lhostejností, malostí a zištností, jako je tomu i dnes," uvedl Zima.

Podle Hřebejka je Učitelka pečlivou a strhující analýzou, jak společnost dokáže být postupně umrtvena a zastrašena až k beznaději, že jde cokoli změnit. "Je o kolektivní letargii, která může zavinit tragédii. A o naději, kterou v sobě nese odmítnutí lhostejného přihlížení a překonání vlastního strachu. A to se mi zdá mimořádně aktuální," uvedl.

Učitelka bude pokračováním dlouholeté spolupráce tandemu Jarchovský - Hřebejk. Mezi více než desítkou společných projektů jsou třeba filmy Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, Kráska v nesnázích, Nevinnost nebo Líbánky.

 

Právě se děje

Další zprávy