Hřebejk natočí komedii podle Vieweghova scénáře

Kamil Fila ČTK Kamil Fila, ČTK
30. 8. 2011 9:02
Svatá čtveřice nebude adaptací žádného románu
Úvodní záběr filmu natočil včera režisér Hřebejk (vpravo) u bezpečnostního zařízení ve vstupu do budovy Sazky ve Vysočanech. Vlevo autor scénáře Michal Viewegh.
Úvodní záběr filmu natočil včera režisér Hřebejk (vpravo) u bezpečnostního zařízení ve vstupu do budovy Sazky ve Vysočanech. Vlevo autor scénáře Michal Viewegh. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Podle původního filmového scénáře Michala Viewegha natočí režisér Jan Hřebejk koncem roku film s názvem Svatá čtveřice. Pracovat začne v půlce října a do konce prosince by měl být hotov. Snímek v produkci Rudolfa Biermanna ze společnosti In Film, ve kterém budou hrát například Jiří Langmajer, Marika Procházková, Luděk Munzar a Hynek Čermák, se má v kinech objevit na podzim příštího roku.

Viewegh je v současnosti nejprodávanějším domácím romanopiscem. V posledních letech vydává pravidelně každé jaro novou knihu. Příběh filmu Svatá čtveřice se podle něho dá označit za jemně psychologickou vztahovou komedii. Odehrává se v současnosti a jejími hrdiny jsou dva manželské páry středního věku. Nebude to prý žádné drásavé psychodrama; z plátna má jít pozitivní energie.

Čtěte žaké:
Viewegh nemá rád bulvár. Tak si napsal vlastní
Recenze: Román pro muže cílí na burany a snoby v nás
Stárnoucí Viewegh sympatizuje se stárnoucími pány
Recenze: Případ nevěrné Kláry měl být raději horší
Tiše a ochotně Nestyda na plátně nudí, krásně nudíViewegh a kritici v boji o zrno i čest
VyVolený Viewegh soutěží o výhru

Jde o jeho první původní filmový scénář - proto se prý těší, že lidé půjdou do kina na něco, co nebudou znát z knihy, a může je překvapit například nečekanými dějovými zvraty.

Jan Hřebejk má na kontě jedenáct celovečerních filmů a další pro televizi, pracuje i na divadelních jevištích. Podle Viewegha už natočil snímek Nestyda, jehož scénář vznikl na zízákladě Povídek o manželství a o sexu.

V lednu uvedl Hřebejk do kin zatím svůj poslední snímek Nevinnost. Jeho tvorba se vyvíjí ve vlnách. Postupuje od poměrně chlácholivé reflexe národní minulosti (Šakalí léta, Pelíšky, Musíme si pomáhat, Pupendo, U mě dobrý) přes o něco drásavější snímky ze současnosti (Horem pádem, Kráska v nesnázích, Kawasakiho růže).

Podivnými kombinacemi obojího byly snímky Medvídek a především Nestyda - jenž vznikl právě podle povídek Michala Viewegha. Právě tyto dva filmy přijaté dosti vlažně filmovými recenzenty a poněkud rozpačitě i běžným publikem se coby "dosažení dna" staly odrazovým můstkem pro další Hřebejkovo směřování k serióznějším dramatům. Možná ale už jenom střídá lehkonohé a vážnější snímky jako velký vzor Woody Allen.

Kromě Nestydy podle Vieweghových knih vznily filmy Výchova dívek v Čechách, Báječná léta pod psa, Román pro ženy, Účastníci zájezdu, Případ nevěrné Kláry a naposledy Román pro muže. U většiny se autor podílel i na scénáři.

 

 

Právě se děje

Další zprávy