Hřebejk: Kawasakiho růže je jiný film než Pelíšky

Kultura Kultura, Red Kul
8. 1. 2010 11:00
Režisér odpovídal online o filmu Kawasakiho růže
Foto: Vojtěch Marek

Praha - "Životy těch druhých nás inspirovaly v tom, že bolavé a svým způsobem odpudivé téma - metody práce tajné policie - byly ukázány věrohodným a emocionálně strhujícím způsobem. Přímých inspirací filmu Kawasakiho růže bylo mnoho, vnitřně jsme k tomu filmu zráli několik let," napsal režisér Jan Hřebejk na Aktuálně.cz o svém novém filmu Kawasakiho růže.

Snímek Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského byl před koncem roku nasazen na týden do tří kin v Praze a Brně, aby mohl podle statutu soutěžit o České lvy. Ve čtvrtek pak vstoupil do distribuce ve 30 kopiích.

"Po roce 1990 jsme se nedostatečně vyrovnali s minulostí - u mnohých z lidských důvodů. Kdekdo na kdekoho něco věděl, mnozí zbabělci a mnozí hrdinové nebyli jednoznační. Nechceme vinu relativizovat, chceme o ní vyprávět plasticky nejen pro ty, kteří si tuto dobu pamatují, ale i pro mladé, kteří v totalitě nežili," charakterizoval Hřebejk snímek s rozpočtem 26 milionů korun.

"Ten název je trošku metafora, Kawasakiho růže je japonská skládačka origami, je to nejsložitější květ, který můžete vytvořit z jednoho listu papítu. Osoba malíře Kawasakiho byla vždy jen okrajová a tvořila určitý protipól příběhu hlavnímu," uvedl v pátečním online rozhovoru.

Foto: Vojtěch Marek

Většina recenzí kvituje, že tentokrát tvůrčí duo nejde publiku po srsti a opouští odkaz Pelíšků. Názory se liší na zpracování. "Strašně silný námět, ale zpracování tak napolovic. Některé scény zase prozrazují Hřebejka, jak jsme ho znávali v časech Musíme si pomáhat. Jiné, hlavně rodinné, scény občas zavanou následky jeho nedávných zábavních kašírek," napsal uživatel Marigold na ČSFD.

Recenzent Aktuálně.cz Kamil Fila dal snímku 80 procent a konstatoval, že "se u devátého snímku zavedeného dua povedlo prolomit skepsi, že budeme sledovat už jen různé pelíškovské variace, případně pokusy neuměle napodobovat tu mexické Amores Perros, tu Woodyho Allena, tu Americkou krásu".

Čtěte také:
Recenze: Hřebejk vám podá hodně trnitou Kawasakiho růži

Kawasakiho růže vypráví příběh muže, který v době totality negativně ovlivnil osud jiného člověka; po dvaceti letech se mu následky vrací a poznamenají život jeho rodiny.

Mezinárodní premiéru bude mít snímek na festivalu Berlinale, kde bude uveden v sekci Panorama zaměřující se na nová nezávislá díla známých režisérů stejně jako na debuty, objevy a aktuální trendy v kinematografii.

Všechny odpovědi si přečtěte zde:

Odpovězeno: 08. 01. | 10:01Autor: Jiří Sládeček

Otázka: Proč se chcete zavděčit tomuto zločinnému režimu, máte to zapotřebí být prorežimním režisérem? :)))

Jan Hřebejk: Dobrý den, přeji všem hezké dopoledne, na úvod bych jen poprosil o pochopení, že na zjevné nesmysly si vyhrazuji neodpovídat, například na tento dotaz.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:03Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den. Pane Hřebejku, připadá mi, že točíte hodně filmy o minulosti - z druhé světové války, z období komunismu... - je to jednodušší než točit filmy ze současnosti?A taky mi připadá, že hodně vašich filmu je dost depresivních, mohl byste natočit nějakou čistě jen komedii? :-).Děkuji za odpověď

Jan Hřebejk: Z mých deseti filmů je jich pět ze současnosti a devět jsou komedie, tak trochu nevím, co bych odpověděl.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:06Autor: petr

Otázka: mate pocit, ze soucasny marasmus vychazi prave z nedoresene minulosti, nebo jsou zkratka cesi naroda lokaju predurceny k tomu, ze si neumi vladnout? diky za odpoved

Jan Hřebejk: Podle mého názoru minulost vždy zasahuje do současnosti, tak vznikají třeba tradice, já současnost nevidím tak temně, zejména ve srovnání s minulým režimem, navíc můj film není žádná politická agitka, ale lidské drama.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:08Autor: štěpán

Otázka: Dobry den, jaky mate nazor na blizici se vlnu 3D filmu? co rikate na Avatar? uz jste premyslel, ze casem natocite neco touto technologii?

Jan Hřebejk: Avatar jsem neviděl,ale slyším samou chválu, takže se určitě vypravím, 3D filmy jsou pochopitelně fascinující,ale ta technologie je zatím natolik náročná a drahá, že jako český filmový režísér v této rovině zatím vůbec neuvažuji.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:11Autor: dana N

Otázka: zaznamenala jsem vas "spor" s mirkou spacilovou. asi nebudete kritizovat kritiky, presto: nemyslite si, ze ten bohorovne lidovy pristup MFD a iDnes ve vysledku skodi ceske kulture?

Jan Hřebejk: Nemyslím, každý má právo na svůj vkus.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:12Autor: lachtan

Otázka: Dobry den,

chystate v nejblizsi dobe natoceni "ryzi" komedie, jako byly Pelisky?

Dekuji.

Jan Hřebejk: Film jako byly Pelíšky je hrozně těžké napsat. Trvalo nám to několik let a to jsme ještě vyházeli z jedné z nejlepších knížek Petra Šabacha "Hovno hoří"

Odpovězeno: 08. 01. | 10:13Autor: honza

Otázka: Co rikate tomu, ze vas vzali na Berlinale?

Jan Hřebejk: Tiše se raduji :-)

Odpovězeno: 08. 01. | 10:18Autor: chandra

Otázka: natocte taky neco kritickeho o dnesku, podivejte se, kam jsme se dostali! nebo to nejde? vasich nazoru na to co se tady deje, jsem si vzdycky vazil

Jan Hřebejk: Dříve jsem natočil třeba film Horem pádem nebo Kráska v nesnázích, Kawasakiho růže se také odehrává v současnosti. Upřímně řečeno, tu určitou kritičnost vůči dnešku nebo řekněme angažovanost, nám třeba právě Mirka Spáčilová vyčítá. Pro mě hlavním důvodem, proč se do filmu pouštím, je, jestli mě zajímají postavy. Zkrátka lidé. V Kawasakiho růži napsal Petr Jarchovský opravdu hluboké charaktery a já měl štěstí, že role přijali vynikajicí herci (Vlasáková, Kolářová, Huba, Chudík)

Odpovězeno: 08. 01. | 10:20Autor: Světlana

Otázka: Dobrý den, když byste měl zpětně upřímně zhodnotit některé Vaše filmy, nedáte přeci jen za pravdu některým kritikům, že jsou příliš smířlivé? Takové to "Co jsme si, to jsme... Na každém je kus viny."?

Jan Hřebejk: My jsme filmoví tvůrci, nikoli soudci. Když uděláte komedii, navíc retro komedii, tak už z podstaty tohoto žánru bude výsledek laskavější. To, o co mi jde,je aby moje filmy vypovídaly pravdivě o lidech. Připouštím, že se nám to někdy daří lépe, někdy hůře, ale to je pro mě kritérium nad všemi ostatními kritérii.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:22Autor: Julie

Otázka: Dobrý den, váš nový film je o minulosti, a přitom se kompletně odehrává v přitomnosti. Neuvažovali jste nikdy o tom, že by se příběh vyprávěl ve dvou časových rovinách?

Jan Hřebejk: Náš film Kráska v nesnázích byl takto napsán, ale pak jsme tento způsob vyprávění opustili, takže s podobnou kompozicí čas od času počítáme. I v Kawasokiho růži byly původně retrospektivy, ale nakonec nám přišlo zajímavější vyprávět film bez nich.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:26Autor: Šedivák

Otázka: Když byste mohl do svého filmu obsadit jakéhokoliv herce nebo herečku,ze žijících i nežijících,kdo by to byl?

Jan Hřebejk: My s Petrm Jarchovkým dost často, když dopíšeme scénář, protože většinou nepíšeme pro knkrétní herce, začínáme obsazovat film různými zemřelými legendami. Vladimírem Menšíkem, Rudolfem Hrušinským, Hugo Haasem, Irenou Kačírkovou...Ale nakonec nám nezbývá, než obsadit ty současníky, ale i mezi nimi jsou velikáni. např. Bolek Polívka, Aňa Geislerová...

Odpovězeno: 08. 01. | 10:28Autor: petr podruhe

Otázka: Prekvapuje mne, ze nevidite soucasnost tak temne. Protoze vetsina elit se treba pri 20. vyroci listopadu shodla, ze jsme to slavne dotahli k bananove republice, co se tyce korupce a demokracie - a ze politicke strany jsou jen zajmova sdruzeni lobbystickych skupn. bohuzel :-)

Jan Hřebejk: Já se snažím myslet kriticky a mít otevřené oči. Ale přes všechny nedostatky, chyby i zločiny bylo uplynulé dvacetiletí jedno z nejlepších v našich novodobých dějinách, už jenom tím, že tady nebyla válka a to ani studená.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:32Autor: Ondra

Otázka: Je neco, co by se melo zmenit, aby 90 procent z nasi rocni produkce hranych filmu (30-40 filmu) nebyl totalni odpad (jak pro divaky, tak pro kritiky) ? nebo myslite , ze je tento pomer kvality / odpadu normalni?

Jan Hřebejk: Tento poměr je naprosto v pořádku a je to tak pravděpodobně všude na světě, z toho množství zahraničních filmů, které vidíme v kinech, se jedná o výběr z těch úspěšnějších. Tři až pět kloudných českých filmů ročně, je pro naši kinematografii dostatečně slušné skore. Letos např.: Na půdě, Muži v říji, Protektor, Dvojka, Zoufalci, Tři sezony v pekle a celá řada znamenitých dokumentů. A to jsem neviděl všechno.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:33Autor: Iveta

Otázka: Dobrý den pane Hřebejk, myslíte si, že se někdy dokážete vymanit ze škatulky ala "Pelíšky"? Spusta mých známých na Váš nový film nechce jít přesně kvůli tomu..Jak byste je přesvědčil, aby na Kawasakiho růži zašli?

Jan Hřebejk: Kawasakiho růže je opravdu jiný film. Čestné pionýrské :-)

Odpovězeno: 08. 01. | 10:38Autor: beletrie

Otázka: Pane Hřebejk, kdy napíšete něco o lidech co jsou od rána do večera v práci, dělají dvanáctky a dva týdny po výplatě přemýšlí za co budou dojíždět do práce ? To by byl moc zajímavvý námět, ne ?

Jan Hřebejk: Já se také živím prací, stejně jako většina lidí, se kterými se stýkám. To, že část veřejnosti má pocit, že je to nějaký lehký, kdoví jak dobře placený obor, má milnou představu. Souhlasím s vámi, že nějaké sociálně citlivé téma by naší kinematografii neškodilo, i když to neumíme udělat na takové úrovni, jako např. v Anglii. Pokud vím, je ale řada dokumentů, které takto život zobrazují, třeba v Manželských etudách od Heleny Třeštíkové.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:44Autor: Milan

Otázka: Natočíte někdy nějaký film, který by byl zasazen dobově do 90. let a řešil by právě tuto dobu?

Jan Hřebejk: Podle mého názoru film nemusí nutně být z té doby, ale přitom se k ní může vyjadřovat. Musíme si pomáhat je sice film z druhé světové války, ale přesto se nějakých způsobem vyjadřuje k devadesátým letům. Do té doby jsme zasadili jediný dáš film, U mě dobrý, ale to je žánrová komedie ze specifického prostředí, ze zahradní kolonie a tehdejších tržišť. Navíc, já jsem trošku skeptický k možnostem filmu "řešit dobu". Film je buď zábava, nebo osobní výpověď. Velká část jeho účinku se odehrává v každém divákovi podle jeho vnímání.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:47Autor: Lucie S.

Otázka: Dobré ráno. Pane Hřebejku, mohl bystem, prosím, osvětlit jednu věc? Proč se nejem ve vašich filmech objevují stále ty samé tváře? To je skutečně nedostatek dobrých talentů, filmových herců? Už se mi všichni ti Macháčkové, Vilhelmové a další dost pletou. Není to z pohodlnosti?

Jan Hřebejk: Já vám rozumím, on ten pocit vzniká tím, že filmy s Jiřím Macháčkem, Bolkem Polívkou, Ivanem Trojanem nebo Evou Holubovou měly v kinech úspěch a tak vzniká dojem, že nikdo jiný v českých filmech nehraje. Ale tady vznikají i filmy jako Pusinky, Zoufalci nebo Protektor a koneckonců i Kawasakiho růže, v nichž se objevuje celá řada vynikajicích neznámých herců.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:49Autor: Honza

Otázka: Napadlo Vás nekdy v posledni dobe vratit se ke svemu puvodnimu oboru a napsat si ciste jen scenar pro nektereho jineho rezisera?

Jan Hřebejk: Psaní scénářů je hodně osamělá práce vyžadující velkou vnitřní kázeň, navíc já se autorsky podílím na svých filmech, takže nemám tu motivaci si sednout na půl roku a psát scénář. Takže Petra Zelenku nebo Bohdana Slámu upřímně obdivuji.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:51Autor: Martin

Otázka: Jste fascinujici osobnost pane Hrebejku. Odpovidate jen na dotazy, ktere se Vam libi. Hold filmova Ikona Ceskeho prostredi se nezapre :D

Jan Hřebejk: Odpovídám na dotazy, o nichž se domnívám, že tazatel chce slyšet odpověď. Urážlivé nesmysly nejsou otázkami jenom proto, že mají na konci otazník.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:52Autor: Jirka

Otázka: Nechcete nám natočit nějakou pořádnou vánoční pohádku?Manželka prosí :-)) Zdravím

Jan Hřebejk: Pohádky stojí opravdu hodně peněz, navíc se jim věnuje celá řada jiných tvůrců, mě by bavila nějaká komediální pohádka, ale to je opravdu těžké napsat.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:53Autor: Dáša

Otázka: Dobrý den pane Hřebejku, Vás i Vaší tvorby si nesmírně považuji - jsemť fanda na české filmy. Přesto - zajímalo by mne, zda jste viděl film Předčítač a lehce nastínil Váš názor na něj. Dík

Jan Hřebejk: Předčítač jsem bohužel neviděl, ale jeho tvůrcům se velice obdivuji a určitě si tuto mezeru doplním. Tuším, že se mi film bude líbit.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:55Autor: ondra

Otázka: Date na divacke hodnoceni filmu v databazich jako imdb nebo csfd a analyzujete nejak relativni neuspech svych poslednich sesti filmu (vsechny maji jen kolem 60%) ?

Jan Hřebejk: Upřímně řečeno to nijak zvlášť neřeším. Já si hledím svého a snažím se své filmy dělat, jak nejlíp to dokážu.

Odpovězeno: 08. 01. | 10:56Autor: Patrik

Otázka: Vaše filmy jsou výborné a hlavně pro širokou masu lidí. Dotaz nemám, ale musím prostě napsat, že jako obvykle brzy a hlavně rád navštívím kino.

Jan Hřebejk: děkuju

Odpovězeno: 08. 01. | 10:57Autor: Zanícený Třídič

Otázka: Dobrý den pane Hřebejku.

Rád bych se zeptal nějaké celebrity, jestli třídí odpad.Podle všeho to vypadá, že nikdo ze slavných odpad vůbec netřídí...

Jan Hřebejk: My doma odpad třídíme, jinak bysme strašně utratili za popelnice. Mnoho lidí, které znám, odpad třídí, ale neumím úplně posoudit, zdali jsou to celebrity :-)

Odpovězeno: 08. 01. | 11:00Autor: jan

Otázka: A propos uvedeni Ruze na Berlinale: gratuluji, ale zajimalo by mne, jak se divate na trend poslednich let, ze ceske filmy se sice sem ci tam na zahr. festival dostanou, ale malokdy je to do soutezni sekce? Cim to podle Vas muze byt?

Jan Hřebejk: Na třech hlavních evropských festivalech (Berlin, Cannes, Benátky) nejsme v kurzu, na významných amerických festivalech (Toronto) je to lepší. Možná nejsme tak dobří, ale spíš jsme mimo aktuální kurz. Což ale není žádná pohroma.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:04Autor: štěpán

Otázka: Kawasakiho ruze na mne pusobila jako televizni inscenace s par zabery ze Svedska. Nemate v planu neco vypravnejsiho? nejlepe nejake sci-fi ;-)

Jan Hřebejk: Výpravné filmy stojí spoustu peněz, takže takový film neplánuji, sci-fi bych neuměl udělat, protože se o ten žánr tolik nezajímám. Každý tvůrce se snaží dělat to, co je mu blízké.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:08Autor: Karel Matějů

Otázka: Dobrý den
Pane Hřebejku,všechno nejlepší do nového roku.Zajímalo by mne,zda je to jenom můj pocit,v tom,že si myslím,že nové české filmy se klasickému českému divákovi odcizují,moc jim nerozumí,tak jako těm filmům,které se točily dříve.Děkuji

Jan Hřebejk: Z těch filmů z minulosti vnímáme ty, které nezestárly a staly se klasikou. Ale podle mého i dnes vznikají filmy, ke kterým se bude publikum rádo vracet, ať už jako k mainstreamovým filmům pro všechny- Vratné lahve nebo třeba k ambiciozním Karamazovům.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:10Autor: Dejv

Otázka: Máte už nápady na další film?

Jan Hřebejk: Píšeme s Petrem Jarchovským další film, teď jsme se malinko zasekli, ale od srpna bychom měli začít natáčet.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:11Autor: veru

Otázka: dobry den, chtela bych se Vas zeptat, jestli si jeste pamatujete na uplne prvni film, ktery Vas hodne ovlivnil&pripadne ktery to byl.dekuji za odpoved..

Jan Hřebejk: Byl to film Romance pro křídlovku z roku 1967, který jsem viděl jako školní představení ve třetím ročníku na gymnáziu. Jeden z nejkrásnějších filmů Otakara Vávry na motivy básně Františka Hrubína.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:14Autor: Jirka

Otázka: Mám pocit, že lidé nechtějí filmy o kterých se musí dlouze přemýšlet, pro mnoho lidí je film únik z reality a pokud chce autor nastolit nějaké závažné společenské téma tak to musí udělat jemně, neuvažoval jste někdy o tomto přístupu?

Jan Hřebejk: To bych nikomu nezazlíval, že si chodí do kina odpočinout. Osobně považuju za štěstí, když se nám podaří udělat film, který osloví publikum, ale zároveň je v něm i nějaký smysl. Od Kawasakiho růže nemám ještě žádný odstup...

Odpovězeno: 08. 01. | 11:17Autor: wildchild

Otázka: Dobrý den, musím přiznat, že většina vašich filmů se mi nelíbí, nevím třeba proč jste dával energii do projektů jako je Nestyda nebo U mě dobrý. Kawasakiho růži ale považuju za opravdu důležitý film. Čím jste se konkrétně inspisroval a jak na vás v tomto ohledu působí filmy jako Životy těch druhých?

Jan Hřebejk: Životy těch druhých nás inspirovaly v tom, že bolavé a svým způsobem odpudivé téma- metody práce tajné policie, byly ukázány věrohodným a emocionálně strhujícím způsobem. Přímých inspirací filmu Kawasakiho růže bylo mnoho, vnitřně jsme k tomu filmu zráli několik let. Jsem rád, jestli vás film oslovil.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:28Autor: hetman007

Otázka: Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat jaká komedie je dle vašeho názoru nejlepší v historii čekého (československého) filmu a proč.

Jan Hřebejk: V tom žánru jsme měli řadu geniálních a originálních režisérů i autorů. Před válkou filmy Martina Friče, filmy s Voskovcem a Werichem, Hugo Haasem, po válce točil znamenité lidové komedie Bořivoj Zeman, v 60.letech přišli Forman, Passer, Papoušek a Menzel, samozřejmě Jiří Krejčík, Václav Vorlíček, neumím vybrat jeden film, jako dítě jsem miloval třeba Pane, vy jste vdova! Později všechny Formanovy filmy, celého Menzela a filmy dvojce Smoljak Svěrák. Nesmrtelné filmy natočil Oldřich Lipský- Limonádový Joe nebo Adéla ještě nevečeřela. Je toho moc.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:32Autor: Marek

Otázka: Dobrý den. Mladá generace kritiků českým filmařům často vytýká neobeznámenost se světovou kinematografií a současnými trendy, že se navrací k "zašlým" kanonickým dílům/filmařům a obdobím. Jak takovou odezvu vnímáte a jak jste na tom sám s obeznámeností světové kinematografi?

Jan Hřebejk: Recenzenti oslovují publikum, já pochopitelně nemám přehled o všem, co se děje, ale snažím se na festivalech nebo na DVD vidět i filmy, které se neobjevují v distribuci. Nemyslím, že je nějaký určující světový trend, mám své oblíbené tvůrce- Mike Leigh, Pedro Almodovar, Nikita Michalkov, Alexander Payne...

Odpovězeno: 08. 01. | 11:36Autor: David

Otázka: Zdravim vas! Film Pelisky jsem videl az po dlouhe dobe od premiery. X-krat jsem slysel, jaka je to super komedie, mne to ale naopak prislo spise jako smutny film, hlavne kvuli postave, kterou ztvarnil pan Kodet, byt tam je samozrejme hodne vtipnych scen...Je to pro vas spise komedie?

Jan Hřebejk: Je to film v české tradici komediálních filmu s tragickým podtónem. Jsou lidé, kteří tento žánr milují a jiní opovrhují. V zahraničí jsme většinou za mísení tohoto komediálního a tragického obdivováni, tady je nám někdy vytýkáno, že je to převažující žánr. To ale není pravda, jenom Menzelovy nebo Svěrákovy filmy byly a jsou tak populární, že zastiňují žánry jiné. Berte to prosím jako můj osobní názor.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:41Autor: Marek

Otázka: A doplňující otázka k té mé předchozí, poněkud obšírné: myslíte si, že by se český film měl hodnotit v kontextu toho světového (pokud se k němu nějakým způsobem vztahuje), nebo "pouze" v kontextu domácí kinematografie (což ale mnohdy vede k oceňování toho, co se jinde bere za "běžné")?

Jan Hřebejk: Každý film by měl mít svého adresáta, jsou tuzemské komedie nebo pohádky, které mají celou řadu příznivců a nejsou určeny pro světové publikum a není je ani potřeba v tomto kontextu posuzovat. Pak jsou originální tvůrci, jako Jan Švankmajer, kteří mají vyhraněné publikum po celém světě. A někdy se zadaří udělat film jako např. Slámovo Štěstí, který zaujme publikum doma i na festivalech v zahraničí.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:44Autor: Jindra

Otázka: na film se tesim, ale nemohu se ptat na neco co jsem nevidel, proto ma otazka bude na autora. Jake jsou vase zkusenosti z totalitniho rezimu? Resp. jak jste splnil komunisticke podminky ke studovani na skole ?

Jan Hřebejk: V druhé polovině 80.let už poměry na vysokých uměleckých školách nebyly tak ideologicky drastické. Měli jsme samozřejmě předměty jako dějiny mezinárodního dělnického hnutí nebo vědecký Ateismus ale, co si vzpomínám, tomu už pomalu nevěřili ani přednášející. Především nás bylo v ročníku pár a byli jsme vedeni k tomu vystupovat ve své tvorbě sami za sebe. Žádné politicky poplatné práce jsme nebyli nuceni dělat a taky jsme je ani nedělali.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:45Autor: Petr z Brna

Otázka: Vážím si toho, že se, byť pro někoho možná neuměle, snažíte zachytit složitost a vnitřní život lidí a jejich vztahů. Nenechte se znechutit kritiky - často hodnotí jen tvůrce, a ne jeho film.

Jan Hřebejk: Děkuji

Odpovězeno: 08. 01. | 11:46Autor: Ladislav

Otázka: Pane Hřebejku upřímně zdravím. Jak se díváte na současnou polskou a ruskou kinematografii?

Jan Hřebejk: Znám jen střípky, nikoli celek, polskou kinematografii jsem miloval hlavně v období 80.let, doteď jsou tam znamenití tvůrci, z ruské kinematografie znám jen festivalové hity, jako např. "12"

Odpovězeno: 08. 01. | 11:49Autor: petr

Otázka: Váš film se mi velice líbil, ale ať přemýšlím sebevíce, nějak si nedokážu vysvětlit roli malíře Kawasakiho po němž, či jeho obrazu, je celý film pojmenován a měl by tedy mít zřejmě roli zásadní. Spočívá ta role v odkazu na tradiční hodnoty? Napovíte trošku?

Jan Hřebejk: Ten název je trošku metafora, Kawasakiho růže je japonská skládačka origami, je to nejsložitější květ, který můžete vytvořit z jednoho listu papítu. Osoba malíře Kawasakiho byla vždy jen okrajová a tvořila určitý protipól příběhu hlavnímu.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:51Autor: Pavlinka

Otázka: Krásné dopoledne,
Váše filmy jsou pravdivé a byli mým společníkem v zahraničí. Je některé místo v ČR, které máte nejraději?

Přeji šťastný rok 2010!

Jan Hřebejk: Mám rád vesnici Doubice v Severních Čechách, Prášily na Šumavě, Karlovy Vary v době festivalu, Mikulov v době vinobraní...myslím, že nejpříjemnější je český les, vlídný, laskavý, přístupný.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:53Autor: Oldřich Lošťák Prostějov

Otázka: Dobrý den pane Hřebejk. Myslíte si, že by šel natočit adresný film o nynější politické moci, ztrátě lidskosti v touze za majetkem a osobním blahem ?

Jan Hřebejk: Vím, že takový scénář má Robert Sedláček, ale stále nemohou sehnat peníze. Myslím, že film je o Jiřím Čunkovi. Robert je výborný scénárista a režisér, takže uvidíme.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:53Autor: undertakers

Otázka: Viděl jsem Vaše představení (předpremiéru) "Musíme si pomáhat" v divadle Na Jezerce. Opravdu moc pěkně zpracované. A vynikájící výkony všech herců tomu dodávají opravdu "nefalšovanou atmosféru". Gratuluji...

Jan Hřebejk: Děkuji

Odpovězeno: 08. 01. | 11:55Autor: Bosanoha

Otázka: Dobrý den,mám ráda některé Vaše filmy např.Pupendo,na K.Růži určitě zajdu.
Neláká Vás natočit něco podobného Zlomeným květům,Bokovce atp.?Krize mužů stř.věku.. a nemusela by to být až taková sranda..

Jan Hřebejk: To jsou zrovna krásné filmy. Krize mužů ve středním věku je Medvídek nebo třeba Nestyda. Tedy snažili jsme se.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:57Autor: Sekanina

Otázka: Dobrý den pane Hřebejku, skláním se před vaší prací, mám velmi rád všechny vaše filmy. Musím ale říct, že film Musíme si pomáhat ční mezi vašimi filmy o kus výš a myslím, že z mnoha důvodů. V čem je tento film jedinečný pouze pro Vás - osobně? Přeji správnou míru nadšení a kritičnosti v práci.

Jan Hřebejk: Myslím, že Musíme si pomáhat je výjmečný tím, že jeho příběh je vlastně jednoduchý, ale přitom není banální a je lidský. Navíc nám přinesl největší ohlas v zahraničí.

Odpovězeno: 08. 01. | 11:58Autor: hejtman007

Otázka: Dobrý den, ještě bych měl jednu otázku. Jestli máte v hlavě nějaký film, který byste chtěl natočit, ale o kterém předem víte, že na jeho realizaci neseženete peníze.

Jan Hřebejk: Třeba film o Leopoldu Hilsnerovi, který byl na počátku minulého století obviněn z rituální vraždy, ohromné téma. Nebo úžasný film by byl o automobilové závodnici Elišce Junkové, ale to opravdu nikdo nezaplatí.

Odpovězeno: 08. 01. | 12:00Autor: jirka

Otázka: Dobry den,chci vam pogratulovat za pravdivy a autenticky film,ktery urcite uspeje u divaku.chci se zeptat zdali byste si troufl na nejaky historicky film z nasi bohate minulosti.myslim treba stredovek.dekuji a preju krasny den

Jan Hřebejk: Jsou některá méně vzdálená historická období, která mě přitahují, ale museli bychom najít dostatečně silný a dosud aktuální příběh, abychom se do toho pustili. Děkuji všem za otázky a přeji hezký den i rok 2010. Váš Jan Hřebejk

 

Právě se děje

Další zprávy