Hřebejk: Jsou muži jednodušší než ženy?

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 3. 2007 0:00
Praha - Jan Hřebejk právě dokončil další film, prý první o sobě a své generaci. Medvídek přijde do kin na podzim. Uvnitř: GALERIE
Medvídek: Macháčkova dcera Berta s Klárou Issovou a Jan Hřebejk se synem Jonášem
Medvídek: Macháčkova dcera Berta s Klárou Issovou a Jan Hřebejk se synem Jonášem | Foto: 2media.cz

Převážnou část natáčení ukončili filmaři už před dvěma měsíci. Zbývalo natočit ještě dva zimní dny v zasněžené Praze; počasí jim ale nepřálo. "Útrpně jsme čekali bezmála dva měsíce, až dorazí do Prahy zima," říká producent Ondřej Trojan.

Rašící zeleň nakonec produkci přinutila dovézt si sníh z hor a chumelit umělým sněhem nad hlavami herců, kterým maskéři červenili líčka, nosy a ušní boltce. "Ale co, za Mohamedem hora taky nepřilezla, že?" dodává Trojan.

Režisér Jan Hřebejk loni (zase)  bodoval v kinech s Kráskou v nesnázích, která byla včera s osmi nominacemi jedním z favoritů klání o výroční filmové ceny Český lev.

Po příběhu vztahu české krásky a zámožného navrátivšího se emigranta přichází na řadu opět vztahy mužů a žen, tedy záhadných žen.

Medvídek: Hrdinové filmu
Medvídek: Hrdinové filmu | Foto: 2media.cz

"Ženy jsou pro muže hádankou. Dovedou provokovat, intrikovat, trpět, vzchopit se i vítězit. Že by muži byli jednodušší?" táže se Hřebejk.

 "Náš film neřeší velká politická nebo závažná sociologická témata," říká jeho dvorní scénárista Petr Jarchovský. Film se podle něj zabývá duší současníků, třicátníků, čtyřicátníků, kteří řeší možná jen své malé soukromé problémy, ale pociťují je jako velké, silné a  zásadní.

"Je to věčné téma, ale i téma našich debat s Jarchovským, producentem Trojanem i našimi ženami," dodává Hřebejk a námět charakterizuje jako kontrast ženského a mužského principu.

"Poprvé jsme dělali současný příběh o svých současnících, dokonce generačních souputnících. Takže je to osobní a komorní výpověď," dodává Jarchovský.

Na plátno se ovšem v Medvídkovi vracejí hvězdy dřívějších Hřebejkových filmů. Anna Geislerová z Krásky si v Medvídkovi zahraje vzornou a tichou manželku gynekologa v podání Romana Luknára.

Slovinka Nataša Burger z předchozího Horem pádem se objeví coby manželka a věčně rodící matka neomylného, vždy pozitivně naladěného úspěšného diplomata v podání Ivana Trojana.

Táňa Vilhelmová ztvární nepořádnou manželku a majitelku beznadějně opuštěné cukrárny rozcházející se s ambiciózním galeristou Jiřím Macháčkem; s ním se společně stará nejen o svoji dceru, ale také o podivínskou a plachou sestru Kláru Issovou.

Medvídek: Ivan Trojan s Cyrilem Svobodou
Medvídek: Ivan Trojan s Cyrilem Svobodou | Foto: 2media.cz

Hereckou příležitost dal Hřebejk i kolegovi Jiřímu Menzelovi -  a jako jeho manželka, která z jeho skříně vytáhne dvacet let starého kostlivce, se objeví Věra Křesadlová. Ve filmu si zahrál i Hřebejkův novorozený syn Jonáš, dcerka Jiřího Macháčka Berta a také bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Poslední klapka filmu padla 28. února, téměř celý film byl natočen v Praze v Břevnově. "Točili jsme hodně po bytech našich blízkých kamarádů, jsou tam i naše vlastní obrázky," řekl režisér.

To platí i o titulním obrázku medvídka: "Vlastní ho můj kamarád, ale namaloval ho Honza Diviš, profesor malby na UMPRUM, který je se mnou spolumajitelem vinárny Bokovka."

Medvídek teď míří do střižny, do kin vstoupí na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy