Hrdinský Fresh Film Fest zahájí komiksový outsider Cera

Pavel Kroulík
24. 8. 2010 14:58
Do studentských soutěžních sekcí je vybráno 34 filmů
Foto: Bontonfilm

Praha - Mezinárodní festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest spojený doposud s Karlovými Vary se letos poprvé koná v Praze. Od středy do neděle uvede na 150 filmů a kromě soutěžních titulů mezi nimi budou i celovečerní snímky oceněné v rámci prestižních festivalů, předpremiéry celovečerních filmů a díla, jež se naopak do běžné české distribuce nedostanou.

Pro ctitele kultovních britských seriálů tu pak budou projekce celých sérií The Mighty Boosh a britcomu Garth Marenghi's Darkplace.

Foto: www.citylife.co.uk

Slavnostní zahájení v kině Aero nabídne adaptaci komiksové série Bryana Lee O'Malleyho Scott Pilgrim proti zbytku světa, ve které ztvárnil v hlavní roli populární představitel outsiderů Michael Cera.

Slavnostní zakončení bude patřit tvůrcům seriálů Kancl a Komparz. Dvojice Ricky Gervais a Stephen Merchant natočila první celovečerní film Cemetery Junction. Komedii, v níž hrají Raplh Fiennes a Emily Watson, diváci uvidí na Nové scéně Národního divadla.

Letošnímu Fresh Film Festu - za jehož téma pořadatelé ohlašovali hrdiny - budou patřit pražská kina Světozor a Aero, Divadlo Ponec, letní kino Střelák a letní scéně v žižkovském parku Parukářka. Festivalové centrum bude v prostorách Paláce Akropolis

Nesoutěžní sekce Fresh Classics uvede válečný dokument Restrepo, vítězný film letošního festivalu v Sundance, nebo snímek Trhliny v režii debutující Jordan Scottové, dcery Ridleyho Scotta, která do něj obsadila Evu Greenovou.

Foto: MagicBox

K vidění bude na festivalu i novinka irského scenáristy a režiséra Iana Fitzgibbona Perrierova odplata, černá komedií s kriminální zápletkou, nebo snímek Harry Brown - britská odpověď na americké Gran Torino, v níž hraje Michael Caine.

Přehlídka nabídne také nový snímek Trash Humpers ikony nezávislé americké kinematografie Harmony Korina. Autor snímku Gummo ho popisuje jako drama, které se odehrávalo za okny jeho dětského pokoje. Vzpomíná na partičku starých lidí, kteří v jeho vzpomínkách ustavičně popíjeli , tancovali, obcovali, a přitom jakoby mluvili smyšlenou řečí.

Na festivalu budou uděleny čtyři ceny ve čtyřech soutěžích. Opět to budou Fresh Generation (soutěž prvních a druhých celovečerních filmů), hlavní mezinárodní studentská soutěž (soutěž hraných a dokumentárních filmů) a Theatre Optique (soutěž animovaných a experimentálních filmů). V nové sekci Fresh Czech (soutěž tuzemských studentských filmů) pak porota udělí Cenu České televize. Chybět nemá i cena diváků.

Do studentských soutěžních sekcí bylo vybráno 34 filmů z celkového počtu 1172. V soutěži Fresh Generation bude uveden mimo jiné debut kanadského režiséra Petera Stebbingse Defendor, kde hlavní roli ztvárnil Woody Harrelson.

Foto: Aktuálně.cz

Pozvání do hlavní poroty přijal Dán Christoffer Boe, držitel Zlaté kamery pro nejlepší debut v Cannes za film Rekonstrukce. Členem hlavní poroty je i Daniel Mulloy, jeden z nejúspěšnějších evropských tvůrců nezávislé krátkometrážní tvorby. Porota sekce Theatre Optique bude hostit nizozemského animátora Rosta. Fresh Film Fest nabídne i jejich retrospektivy.

Za Českou republiku v porotách zasednou Michaela Pavlátová a Martha Issová. Fresh Czech pak bude hostit porotu složenou ze spisovatelů spojených se světem filmu: v jury se setkají spisovatelka Petra Soukupová, spisovatel Jaroslav Rudiš a dramaturg Kristián Suda.

Filmovou Lekci, ve které známá osobnost vybírá filmy, jež ji zasáhly nebo ovlivnily, letos udělí Petr Zelenka. Režisér vybral filmy pro mnohé zcela neznámé postavy české kinematografie - Jana Moravce.

Festival letos obnovuje sekci Face 2 Face - sérii dvojic filmů, které vybrali pedagogové z filmografií svých studentů, a k nim spárovaných titulů, jež tito studenti zvolili „na oplátku" z filmografie svých pedagogů.

 

Právě se děje

Další zprávy