Hrál v X-Men Origins i Nejhorších obavách. Do Varů přijede Liev Schreiber

ČTK ČTK
29. 6. 2022 12:43
Karlovarský festival přivítá amerického herce, scenáristu a režiséra Lieva Schreibera. Vrátí se po 18 letech, oznámili tuto středu pořadatelé. Akce začíná v pátek. Letošní ročník vzdá poctu Jérômu Paillardovi, dlouholetému řediteli filmového trhu při festivalu ve francouzském Cannes.
Herec a režisér Liev Schreiber na festivalu v Benátkách, 2016.
Herec a režisér Liev Schreiber na festivalu v Benátkách, 2016. | Foto: Shutterstock

Zahajovacím filmem 56. ročníku budou Superhrdinové, romantický snímek pětapadesátiletého režiséra Paola Genovese z loňského roku. Přehlídku zakončí fantasy novinka režisére Georgea Millera nazvaná Tři tisíce let touhy.

Liev Schreiber na karlovarském festivalu roku 2004 s hercem Elijahem Woodem představil v Česku natočený snímek Naprosto osvětleno. Adaptací knihy Jonathana Safrana Foera, jež vypráví o mladém Američanovi hledajícím své kořeny na Ukrajině, Schreiber debutoval jako režisér. Film následně získal cenu Laterna Magica a ocenění Biografilm Award na festivalu v Benátkách.

Téma Foerovy knihy bylo režisérovi blízké, rodina jeho matky má předky v ukrajinské židovské komunitě.

Liev Schreiber se v branži jako herec prosazuje od poloviny 90. let. Účinkoval v romantické komedii Kate a Leopold, akčním snímku Nejhorší obavy, sci-fi X-Men Origins: Wolverine, kde ztvárnil Victora Creeda, dále ve sportovních životopisech Tah pěšcem nebo Skutečný Rocky Balboa či v loňském snímku K zemi hleď od Netflixu.

V posledních letech Schreiber ztvárnil komiksového Wilsona Fiska alias Kingpina, jehož namluvil v animovaném filmu Spider-Man: Paralelní světy, nebo režiséra Rolanda Pollarda v Deštivém dnu v New Yorku, což je komediální drama Woodyho Allena.

Za hlavní roli v televizním seriálu Ray Donovan byl pětkrát nominován na Zlatý globus a třikrát na televizní Emmy. Dlouholetou sérii letos završil snímek Ray Donovan: The Movie, na němž se Schreiber podílel i jako scenárista a výkonný producent.

Pořadatelé již dříve oznámili, že Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na závěr festivalu dostane australský herec Geoffrey Rush, držitel Oscara za nejlepší herecký výkon. Cenu prezidenta festivalu rovněž v závěru přehlídky převezme americký herec a producent Benicio del Toro s českým Bolkem Polívkou.

 

Právě se děje

Další zprávy