Hrál s Třískou i ve Scorseseho Mafiánech. Zemřel Paul Sorvino

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
26. 7. 2022 10:28
Ve věku 83 let zemřel americký herec Paul Sorvino, známý z klasického gangsterského filmu Mafiáni režiséra Martina Scorseseho. S odvoláním na hercova mluvčího o tom informovala agentura Reuters.
Paul Sorvino jako Paulie Cicero ve filmu Mafiáni. | Video: Warner Bros.

"Jsem absolutně zničená. Láska mého života a ten nejlepší muž, který kdy žil, už není. Mám zlomené srdce," napsala na Twitteru jeho manželka Dee Dee Sorvinová. Herec zemřel z přirozených příčin v nemocnici v Jacksonville v americkém státě Florida.

Sorvino se narodil roku 1939 v newyorském Brooklynu. Studoval hudbu a toužil se stát operním pěvcem. Nakonec strávil více než 50 let u filmu.

V 80. letech účinkoval na newyorské Broadwayi v inscenaci Ta mistrovská sezona, stejně tak v její filmové adaptaci. Režisér Warren Beatty jej roku 1981 obsadil do dramatu Rudí o životě komunistického novináře Johna Reeda, autora knihy Deset dnů, které otřásly světem o bolševické revoluci v Rusku. V roli polského radikála Karla Radeka se ve snímku Rudí objevil tehdy v emigraci působící český herec Jan Tříska.

Největší úspěchy Paul Sorvino zaznamenal v 90. letech minulého století, kdy ve 31 epizodách ztvárnil policejního seržanta Phila Cerretu v televizní sérii Zákon a pořádek či gangstera Paulieho Cicera v Mafiánech, kde se objevil po boku Roberta De Nira nebo Joeho Pesciho. Svou roli v Mafiánech vymodeloval podle skutečného mafiána Paula Varia.

Podle agentury AP později řekl, že i když je nejznámější jako představitel gangsterů, ve skutečnosti má nejraději poezii, malbu a operu.

Roku 1995 jej režisér Oliver Stone ve filmu Nixon obsadil do role amerického ministra zahraničí Henryho Kissingera, v 90. letech se objevil také v gangsterce Dick Tracy natočené opět Warrenem Beattym. S ním spolupracoval Sorvino dlouhodobě, naposledy roku 2016 hrál v jeho romantické komedii Pravidla neplatí.

Sorvino měl tři děti včetně herečky Miry Sorvinové. Když se před několika lety dozvěděl, že jeho dcera patří k ženám, které dle médií sexuálně obtěžoval producent Harvey Weinstein, rozlítilo ho to. "Kdybych to věděl, tak Weinstein už nechodí, ale sedí na vozíku," poznamenal tehdy pro bulvární web TMZ.

Dcera otci poděkovala, když roku 1995 přebírala Oscara za film Mocná Afrodíté od Woodyho Allena. "Všechno, co vím o herectví, mě naučil on," řekla tehdy. "Život plný lásky a radosti a moudrosti, který jsem s ním měla, je u konce," napsala Mira Sorvinová toto pondělí na Twitteru.

 

Právě se děje

Další zprávy