Hraje mrzutého spisovatele. Michael Caine ve Varech uvedl film Bestsellery

ČTK ČTK
21. 8. 2021 16:23
Americkou komedii Bestsellery v sobotu divákům karlovarského festivalu představil její protagonista, osmaosmdesátiletý britský herec sir Michael Caine. Ve filmu režisérky Liny Roesslerové ztvárnil mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední turné, aby zachránil krachující nakladatelství.

Stejně jako při pátečním ceremoniálu, kde převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, publikum Velkého sálu hotelu Thermal aplaudovalo Caineovi vestoje.

"Čekali jsme skoro dva roky na uvedení a teď jsme velmi rádi, že tu můžeme být. Je mimořádné vidět vaše tváře, je to ohromný zážitek a mockrát děkujeme, že jste nás pozvali do tohoto krásného města, jste první diváci," řekl producent Jonathan Vanger.

Lina Roesslerová, která Bestsellery natočila jako svůj celovečerní debut, zároveň v jiných filmech hraje. Caine v Karlových Varech řekl, že když poprvé přišel na natáčení a režisérku spatřil, říkal si, jaká je to krásná herečka.

"Rozhlížel jsem se kolem sebe a ptal se, kde je režisérka, věděl jsem, že film má režírovat žena. A řekl jsem: Pane bože, vy byste měla v tom filmu hrát! Někdy se stane, že když vidíte někoho krásného, říkáte si, že nemusí mít talent. Ale ona ho má, natočila krásný film," vyprávěl Caine. Režisérka dodala, že pro ni bylo velkým dárkem a ohromnou ctí natáčet s neporovnatelným Cainem.

Další americká herečka Aubrey Plazaová v Bestsellerech ztvárnila energickou mladou Newyorčanku Lucy Stanbridgeovou, dědičku kdysi proslulého nakladatelství, kterému nyní kvůli klesajícím tržbám a neschopnosti konkurovat influencerům či blogům na internetu hrozí bankrot. Podniku kdysi vynášel hlavně bestseller Harrise Shawa Atomic Autumn.

O 50 let starší, notně rozmrzelý a whisky holdující autor sice se světem už nechce nic mít, Lucy je ale rozhodnutá pro záchranu rodinného podniku učinit cokoli. Kupříkladu využít faktu, že Harris Shaw dluží nakladatelství další bestseller.

Film poprvé uvedl letošní ročník festivalu Berlinale, ten se však kvůli pandemii konal v omezené podobě a částečně on-line. Karlovarské obecenstvo tak bylo první, které dílo spatřilo tradičně na plátně. I proto někteří označují sobotní projekci Bestsellerů za světovou premiéru.

Anglický trailer z filmu Bestsellery. | Video: Screen Media Films
 

Právě se děje

Další zprávy