Trafostanice v Berlíně vystavuje malby z neznámé části světa Hry o trůny

Výstavu ze světa Hry o trůny hostí trafostanice z roku 1926.
Foto: ČTK/DPA
Reuters Kultura Reuters, Kultura
24. 1. 2019 15:05
Příznivci fantasy seriálu Hra o trůny v těchto dnech až z dalekých zemí přijíždějí do Berlína. Právě zde začala výstava maleb nazvaná Unseen Westeros. Ukazuje dosud neznámé části fiktivního světa Západozemí, kde se odehrávají příběhy spisovatele George R. R. Martina.

Přehlídku připravil čtyřicetičlenný tým umělců, kteří pro seriál vyráběný televizí HBO malovali pozadí a pracovali na jeho výpravě. Do příštího úterý 29. ledna lze výstavu navštívit zdarma, koná se v opuštěné trafostanici v berlínském obvodu Reinickendorf.

Na včerejší vernisáž dorazili lidé až ze Španělska nebo Bolívie.

Výstava vychází z doprovodné knihy, jež na 80 obrazech ukazuje fantasy kontinent Západozemí. Právě na něj spisovatel Martin situoval svou knižní ságu Píseň ledu a ohně, podle níž roku 2011 vznikla první řada seriálové Hry o trůny.

"Přišlo mi, že ta kniha má velký potenciál," vysvětluje v Německu narozený malíř Sven Sauer. Ten se svými kolegy za práci na Hře o trůny obdržel šest televizních cen Emmy a teď zorganizoval berlínskou výstavu.

"Obvolal jsem všechny umělce z celého světa, o nichž jsem věděl, že na seriálu spolupracovali, a zeptal jsem se jich, jestli by neměli chuť své příspěvky pro knihu vystavit," dodává Sauer.

Přehlídka tak ukazuje hrady, krajiny, zvířata i části Západozemí, které diváci seriálu dosud nemohli vidět. Výstava se koná necelé tři měsíce předtím, než televize HBO uvede osmou a závěrečnou řadu Hry o trůny. V Česku bude k vidění od 15. dubna.

"Je to neuvěřitelný shluk lidí," podotýká jeden z návštěvníků výstavy Marcus Roberts z Velké Británie. "Nejde tu tolik o bitvy, skvělé draky, politické intriky ani dějové zákruty. Spíš o postavy a barvitost celého příběhu," líčí svůj dojem.

Digitální malba Svena Sauera pro třetí řadu seriálu Hra o trůny.
Digitální malba Svena Sauera pro třetí řadu seriálu Hra o trůny. | Foto: www.mattepainting-studio.com

Výstava zahrnuje malby, které umělci vytvářeli digitálně. Všechny jsou umístěné v sálech a různě tmavých chodbách impozantní trafostanice navržené roku 1926 německým architektem Hansem Heinrichem Müllerem. Ten se při návrhu budovy nechal inspirovat středověkými pevnostmi.

Dle pořadatelů výstava vznikala v průběhu tří let, pro navození atmosféry bylo složeno osm hudebních podkladů, každý pro jinou místnost s malbami.

Návštěvníci si na místě mohou také zapůjčit sluchátka a zaposlouchat se do vyprávění o vzniku Západozemí.

Výstava ze světa Hry o trůny je v Berlíně k vidění do úterý 29. ledna. | Video: Unseen Westeros
 

Právě se děje

Další zprávy