Všechno jednou končí. Hvězdy Hry o trůny se naposledy sešly na červeném koberci

Sean Bean, který hraje Eddard Starka, a spisovatel George R. R. Martin, tvůrce Hry o trůny.
Peter Dinklage (Tyrion Lannister).
Sophie Turnerová (Sansa Starková).
Maisie Williamsová (Arya Starková).
Emilia Clarkeová (Daenerys Targaryen).
Foto: FilmMagic for HBO
Reuters Kultura Reuters, Kultura
4. 4. 2019 13:23
Štáb a tvůrci televizního seriálu Hra o trůny se včera večer prošli po svém posledním společném červeném koberci. Vzpomínali při tom na roky, kdy pracovali na projektu, z něhož se stal mezinárodní hit.

Desítky herců, z nichž mnozí byli neznámi předtím, než se středověká fantasy sága roku 2011 poprvé objevila na televizorech, se sešly v New Yorku na premiéře osmé, závěrečné řady seriálu. Tu česká HBO uvede nejprve 15. dubna ve 3 hodiny ráno a tentýž den od 20 hodin na svém hlavním kanálu.

Herečka Sophie Turnerová, která v roli Sansy Starkové začala jako teprve čtrnáctiletá, řekla, že jí budou chybět měsíce filmování v chladných exteriérech Severního Irska.

"Některé z mých nejhezčích zážitků pocházejí z doby, kdy jsme se všichni choulili v teplých kabátech, abychom se zahřáli," vzpomíná Turnerová. "Spřátelili jsme se z toho, že nám všem byla zima a byli jsme promoklí. Tehdy z nás skutečně vznikla parta," dodává.

Turnerová si prý na památku po Hře o trůny nechá jeden z korzetů, ve kterém vystupovala před kamerami.

Dánský herec Pilou Asbæk, který hraje Eurona Greyjoye, a Angličan Conleth Hill, představitel Varyse, si prý oba schovají prsteny svých hrdinů. Richard Dormer si zase na památku odnáší pásku přes oko, kterou nosí jím ztvárněný Berik Dondarrion.

Hra o trůny získala mnoho amerických televizních cen Emmy a jen v USA ji sleduje okolo 30 milionů diváků. Další desítky milionů fanoušků nasbírala ve světě.

Seriál, vyprávějící o sporech šlechtických rodů z fiktivní země Západozemí, vychází z knižní ságy spisovatele George R. R. Martina nazvané Píseň ledu a ohně.

První díly osmé řady Hry o trůny uvedla česká HBO 15. dubna. | Video: HBO

Podrobnosti o nadcházející poslední řadě tvůrci přísně tají, přestože natáčení začalo už předloni v říjnu.

"Už to musíme tajit přes rok a půl. Pamatuju si, jak jsem četl scénář a říkal jsem si: kéž bych tyhle informace nemusel držet v hlavě," podotýká Isaac Hempstead-Wright, který hraje vizionářského Brana Starka.

V sedmé řadě, jež měla premiéru předloni, se hrdinové přiblížili velké bitvě o Železný trůn. Mezitím ale armáda nemrtvých Bílých chodců, vedených Nočním králem, pochoduje na jih a hrozí, že zničí lidstvo.

"Mohu říct asi jen tolik, že jsem jediný, jehož postava zažije happy end," řekl včera Pilou Asbæk, představitel Eurona Greyjoye.

Hra o trůny proslula tím, že mnoho svých milovaných hrdinů nechala zabít. Přesto se jejich představitelé - Jason Momoa neboli Khal Drogo, Natalie Dormerová alias Margaery Tyrellová či Sean Bean hrající Neda Starka - včera objevili na červeném koberci.

"Tohle je poslední krok, poslední červený koberec, poslední premiéra, tady to všechno končí," dodává Nor Kristofer Hivju, který hraje Tormunda Obrozhoubu. "Všechno má svůj konec a tohle je dokonalý způsob, jak to završit," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy