Zima je tady. Poslední řada Hry o trůny přinese obří střet vojsk s draky a nemrtvými

Antonín Tesař
12. 4. 2019 15:00
Kdo usedne na Železný trůn? Ta otázka teď trápí většinu televizních diváků, alespoň podle marketingové kampaně stanice HBO, která tímto sloganem doprovází závěrečnou sezónu seriálu Hra o trůny.
První epizodu osmé řady Hry o trůny uvede česká HBO toto pondělí 15. dubna ve tři hodiny ráno a tentýž den od 20 hodin na svém hlavním kanálu.
První epizodu osmé řady Hry o trůny uvede česká HBO toto pondělí 15. dubna ve tři hodiny ráno a tentýž den od 20 hodin na svém hlavním kanálu. | Foto: HBO

V předchozích řadách drsné fantasy ságy se sbíhaly rozvětvené dějové linie a došlo k nejednomu důležitému shledání různých postav. V závěrečné osmé sérii, kterou česká HBO začne vysílat v noci z neděle na pondělí, už hrdinům zbývá víceméně maličkost - porazit armádu nemrtvých Bílých chodců, kteří se z ledové pustiny za severní Zdí stahují do světa Západozemí.

Foto: HBO

Hra o trůny se od roku 2011, kdy byla odvysílána první sezona, stala fenoménem a "jedničkou" současné seriálové produkce nejen HBO. Adaptace románové ságy od spisovatele George R. R. Martina je směsí epické fantasy ve stylu Pána prstenů a drsného, krvavého historického vyprávění z temného středověku.

Na pozadí se sice odehrává velkolepá bitva dobra se zlem, ve které vystupují oživlé mrtvoly, draci a starobylá magie, v popředí jde ale spíš o sváření královských rodů. Ty nemilosrdně soupeří o moc nejen na bojištích, ale také prostřednictvím zrad a intrik.

Martinova předloha je do velké míry založena na zajímavých, životných protagonistech. Knihy nemají ústředního hrdinu, příběh vypráví očima různých postav, často stojících na opačných stranách barikády.

Středověká válečná tragédie ukazuje, jak násilí způsobuje utrpení a pokřivuje lidské charaktery. Martin se navíc občas nerozpakuje v nejnepravděpodobnější chvíli zavraždit několik hrdinů, o kterých si čtenáři až dosud mysleli, že příběh potáhnou do konce.

Televizní Hra o trůny stojí hlavně na dobře napsaných postavách a jejich konfliktech. Diváci mohou mít slabost pro různé protagonisty, protože každý z nich má silné povahové rysy, slabosti, rozdílné motivy a odlišný způsob chování.

Foto: HBO

Kromě toho ale seriál ukazuje rozlehlý fantasy svět s propracovaným zeměpisem i historií, který divákům dává dostatek příležitostí k předpovědím dalšího děje, teoriím, anketám, psaní fanouškovských fikcí nebo prostě jen spiklenecké radosti ze zasvěceného sdílení znalostí, jimž seriálem nepoznamenané okolí nemůže rozumět.

Hra o trůny je zkrátka dobrá epická fantasy - něco, co se moc často nevidí a za čím museli fanoušci dříve chodit do světa dlouhých literárních ság.

Postupem let seriál ustrnul v recyklování svých silných i slabších stránek. Z nečekaného umírání protagonistů se stal trochu samoúčelný sport, postavy se lehce zacyklily ve svých manýrách a četné erotické scény s každou řadou působí ohraněji.

S tím vším bude letos konec, i když ne tak úplně. HBO ohlásila přípravu několika dalších seriálů ze světa Hry o trůny, byť potvrzen je zatím jediný. Jeho neoficiální název zní The Long Night neboli Dlouhá noc, dějově má předcházet Hře o trůny a jednu z hlavních rolí údajně ztvární Naomi Wattsová.

První díly osmé řady Hry o trůny uvedla česká HBO 15. dubna. | Video: HBO

Svět Západozemí rozšiřuje i spisovatel George R. R. Martin, který vloni vydal obsáhlou knihu mapující dějiny rodu Targaryenů nazvanou Oheň a krev - první část by nakladatelství Argo mělo ještě letos publikovat v češtině.

Co se naopak definitivně uzavře, je příběh seriálové Hry o trůny. A epická fantasy nemůže končit jinak než epicky.

HBO v následujících týdnech odvysílá šest závěrečných epizod, z nichž většina ale bude mít délku takřka jako celovečerní film. Postupně by mělo dojít mimo jiné na nejvelkolepější bitvu seriálu, přičemž v tomto střetu o sídlo Zimohrad se prý tvůrci inspirovali bojem o Helmův žleb z prostřední části filmové trilogie Pán prstenů. Vřava ve Hře o trůny údajně bude ještě monumentálnější.

Čeho se - kromě tohoto obřího střetu vojsk s draky a nemrtvými - ještě dočkáme, lze zatím odhadovat z trailerů, reklamních fotografií a úsečných rozhovorů s tvůrci.

Foto: HBO

HBO natočila několik verzí závěru příběhu, herci nedostali k dispozici scénáře celých epizod a marketingové oddělení si úzkostlivě hlídá, jaké informace pustí či nepustí ven. Což v praxi znamená, že nepouští prakticky žádné.

O to víc si po skončení posledního dílu bude možné vychutnat chystaný dvouhodinový dokument Hra o trůny: Poslední hlídka, který o natáčení závěrečné řady vznikl - česká HBO ho uvede 27. května.

Zůstává také otázkou, co diváky čeká, až Hra o trůny skončí. Pro HBO je série vlajkovou lodí a jakmile dopluje do přístavu, stanice si bude muset hledat nové plavidlo.

Její další prestižní projekt, okázale překombinovaná sci-fi Westworld, zatím nevypadá jako dostatečně silný nástupce. HBO ale samozřejmě není značka, která by byla závislá na jediném pořadu, a v současné době slaví relativní úspěchy s třetí řadou oceňované krimi Temný případ nebo s diskutovaným dokumentem o zpěvákovi Michaelu Jacksonovi Leaving Neverland. Z nákladnějších výpravných seriálů stanice do budoucna chystá adaptaci temného superhrdinského komiksu Alana Moora Strážci - Watchmen a k fantasy se vrátí připravovanou seriálovou verzí románů pro mládež od Philipa Pullmana z cyklu Jeho temné esence.

Foto: HBO

Vzhledem k tomu, jakým fenoménem se Hra o trůny stala, je s podivem, že od té doby vzniklo málo dalších výpravných fantasy seriálů pro dospělé. Přitom fantasy literatura nabízí spoustu slibných potenciálních předloh. Jedna z mála výjimek - seriál podle románového cyklu Terryho Brookse Letopisy rodu Shannara - ovšem moc dobře nedopadla.

Zároveň se jedná o žánr, který vyžaduje vysoké rozpočty, a tudíž velkou sledovanost. Do tohoto rizika se ale několik silných mediálních společností rozhodlo jít a fanouškům fantasy zaplnit prázdno po Hře o trůny adaptacemi jiných klasických předloh.

V budoucnosti tak diváky čekají seriálové verze Pána prstenů a eposu Temná věž od Stephena Kinga, obojí v produkci společnosti Amazon, nebo adaptace slavného Zaklínače od Andrzeje Sapkowského pod záštitou internetové videotéky Netflix.

O tom, jestli po Hře o trůny nastane v televizi zlatý věk žánru fantasy, nebo naopak doba temna, dost možná rozhodnou právě tito pohrobkové seriálu od HBO.

 

Právě se děje

Další zprávy